HAIKU U ODŽACIMA

Haiku-festival-arhiva-300x180 1-1-2

Završen konkurs za najbolje neobjavljene Haiku pesme i ciklus godine u organizaciji narodne biblioteke „Branko Radičević“ iz Odžaka

 

  Od već davne 1989. godine kada je ustanovljen tada „Jugoslovenski haiku festival“,  u Odžacima se održava  ovaj jedinstveni festival posebne forme poezije.

Prvi  festival  haiku poezije u Odžacima organizovalo je „Udruženje likovnih i književnih stvaralaca opštine Odžaci“ pod pokroviteljstvom Saveza socijalističke omladine iz Odžaka u okviru proslave „Dana mladosti“. Tadašnji festival je okupio pedesetak pesnika iz nekadašnje Jugoslavije, a poznati filmski radnik iz Novog Sad  poreklom iz Odžaka Petar Ljubojev, snimio je i  dokumentarni  film pod nazivom“ Haiku u Odžacima“. Petar Ljubojev je u to vreme bio direktor TV Novi Sad i u filmu je prikazao povezanost Japana, odnosno njihove kratke forme stihova haiku poezije i Odžaka u kojima je tada već  iznikao industrijski gigant Hemijska industrija „Hipol“ u koju je ugrađena japanska tehnologija prerade poliopropilenskog granulata. U to vreme u Odžacima su boravili mnogi stručnjaci iz Japana među kojima je bilo i haiku pesnika, otuda je pronađena veza između Odžaka i Japana u obliku haiku poezije.

Festival se održao do danas i ove godine slavi svoj 24. rođendan. Posebne zasluge za ustanovljenje festivala ima Vojislav Milenković, tadašnji predsednik „Udruženja književnih i likovnih stvaralaca“ iz Odžaka, profesor Boško Đorđević i Stevan Miler, tadašnji predsednik Saveza socijalističke omladine opštine Odžaci.

Narodna biblioteka „Branko Radičević“ iz Odžaka na čelu sa direktoricom Biljanom Zlatković, nastavila je sa održavanjem konkursa i festivala haiku poezije i  na temeljima manifestacije koja je pobudila pažnju javnosti, izgrađena je institucija festivala međunarodnog karaktera.

„Međunarodni haiku festival organizovaćemo po 24. put. Međunarodni karakter ima pošto je iz gotovo svih zemalja nekadašnje Jugoslavije pristigao materijal za konkurs, koji je šifrovan.Takođe su nam pristigli i radovi iz Rumunije i Bugarske, pa čak i iz  daleke Australije.Ovi radovi su veoma zanimljivi za nas pošto govore o kulturi naroda koji tamo žive i o događajima iz ovih zemalja.Najbitnije u svemu je dužina trajanja ovog festivala, pored kvaliteta poezije u ovoj kratkoj poetskoj formi.Pokušavali su mnogi gradovi da organizuju sličnu manifestaciju, ali vrlo kratko  se održalo, jedino u Odžacima traje već dvadeset četiri godine.Svake godine broj učesnika  na konkursu  raste, prošle godine je bilo 164 učesnika, a ove godine ih ima još više. Ključ svega je „Zbornik“ koji se izrađuje na kraju  Festivala, a selektor koji se svake godine menja, dodeljuje prve tri nagrade za najbolje.“- rekla nam je Biljana Zlatković.

Održavanje Haiku festivala u Odžacima se očekuje krajem juna meseca, na kome će biti poznati i dobitnici nagrada  za ovu godinu.                                                                    

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002