PROBLEME NE GURAMO POD TEPIH

Razgovor s povodom: predsednica opštine Izabela Šerić

Izabela-predsednica

Zahvaljujući novcu iz pokrajinskog Fonda za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i budžeta opštine kroz javne radove, pripravnike, stručnu praksu i obuku za poznatog poslodavca zaposliti 145 lica sa evidencije tržišta rada

 

Da smo u Lokalnoj samoupravi bili u pravu kad smo pre tri godine počeli po prvi put izdvajati novac iz opštinske kase za podsticanje aktivnih mera zapošljavanja za šta smo u 2012. godini dobili prestižno priznanje ,,Doprinos zapošljavanju” kao jedina opština u Vojvodini najbolje govori podatak da će se zahvaljujući novcu iz pokrajinskog Fonda za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i budžeta opštine kroz javne radove, pripravnike, stručnu praksu i obuku za poznatog poslodavca zaposliti 145 lica sa evidencije tržišta rada. Istovremeno zahvaljujući saradnji Lokalne samouprave i Nacionalne službe za zapošljavanje kroz mere aktivne politike samozapošljavanja i novozapošljavanja ješ 30 lica dobiće priliku da radi, rekla je za ,,Naše novine” predsednica opštine Izabela Šerić iznevši podatak da će za potsticanje aktivnih mera zapošljavanja resorni pokrajinski sekretarijat izdvojiti 10,25 miliona dinara, a Lokalna samouprava 11,5 miliona dinara.

Zadovoljni ste onim šo je Lokalna samouprava učinila po pitanju gorućeg problema u opštini – nezaposlenosti?

-Mnogo toga u poslednje vreme je urađeno kako bi se bar donekle ublažio ovaj problem koji nije karakterističan samo za odžačku opštinu zbog čega mogu da kažem da sam zadovoljna. U vreme kad se mnoge razvijene sredine iz sve snage upiru da pridobiju naklonost stranih ulagača uprkos svim nedaćama i ekonomskoj krizi u odžačku opštinu stigle su eminentne svetske kompanije davši našoj opštini epitet sredine u koju je poželjno ulagati. Čini mi se da nismo još u potpunosti ni svesni značaja radne zone kao ni dolaska ,,Magne”, ,,Grajnera” i ,,Standard gasa” u Odžake.

Oprezni ste kad se povede reč o dolasku novih investitora?

-Ne bih stvarala famu oko toga što ne želim da govorim o nečemu što tek treba da se desi. Istina je da ima investitora koji žele da dođu u odžačku opštinu ali put od zainteresovanosti do realizacije je dug, pa je zato bolje sačekati da se razreše sve nedoumice pre nego što se nešto obelodani. Ono što je u ovom momentu izvesno, nedavno je potpisan ugovor sa slovačkom firmom ,,Grin enerdži” koja će graditi pet solarnih panela na potezu između Karavukova i Bogojeva. Ne radi se o atraktivnoj investiciji kad je u pitanju broj radnih mesta poput one ,,Magnine” ali 10 ljudi koji će dobiti posao u slovačkoj firmi i njih tridesetak koji će biti angažovano na instaliranju svakog od pet panela u današnje vreme su neprocenjiv kapital.

Politički oponenti zameraju Lokalnoj samoupravi da do ,,besvesti” eksploatišu dolazak ,,Magne”, ,,Grajnera” i ,,Standard gasa”, a da retko govori o investicijama poput ,,Garanta”, ,,Motvoza”...

-Oni koji upućuju takve zamerke ili ne znaju nadležnosti Lokalne samouprave ili su zlonamerni. U Lokalnoj samoupravi ne bežimo od odgovornosti niti probleme ,,guramo pod tepih” ali istine radi moram da kažem da sa svoje strane ne možemo da utičemo na poslovnu politiku bilo koje firme kao što ne možemo unapred znati da li će neka firmi biti uspešna ili ne. Zadatak Lokalne samouprave je da stvara povoljnu poslovnu klimu za dolazak investitora i čini mi se da smo u tome u potpunosti uspeli. Na kraju krajeva, da sve nije kratkog daha govore i najave iz ,,Magne” i ,,Standard gasa” da su zainteresovani za zakup novih parcela na kojima planiraju gradnju novih proizvodnih pogona.

Ovih dana privode se kraju radovi na rekonstrukciji odžačkih saobraćajnica, a iz pokrajinske Vlade obećan je novac za uređenje centra Odžaka.

-Radi se o dva finansijski izuzetno zahtevna projekta koji se ne bi mogli realizovati bez pomoćo pokrajinske Vlade. Raduje me početak realizacije projekta rekonstrukcije centra Odžaka koliko zbog toga što spadamo u retke opštine koje nemaju uređeno uže jezgro grada toliko i zbog činjenice da smo u Lokalnoj samoupravi još jednom pokazali da smo sposobni da privučemo novac na osnovu projektne dokumentacije i iz viših organa vlasti.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002