JAVNI POZIV ZA POSLODAVCE ZA STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE I ZAPOŠLJAVANJE PRIPRAVNIKA

Na osnovu člana 44. stav 1. tačka 5. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik RS", broj 129/07) i člana 57. stav 1. tačka 8. Statuta opštine Odžaci („Službeni list opštine Odžaci", broj 17/08, 27/10) a u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja opštine Odžaci za 2013. godinu („Službeni list opštine Odžaci“, broj 1/2013) i Sporazumom o utvrđivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja, broj: 133-10-1/2013-27 od 10.5.2013. godine, između Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i opštine Odžaci za 2013. godinu, Predsednik opštine Odžaci raspisuje

JAVNI POZIV

ZA POSLODAVCE ZA STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE I ZAPOŠLJAVANJE PRIPRAVNIKA

Javni poziv za stručno osposobljavanje i zapošljavanje pripravnika (u daljem tekstu: Javni poziv) upućuje se poslodavcima za finansiranje stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih lica u svojstvu pripravnika na određeno vreme.

Za vreme trajanja stručnog osposobljavanja i zapošljavanja pripravnika, poslodavac ostvaruje pravo na:

·       refundaciju neto zarade pripravnika u mesečnom iznosu od:

           -  22.000,00 dinara za pripravnike sa završenim najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem, u trajanju od 12 meseci;

           - 20.000,00 dinara za pripravnike sa višim i visokim trogodišnjim
obrazovanjem, u trajanju od 9 do 12 meseci i

           - 18.000 dinara za pripravnike sa srednjimobrazovanjem, u trajanju od 6 meseci.

·       refundacijutroškova obaveznog socijalnog osiguranja na teret radnika i na teret poslodavca, kao i porez na zaradu.

 

I  USLOVI I DOKUMENTACIJA ZA KONKURISANJE

Uslovi

Pravo učešća na Javnom pozivu ima poslodavac pod uslovom:

·         da ima sedište na teritoriji opštine Odžaci;

·         da nije u blokadi;

·         da redovno izmiruje obaveze po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zaposlenih;

·         da ima kadrovske i druge kapacitete za stručno osposobljavanje lica;

·         da angažuje nezaposleno lice koje se vodi na evidenciji Nacionalne službe -Ispostava Odžaci i ima do 35 godina starosti, ima visoko ili više ili srednje stručno obrazovanje, nema radnog iskustva u struci i nije otpočelo stručno osposobljavanje.

Poslodavac koji ima do 10 zaposlenih ima pravo da u program uključi maksimalno 2 nezaposlena lica, a poslodavac koji ima preko 10 zaposlenih ima pravo da u program uključi nezaposlena lica čiji broj ne može biti veći od 20% ukupnog broja zaposlenih.

U programu ne mogu da učestvuju privredni subjekti u teškoćama, u smislu člana 2. stav 1. tačka 5. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći („Službeni glasnik RS", broj 13/10).

 

Dokumentacija:

·         zahtev za učešće u programu (na propisanom obrascu NSZ);

·         odluka o potrebi prijema pripravnika;

·         program osposobljavanja pripravnika i odluka o određivanju mentora;

·         pisana izjava podnosioca zahteva o svim drugim deminimis državnim pomoćima koje je dobio u prethodnom trogodišnjem fiskalnom periodu, da li mu je i po kom osnovu već dodeljena državna pomoć za iste opravdane troškove ili izjava podnosioca zahteva da nije koristio državnu pomoć;

·         dokaz o registraciji, ukoliko poslodavac nije registrovan u APR;

·         dokaz o uplati poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zaposlenih za mesec koji prethodi mesecu u kojem je podnet zahtev (kopije overenih PP OPJ i PP OD obrazaca) i

·         potvrda banke o prometu na tekućem računu poslodavca za poslednja 3 meseca koja prethode mesecu u kome je podnet zahtev.

Opština Odžaci zadržava pravo da traži i druge dokaze relevantne za odlučivanje o podnetom zahtevu.

II  DONOŠENJE ODLUKE

Odluku o izboru poslodavaca, kojima se odobravaju sredstava za zapošljavanje pripravnika, donosi predsednik opštine na predlog Komisije  za  sprovođenje mera Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, u roku od 30 dana od dana isteka Javnog poziva. Prednost pri odlučivanju imaće poslodavci koji su se izjasnili da će po završetku stručnog osposobljavanja i zapošljavanja ista lica zaposliti na neodređeno vreme.

III  ZAKLJUČIVANJE UGOVORA

Opština Odžaci i poslodavac kome su odobrena sredstva zaključuju ugovor kojim će urediti međusobna prava i obaveze, u roku od 15 dana od dana donošenja odluke.

IV OBAVEZE POSLODAVCA

Nakon donošenja odluke o odobravanju sredstava poslodavac je u obavezi da sa nezaposlenim licem zaključi ugovor o stručnom osposobljavanju i zapošljavanju i dostavi dokaze o tome.

Tokom trajanja finansiranja programa, poslodavac je u obavezi da održi najmanje isti broj zaposlenih u odnosu na broj zaposlenih u mesecu koji prethodi mesecu podnošenja zahteva.

V OSTALE INFORMACIJE

Zahtev se podnosi Nacionalnoj službi za zapošljavanje - Ispostava Odžaci, neposredno ili putem pošte, na propisanom obrascu koji se može dobiti u svakoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe ili preuzeti sa zvanične internet prezentacije Nacionalne službewww.nsz.gov.rs.

Javni poziv je otvoren 15 dana od dana objavljivanja  na   zvaničnim internet prezentacijama Nacionalneslužbeza zapošljavanje i opštine Odžaci, oglasnim tablama NSZ i opštine Odžaci ili do utroška sredstava predviđenih za ove namene.

Svedodatneinformacijemogusedobitiu  Nacionalnojslužbizazapošljavanje –IspostavaOdžaci.

Broj: 03-1-77/2013-I

Dana: 28.5.2013.god.                                                                                                                     Predsednik opštine,

O DŽ A C I                                                                                                                                       Izabela Šerić

izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002