SISTEMSKI U SUSRET INVESTITORIMA

Intervju: Miloš Pejčić, predsednik Skupštine opštine

Milos 1

-Odžačka Lokalna samouprava ,,igra utakmicu” sa oko desetak hiljada opština iz Jugoistočne Evrope, pa je zbog toga neophodno svakodnevno raditi na stvaranju takvog poslovnog ambijenta i klime u koji će investitori rado dolaziti. Činjenice govore da je odžačka opština u protekle tri godine bila među najuspešnijim sredinama u Srbiji kad je reč o privlačenju stranih i domaćih kompanija i da bi se taj trend i dalje nastavio biće neophodna i jasna strategija i sistemski pristup - rekao je i untervjuu za ,,Naše novine” predsednik Skupštine opštine Miloš Pejčić.

Šta podrazumeva taj sistemski pristup?

 

-Pre svega izradu jedne opsežne sektorske studije. Istini za volju, u Lokalnoj samoupravi imamo već urađenu strategiju razvoja opštine, ali ona je više spisak ,,lepih želja”. Kroz dve sektorske studije za poljoprivredu i hemijsku industriju, čija je izrada u toku, biće jasno precizirani podaci o svim potencijalima sa kojima odžačka opština u ovom momentu raspolaže. Nakon izrade studije predstoji nam niz promotivnih aktivnosti i nastupa prema stranim ambasadama, privrednim komorama... U cilju privlačenja investitora, u toku ove godine predstoje nam investicione posete Austriji, Italiji i Nemačkoj, nastup na najvećem Sajmu investicija u Hanoveru, a u toku septembra meseca Odžake će posetiti i predstavnici privredne komore iz Engleske.

Da li će izrada sektorske studije i njena promocija biti dovoljni da bi se privukli novi investitori?

-Praksa govori da u 80 posto slučajeva potencijalni investitori dolaze na preporuku onih kompanija koje već posluju na teritoriji neke opštine. Zbog toga ćemo u narednih mesec dana iz Lokalne samouprave inicirati osnivanje poslovnog kluba u kojem će biti objedinjena sva saznanja kompanija koje su otvorile svoje proizvodne pogone u Odžacima. Namera nam je da ti investitori prenošenjem svojih iskustava daju doprinos dolasku i realizaciji novih investicija. Ono što je bitno, investitore nećemo čekati, nego im idemo u susret.

U kojoj meri je Opštinska uprava kadrovski osposobljena za te poslove?

-Činjenica da je u toku prošle godine odžačka opština svrstana u najpoželjnije sredine za ulaganja, možda je najbolji odgovor na vaše pitanje. Istina je da smo u Lokalnoj samoupravi dosta toga uradili kad je reč o radnim zonama, infrastrukturi, ali isto tako neosporan je učinak opštinskih službi čijoj smo modernizaciji u Lokalnoj samoupravi posvetili veliku pažnju. Već deset meseci u zahtevnom smo projektu prekogranične saradnje koja će trajati do jula 2014. godine. Kroz taj projekat dodatno ćemo podići kapacitet zaposlenih u Opštinskoj upravi. U tom pravcu već je održano pet radionica na kojima su se kroz studije slučajeva iz evropskih zemalja radnici Opštinske uprave upoznali kako se prikupljaju baze podataka, rade sektorske studije...

Dokle se stiglo sa pripremama za izgradnju logističkog centra u Bogojevu?

-Izgradnja logističkog centra u Bogojevu jedan je od strateških ciljeva odžačke opštine. Sam značaj ove finansijski zahtevne investicije podrazumeva izradu određenih planova i programa pre nego što se krene u njegovu realizaciju. U Lokalnoj samoupravi ušli smo u izradu predstudije izvodljivosti robno-transportnog centra u Bogojevu i u saradnji sa pokrajinskom Vladom u narednom periodu nastupićemo prema svim onim zemljama koje imaju interes da ulažu u ovu investiciju.

Da li je i dokapitalizacija ,,Veletržnice” Beograd strateški interes odžačke opštine?

-Od dokapitalizacije ,,Veletržnice” Beograd korist će imati cela opština, posebno njeni poljoprivredni proizvođači. Efekti toga što smo se našli u krugu šest opština koje su ušle u prvi cikllus dokapitalizacije imaće i kratkoročne i dugoročne efekte. One kratkoročne odmah po izgradnji hala ,,Veletržnice” veoma brzo osetiće oni poljoprivredni proizvođači koji se bave proizvodnjom voća, povrća i cveća, pošto će za svoje proizvode imati obezbeđen plasman na milionskom tržištu. Verujem da će to biti dobar zamajac da i ona poljoprivredna gazdinstva od tri hektara, koji su većini u odžačkoj opštini, sa suvog ratarenja pređu na profitabilniji način proizvodnje.

Za mnoge je dokapitalizacija ,,Veletržnice” ,,papreno” plaćena.

-Sve što u Lokalnoj samoupravi radimo može se nazvati dugoročnom investicionom strategijom. Kroz tu prizmu mora se posmatrati i dokapitalizacija ,,Veletržnice” Beograd u čijem ukupnom kapacitetu i dobiti ćemo učestvovati sa 0,4 posto, tako da će se uložena sredstva od 150 hiljada evra za nekoliko godina vratiti u opštinsku kasu. Ne treba smetnuti s uma da je već za drugi krug dokapitalizacije cena veća za 15 posto, a postoje procene da će ona u narednom peridu biti i šest puta veća.

U kojoj meri će umanjenje prihoda Lokalnoj samoupravi iz Republike uticati na to da se dokapitalizacija sprovede?

-Spadamo u red retkih lokalnih sredina koje nisu zadužene i zato smo kontaktirali Ministrstvo finansija i poljoprivrede da nam daju saglasnost za podizanje kredita namenjenog za dokapitalizaciju ,,Veletržnice” Beograd i izgradnju transfer stanice koja će se nalaziti na mestu današnje zelene pijace.

U.M.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002