Priprema za nove učitelje romskog jezika

 

Protekla tri dana u Odžacima je održan seminar za buduće učitelje romskog jezika  sa teritorije Zapadno-Bačkog okruga i za opštine Žitište,Žabalj i Nova Crnja.
Seminar je pohađalo ukupno 18 polaznika,a pomogao im je  da svoja ranije stečena znanja nadgrade u oblasti  romskog jezika, gramatike, književnosti i metodike nastave.Budući učitelji romskog jezika koji uspešno završe seminar i polože završni test, Matica romska će dodeliti diplome o stečenom znanju.
Opština Odžaci je jedna od dve opštine u Vojvodini  koja će biti nosilac projekta i domaćin seminara, zbog rezultata iz predhodnog perioda, koji su ostvareni na polju obrazovanja romske populacije.


Pre samog početka seminara održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen program seminara i na kojoj je bilo reči o značaju ovog seminara, kao i počecima u organizovanju obrazovanja Roma.Predsednik Asocijacije romskih nastavnika Vojvodine i jedan od glavnih inicijatora i pionira u uvođenju romskog jezika u škole, a istovremeno i očuvanju romskog jezika kao najvažnijeg dela održanja nacionalnog identiteta Roma u Vojvodini.

romi3


„Opština Odžaci je izabrana za jednu od dve lokalne samouprave u Vojvodini sa pravom zbog ostvarenih rezultata na polju obrazovanja Roma na teritoriji Odžačke opštine.Ja lično dugujem zahvalnost predstavnicima odžačke opštine koji su pružili ozbiljnu pomoć u realizaciji dosadašnjih programa.-rekao je Rajko Jovanović
Konferenciji su prisustvovale Jelena Jovanović, viši savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.


„Obuka za učitelje romskog jezika je uključila 39 polaznika iz 22 opštine u Vojvodini, a način na koji če nastava Romskog jezika sa elementima nacionalne kulture biti organizovana po školama u zavisnosti od broja đaka.Zakon traži da u odelenjima bude minimum 15 učenika, a idealno bi bilo da se u svakoj školi organizuju dve grupe, od prvog do četvrtog razreda i od petog do osmog, ali biće dovoljna i jedna grupa.“-rekla je Jelena Jovanović.


Romski jezik kao izborni predmet bi trebao da se izučava u oko 70 opština u Srbiji. Za ovo se zalaže nacionalni savet romske zajednice u srbiji, koji je pokrenuo inicijativu na aktivnosti standardizacije romskog jezika.Standardizacija predstavlja uslov za uvođenje Romskog jezika sa elementima nacionalne kultureu školski sistem od 2013-14 školske godine sa dva časa nedeljno.

 

 

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002