Javni poziv za učešće u programu „Čistije i zelenije škole u Vojvodini“

konkurs-opstina-lat

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, u saradnji sa „Pokretom gorana Vojvodine“ raspisuje Javni poziv za prijavu i učešće u realizaciji programa pod nazivom „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ za školsku 2013/2014. godinu.

U cilju podizanja svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini, kao i podsticanju aktivnosti koje će doprineti negovanju i očuvanju čistijeg i zelenijeg ambijenta u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i lokalnim sredinama, nastavlja se program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, koji treba da doprinese:

  • Razvijanju aktivnih metoda učenja/nastave
  • Razvijanju sposobnosti za timski rad učenika i nastavnika
  • Razvijanju takmičarskog duha, komunikativnosti, poštujući interaktivnu i kooperativnu komponentu u radu,
  • Uključivanju u neposredni istraživački rad,
  • Razvijanju saradnje sa lokalnim sredinama (mesnim zajednicama, komunalnim preduzećima i udruženjima)

I ove godine, posebna pažnja će biti usmerena na vrednovanje projakata koji će ostvariti saradnju sa lokalnim sredinama (mesnim zajednicama, komunalnim preduzećima i udruženjima) i sa njima napraviti plan zajedničkih aktivnosti za realizaciju programa u ustanovama/školama i odabranim javnim mestima (ulice, trgovi, šetališta, parkovi i sl.).

Ustanove koje se uključe u Program imaju obavezu da:

  1. Snime početno stanje u ustanovama/školi u odabranim javnim mestima i da ga prikažu u Izveštaju o realizovanim aktivnostima.
  2. Naprave plan aktivnosti za period 01. novembar 2013. – 20. maj 2014. godine, koji, između ostalog, treba da obuhvata:

-          uređenja školskog prostora (ozelenjavanje školskog dvorišta, školske zgrade i/ili učionice – trava, sadnice, cveće; sakupljanje papirne, plastične i limene ambalaže i postavljanje kontejnera za recikliranje; obezbeđivanje prostora za kompostiranje i sl.),

-          čišćenje, uređenje i ulepšavanje odabranih javnih mesta: ulice, trgovi, šetališta, parkovi (veličina očišćene, uređene i zasađene površine, planirani broj učesnika u akciji, sadnja cveća, žbunja ili drveća, krečenje/farbanje),

-          učešće najmanje još jedne predškolske ustanove-škole, komunalnog preduzeća, predstavnika lokalne samouprave (uprava za urbanizam, životnu sredinu, komunalne delatnosti, obrazovanje i sl.) i stanovništva u realizaciji programa,

-          medijsku propraćenost planiranih-realizovanih akcija,

-          edukaciju dece/učenika i prosvetnih radnika, roditelja i ostalog stanovništva,

-          održavanje edukativnih i kreativnih radionica,

-          organizovanje edukativnih i kreativnih radionica,

-          organizovanje eko portala, uvođenje i vođenje ekološke sveske

-          uređenje eko kutka, uređivanje i izdavanje eko novina, zidnih (eko) novina, internet stranice i/ili sajta na nivou škole.

  1. Realizuje druge, specifične aktivnosti ( u skladu sa sopstvenim programom)
  2. Prate realizaciju i ostvarivanje planiranih aktivnosti o čemu se pravi baza podataka (fotogrfije, zapisi o akcijama, video zapisi ....). izveštaj se priprema u elektronskoj formi (Izveštaj, PowerPoint prezentacija, video i foto zapisi, skenirana dokumentacija o postignutim rezultatima i sl.)

Pravo učešća u Programu imaju sve predškolske ustanove, osnovne i srednje škole (uključujući i muzičke, baletske, umetničke, škole za decu sa smetnjama u razvoju, škole za obrazovanje odraslih) sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine, koje se prijave za učešće do 01. novembra 2013. godine. Najuspešnije vapitano-obrazovne ustanove će biti nagrađene.

Prijave za učešće u Programu zajedno sa planom aktivnosti ustanove dostavljaju putem pošte Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice (sa napomenom: za „Čistije i zelenije škole u Vojvodini“), 21 000 Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 16.

Realizacija programskih aktivnosti u ustanovi/školi je planirana za period 01. Novembar 2013-do 20. maja 2014. godine, a podnošenje izveštaja o realizaciji u elektronskoj formi (na CD-u) ustanove dostavljaju Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice do 25. maja 2014. godine.

Rezultati izbora najuspešnijih vaspitno-obrazovnih ustanova biće objavljeni do 05. juna 2014. godine.

Za dodatne ifnormacije ustanove/škole mogu da se obrate: Jeleni Kriš-Piger, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice na telefon: 021 487 4 183 i Tamari Orlović, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, na telefon: 021 487 4 484.

izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002