Certifikat o povoljnom poslovnom okruženju za osam gradova i opština

logo naleda

certifikat 1

Danas, 01. jula 2013. godine, u Domu Narodne Skupštine u Beogradu, uručena su priznanja gradovima I opštinama koji su stekli certifikat o povoljnom poslovnom okruženju.

Kragujevac i Loznica prvi su gradovi u Srbiji koji su po drugi put stekli certifikat Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) da imaju povoljno poslovno okruženje. To priznanje danas im je uručila potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić na ceremoniji u Domu Narodne Skupštine u Beogradu. Certifikate je dobilo još šest gradova i opština - Kovačica, Kula, Nova Varoš, Odžaci, Sombor i Vršac, koji su u prethodnih godinu dana uspešno prošli proces certifikacije ispunjavanjem 12 strogih kriterijuma za izgradnju dobrog poslovnog ambijenta.

 

Proces certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem NALED sprovodi od 2007. i broj lokalnih samouprava koje su stekle certifikat od početka procesa sada je povećan na 27. Osam gradova i opština je u postupku recertifikacije, a još 18 nastoji da ispuni neophodne uslove.

Do novog certifikata Kragujevac je stigao ocenom 87,9 od mogućih 100, dok je Loznica dobila ocenu 84,8. Kada je reč o lokalnim samoupravama koje su prvi put zaslužile priznanje NALED-a najuspešnija je bila Nova Varoš (ocena 92,1 – peti najbolji rezultat od početka certifikacije). Sledi Vršac sa ocenom 91,8, Kovačica (86,7), Odžaci (84,6), Sombor (84,4) i Kula (83,9).

               certifikat 2                   certifikat 3

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević izjavio je na dodeli da certifikat za opštine znači konkurentsku prednost nad drugim lokalnim samoupravama i bolju poziciju na investicionoj mapi, investitori dobijaju neophodnu predvidivost za planiranje poslovanja, država može da očekuje pozitivne efekte ne samo kroz veći izvoz i  prihode u budžetu već i kroz ravnomerniji razvoj i postizanje ekonomske stabilnosti privlačenjem kvalitetnih investitora dugoročno posvećenih jednom tržištu. Najvažnije, građani od certifikata mogu da očekuju bolje usluge, kao i da njihove opštine privuku poslodavce koji će otvoriti sigurna i dobro plaćena radna mesta, veći izbor pri zapošljavanju, bolju socijalnu zaštitu i rast životnog standarda.

On je istakao i da je NALED u saradnji sa GIZ Otvorenim regionalnih fondom za unapređenje opštinskih usluga proširio certifikaciju na Hrvatsku, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu i 12. juna ove godine u Zagrebu su dodeljeni prvi regionalni certifikati o povoljnom poslovnom okruženju Ivancu, Bjelovaru, Sanskom Mostu, Prijedoru, Rumi, Pirotu, Velesu i Strumici.

           certifikat 4                      certifikat 5

Na ceremoniji u Domu Narodne skupštine održana je i panel diskusija na temu kako poboljšati uslove za poslovanje u Srbiji na kojoj su govorili predstavnici Vlade, diplomatskog kora, donatorskih organizacija i privrede – državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine Dragovan Milićević, zamenik ambasadora Nemačke Mihael Hasenau, direktor USAID projekta održivog lokalnog razvoja, generalni direktor Komtrejda Aleksis Lope-Belo, generalni direktor Imleka Slobodan Petrović i generalni direktor Hajneken Srbija Aleksandros Danilidis.

Na putu do certifikata o povoljnom poslovnom okruženju svaka lokalna samouprava mora da ispuni 12 kriterijuma i više od 80 potkriterijuma sa ciljem da razvije sistem rada i efikasne procedure, poveća transparentnost i pripremi sve dokumente i podatke neophodne investitoru da bi doneo odluku o ulaganju. Među obavezama koje je potrebno ispuniti su usvajanje strateškog plana razvoja, osnivanje odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i privrednog saveta, formiranje jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, kreiranje svih baza podataka potrebnih investitorima, razvijanje instrumenata za promociju opštine, mogućnost dokazivanja kreditne sposobnosti, određivanje potreba za radnom snagom, razvijanje partnerstva javnog i privatnog sektora, obezbeđivanje adekvatne infrastrukture i pouzdanih komunalnih usluga, postojanje transparentne politike naplate poreza i taksi, upotreba informacionih tehnologija.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002