JAVNI POZIV ZA ORGANIZOVANJE SPROVOĐENJA JAVNIH RADOVA U 2013. GODINI U OPŠTINI ODŽACI

Na osnovu člana 44. stav 1. tačka 5. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik RS", broj 129/07) i člana 57. stav 1. tačka 8. Statuta opštine Odžaci („Službeni list opštine Odžaci", broj 17/08, 27/10) a u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja opštine Odžaci za 2013. godinu („Službeni list opštine Odžaci“, broj 1/2013) i Sporazumom o utvrđivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja, broj: 133-10-1/2013-27 od 10.5.2013. godine, između Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i opštine Odžaci za 2013. godinu, Predsednik opštine Odžaci raspisuje

JAVNI POZIV

ZA ORGANIZOVANJE SPROVOĐENJA JAVNIH RADOVA U 2013. GODINI

U OPŠTINI ODŽACI

I OSNOVNE INFORMACIJE

Javni radovi su mera aktivne politike zapošljavanja koja predviđa odobravanje sredstava za zapošljavanje nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba) i podrazumeva sprovođenje aktivnosti koje preduzima poslodavac - izvođač javnog rada, a koje imaju za cilj ostvarenje određenog društvenog interesa (npr. prevencija i pomoć starima, sanacija divljih deponija, uređenje i izgradnja puteva i dr.).

Javni radovi se organizuju u cilju zapošljavanja prvenstveno teže zapošljivih nezaposlenih lica i nezaposlenih u stanju socijalne potrebe, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih.

Javne radove sprovodi poslodavac - izvođač javnog rada, koga određuje opština Odžaci  na osnovu javnog poziva.

Maksimalna dužina trajanja javnog rada je 6 meseci.

 

Poslodavac - izvođač javnog rada podnosi prijavu za sprovođenje javnog rada koja sadrži opis aktivnosti javnog rada (termin plan) i broj lica koja se zapošljavaju.

II NAMENA I VISINA SREDSTAVA

Za sprovođenje javnog rada opština Odžaci isplaćuje poslodavcu - izvođaču javnog rada sredstva za:

·         zaradu nezaposlenim licima,

·         troškove dolaska i odlaska sa rada nezaposlenih lica i

·         troškove obuke.

Sredstva namenjena za sprovođenje javnih radova koriste se za:

1. isplatu neto zarade nezaposlenim licima uključenim u javne radove, u visini od:

-   20.000,00 dinara, uvećane za iznos pripadajućih poreza i doprinosa, za lica sa I i II stepenom stručne spreme;

-     22.000,00 dinara, uvećane za iznos pripadajućih poreza i doprinosa, za lica sa III i IV stepenom stručne spreme;

-     23.000,00 dinara, uvećane za iznos pripadajućih poreza i doprinosa, za lica sa V i VI stepenom stručne spreme;

-     24.000,00 dinara, uvećane za iznos pripadajućih poreza i doprinosa, za lica sa VII stepenom stručne spreme;

2.   naknadu troškova dolaska i odlaska sa rada nezaposlenih licauključenih u javne radove, u visini do 1.500,00 dinara po licu, za svaki mesec angažovanja;

3.   naknadu troškova organizovanja obuke

U zavisnosti od vrste i složenosti poslova koje obuhvata javni rad, za sprovođenje određenih javnih radova može se organizovati obuka u toku trajanja javnog rada, po internom programu poslodavca ili programu obrazovne ustanove.

Poslodavac - izvođač javnog rada može ostvariti naknadu za organizovanje obuke, u jednokratnom iznosu od 50.000,00 dinara po javnom radu.

Poslodavac - izvođač javnog rada u obavezi je da obezbedi isplatu svih obaveza u skladu sa zakonom, a koje ne snosi opština Odžaci, i to: troškove dolaska i odlaska sa rada u preostalom iznosu do visine cene prevozne karte u javnom prevozu, troškove minulog rada, naknadu zarade u periodu korišćenja godišnjeg odmora, eventualnu razliku između minimalne cene rada i visine neto zarade utvrđene ovim javnim konkursom.

III OBLASTI SPROVOĐENJA

Javni radovi se mogu organizovati i sprovoditi u oblastima:

·         socijalnih, humanitarnih, kulturnih i drugih delatnosti:

zdravstveno-vaspitne aktivnosti, prevencija i pomoć starima, socijalno ugroženim licima, osobama sa invaliditetom, zaštita i očuvanje kulturnog nasleđa i arheoloških nalazišta, poslovi u pozorišnoj, muzejskoj, bibliotečkoj i turističkoj delatnosti, poslovi ažuriranja baza podataka i drugi poslovi;

·         održavanja i obnavljanja javne infrastrukture:

uređenje i izgradnja puteva i putnih pojaseva, nasipa, kanala, pruga, mostova, rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže i drugih objekata od opšteg interesa, uređenje mesnih zajednica, uređenje romskih naselja, poboljšanje uslova stanovanja i drugi poslovi;

·         održavanja i zaštite životne sredine i prirode:

sanacija divljih deponija, čišćenje i održavanje obala reka, jezera, kanala, odvoda, javnih površina, pošumljavanje, razvoj ekoloških poseda, čuvanje i zaštita šuma, reka i jezera, razvoj seoskog područja, montaža i održavanje opreme u parkovima i javnim dečijim igralištima, pomoć za uspostavljanje novih deponija - lokacija za sakupljanje i odvođenje otpada i drugi poslovi.

IV PODNOŠENJE PRIJAVE

Pravo učestvovanja u postupku sprovođenja javnih radova imaju:

·         javne ustanove i javna preduzeća

·         mesne zajednice sa teritorije opštine Odžaci

·         privredna društva

·         preduzetnici

·         zadruge

·         društvene organizacije

·         udruženja građana.

Uslovi

Pravo na dodelu sredstava za sprovođenje javnog rada poslodavac može da ostvari pod uslovom :

·         da zapošljava prvenstveno nezaposlenog koji se teže zapošljava ili nezaposlenog u stanju socijalne potrebe;

·         da je u prijavi za javne radove naveo detaljan opis i dinamiku aktivnosti javnog rada (termin plan);

·         da je izmirio ugovorne obaveze prema Nacionalnoj službi, osim za obaveze čija je realizacija u toku.

Dokumentacija za podnošenje prijave:

·         prijava za javne radove na propisanom obrascu;

·         fotokopija rešenja nadležnog organa o upisu u registar, ukoliko podnosilac prijave nije registrovan u APR;

·         mišljenje lokalnog saveta za zapošljavanje ili mišljenje nadležnog organa lokalne samouprave o opravdanosti izvođenja javnog rada, ukoliko podnosilac prijave raspolaže istim;

·         fotografije mesta izvođenja javnog rada - za javne radove koji se sprovode u oblasti održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja i zaštite životne sredine i prirode (maksimalno tri fotografije za svaku lokaciju);

·         spisak lica korisnika usluga - za podnosioce javnih radova iz oblasti socijalnih i humanitarnih delatnosti;

·         interni program obuke poslodavca ili program obrazovne ustanove -ukoliko poslodavac izvođač javnog rada organizuje obuku;

·         dokaz o učešću u finansiranju, ukoliko se sprovođenje javnih radova finansira i iz drugih izvora.

Opština Odžaci zadržava pravo da traži i druge dokaze, relevantne za odlučivanje o odobravanju sprovođenja javnih radova.

Način podnošenja prijave

Prijava za sprovođenje javnog rada podnosi se u tri primerka, Nacionalnoj službi za zapošljavanje – Ispostava Odžaci,neposredno ili putem pošte, na propisanom obrascu koji se može dobiti u   Nacionalnoj  službi   ili   preuzeti   na   zvaničnoj internet prezentaciji Nacionalne   službe  za zapošljavanje www.nsz.gov.rs.

V DONOŠENJE ODLUKE

Odluka o odobravanju sprovođenja javnih radova donosi se na osnovu provere i bodovanja podnete prijave za sprovođenje javnog rada.

Provera podnetih prijava

Nacionalna služba vrši proveru podnetih prijava, odnosno proveru ispunjenosti uslova javnog poziva i priložene dokumentacije.

Prijave koje ne ispunjavaju uslove predviđene javnim pozivom neće se dalje razmatrati.

Bodovanje podnetih prijava

Nacionalna služba, prilikom bodovanja prijave za javne radove, uzima  u obzir sledeće kriterijume: oblast sprovođenja, dužinu trajanja javnog rada, ukupan planirani broj nezaposlenih lica, učešće lokalne samouprave, organa teritorijalne autonomije ili drugih izvora u finansiranju javnih radova, prethodno korišćena sredstva Nacionalne službe za javne radove, ocenu ostvarene saradnje sa izvođačem javnog rada po prethodnim konkursima i procenu važnosti podnete prijave za sprovođenje javnog rada za lokalno tržište rada za područje filijale.

Opština Odžaci zadržava pravo da prilikom odlučivanja po podnetoj prijavi izvrši korekciju dužine trajanja i/ili broja lica, u skladu sa raspoloživim iznosom sredstava koji je opredeljen za realizaciju ove mere aktivne politike zapošljavanja.

Odluka o odobravanju sprovođenja javnih radova

Odluku o odobravanju sprovođenja javnih radovadonosi direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Sombor, na predlog predsednika opštine. Predsednik opštine  predlog daje po pribavljenom mišljenjuKomisije  za  sprovođenje mera Lokalnog akcionog plana zapošljavanja.

VI ZAKLJUČIVANJE UGOVORA

Opština Odžaci i poslodavac - izvođač javnog rada zaključuju ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze.

Dokumentacija za zaključivanje ugovora:

·         ugovori o radu sa nezaposlenim licima na određeno vreme

·         sredstvo obezbeđenja ugovornih obaveza

·         potvrda banke o otvorenom namenskom računu

·         karton deponovanih potpisa i

·         termin plan - ukoliko je u postupku razmatranja prijave za sprovođenje javnog rada izvršena korekcija broja lica i/ili dužina trajanja projekta.

Početkom sprovođenja javnog rada smatra se datum prijave na osiguranje, odnosno početak rada prvog lica angažovanog na javnom radu.

Datum zasnivanja radnog odnosa koji je naveden u ugovoru o radu ne može biti pre datuma zaključenja ugovora o sprovođenju javnog rada, niti nakon 60 dana od dana donošenja Odluke o odobravanju sprovođenja javnih radova.

Sredstva obezbeđenja ugovornih obaveza

1.  ZA PREDUZETNIKA:

-   dve istovetne blanko lične menice sa jednim žirantom, sa meničnim ovlašćenjem

2.  ZA PRAVNO LICE:

-   dve istovetne blanko solo menice, sa meničnim ovlašćenjima.

U slučaju da je poslodavac - izvođač javnog rada korisnik budžetskih sredstava i nije u mogućnosti da priloži menicu, kao sredstvo obezbeđenja ugovornih obaveza prilaže se izjava odgovornog lica da su obezbeđeni svi preduslovi za realizaciju javnog rada.

Žirant može biti svako poslovno sposobno fizičko lice, ne starije od 65 godina, koje ima redovna mesečna primanja na ime zarade ili penzije, nezavisno od visine primanja, kao i fizičko lice koje samostalno obavlja svoju delatnost (preduzetnik).

VII OBAVEZE IZ UGOVORA

Poslodavac - izvođač javnog rada u obavezi je da:

·         zaposlenog angažovanog na sprovođenju javnog rada zadrži u radnom odnosu najmanje u dužini trajanja ugovorne obaveze. U slučaju prestanka radnog odnosa zaposlenog, poslodavac je u obavezi da, u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, zasnuje radni odnos na određeno vreme sa drugim nezaposlenim licem za preostalo vreme trajanja ugovora;

·         organizuje zaštitu i bezbednost na radu zaposlenih, u skladu sa zakonom i zahtevom standarda za konkretne poslove javnog rada;

·         mesečno vrši isplatu zarada zaposlenima u zakonskim rokovima na tekući račun lica;

·         mesečno vrši isplatu naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada zaposlenima angažovanim na sprovođenju javnog rada;

·         Nacionalnoj službi dostavlja dokaze o uplati poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za zaposlene angažovane na sprovođenju javnog rada;

·         Nacionalnoj službi dostavlja dokaze o utrošku prenetih sredstava za troškove zarade, odlaska i dolaska sa rada i sprovođenja javnog rada;

·         dostavi fotokopiju potvrde/sertifikata o stečenim kompetencijama lica na sprovođenju javnog rada nakon završene obuke;

·         Nacionalnoj službi omogući kontrolu realizacije ugovornih obaveza i uvid u svu potrebnu dokumentaciju i tok sprovođenja javnog rada;

·         obavesti Opštinu i Nacionalnu službu o svim promenama koje su od značaja za realizaciju ugovora u roku od osam dana od dana nastanka promene.

U slučaju da poslodavac - izvođač javnog rada ne realizuje obaveze definisane ugovorom, dužan je da vrati isplaćena sredstva uvećana za zakonsku zateznu kamatu od datuma prenosa sredstava, u skladu sa ugovorom.

VIII OSTALE INFORMACIJE

Javni poziv je otvoren 15 dana od dana objavljivanja  na   zvaničnim internet prezentacijama Nacionalne službe  za zapošljavanje i opštine Odžaci, oglasnim tablama NSZ i opštine Odžaci ili do utroška sredstava predviđenih za ove namene.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u  Nacionalnoj službi za zapošljavanje –Ispostava Odžaci.

Broj: 03-1-75/2013-I

Dana: 28.5.2013.god.

O DŽ A C I                                                               

                                                                                                                                                        Predsednik opštine,

                                                                                                                                                           Izabela Šerić

izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002