TRENDOVI U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI U OPŠTINI ODŽACI

TRENDOVI U POLJOPRIVREDI 1 1

U okviru Projekta prekogranične saradnje za promociju investicija, u sredu 17. jula u Odžacima  je održana diskusija na temu „Trendovi u poljoprivredi u opštini Odžaci“ kojoj je prisustvovalo 30 poljoprivrednika sa teritorije opštine Odžaci, a na kojoj su predstavljeni preliminarni rezultati analize u poljoprivrednom sektoru za zapadno-bački region,  koji predstavljaju polaznu osnovu u izradi sektorskih i podsektorskih studija za zapadno-bački region. Projekat prekogranične saradnje za promociju investicija finansiran je od strane Evropske unije, a sprovodi se u saradnji sa opštinama Odžaci i Kula i partnerima sa hrvatske strane, koje čine TINTL, Gradište, Lovas i Ilok.

Sastanku su, pored prestavnika partnerskih opština i NALED-a, prisustvovali i gosti iz Ureda za međunarodnu saradnju TINTL iz Hrvatske sa kojima se radi na implementaciji projektnih aktivnosti, kao i pedstavnici konsultanstke kuće SEEDEV koji su predstavili rezultate analize i aktuelne trendove koji su se pokazali u oblasti poljoprivrede za teritoriju zapadno-bačkog okruga.

 

  TRENDOVI U POLJOPRIVREDI 2    TRENDOVI U POLJOPRIVREDI 3

Ideja  sastanka bila je pre svega da se u otvorenom dijalogu sa predstavnicima poljoprivrede identifikuju prednosti i problemi poljoprivrednog sektora u ovom regionu, i pokuša da dođe do zajedničkih rešenja i predloga koji će pomoći da se definišu komparativne prednosti koje će biti sastavni deo sektorskih studija i investicione strategije partnerskih opština.

Prvi rezultati analize pokazali su da je u ovom momentu zapadno-bačka oblast na 18. od ukupno 25 oblasti u Srbiji, što je nepromenjena pozicija od 2002. godine, iako je broj poljoprivrednih gazdinstava u zapadno-bačkoj oblasti u tom periodu opao za 24%. S druge strane u Zapadnoj Bačkoj se nalazi 5.5% ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji i po tome se nalazi u samom vrhu među regionima. Opština Odžaci  najviše učešća ima u strukturi proizvodnje industrijskog bilja. Kada je reč o proizvodnji voća, samo u opštini Kula, koja ujedno ima i najveći udeo u proizvodnji voća u Srbiji, proizvodnja raste brže nego u Srbiji, međutim s druge strane opština Kula beleži pad površina pod povrćem, za raziku od opštine Odžaci u kojoj je 2011. godine zabeležen rekordni prinos povrća od 43,780 tona. Ono što je primetno, a što su pokazali rezultati analize je da su u svim opštinama zapadno-bačkog regiona, prva tri proizvoda ista: šećerna repa, kukuruz i pšenica.

   trendovi u poljoprivredi - korekcija 3       TRENDOVI U POLJOPRIVREDI 5

Po završetku prezentacije, svi prisutni imali su priliku da iznesu svoje mišljenje o tome koji su to pozitivni trendovi u poljoprivredi opštine Odžaci, da li je eventualno potrebno nešto promeniti u lokalnoj samoupravi što bi pomoglo razvoju poljoprivrede, ali i šta je to što i oni sami mogu učiniti kako bi unapredili proizvodnju.

Svi pristuni su se složili da su učinjeni pomaci, i kao pozitivne trendove u poljoprivredi naveli osnivanje Opštinskog udruženja poljoprivrednika, JP „Direkcija za poljoprivredu i ruralni razvoj“, obezbeđivanje kratkoročnih poljoprivrednih kredita, kao i ulazak lokalne samouprave u proces dokapitalizacije „Veletržnica Beograd“, ali da na tome ne treba stati već i dalje nastaviti u pravcu pozitivnih trendova. Obzirom da je poljoprivreda stub razvoja opštine, potrebno je stvarati pozitivnu sliku o odžačkoj opštini i na taj način navesti investitore da svoje mesto za ulaganje vide u opštini Odžaci.

U narednom periodu, u opštini Odžaci planirana je realizacija još tri okrugla stola na kojima će biti predstavljene i prve verzije sektorskih studija i investicione strategije za zapadno-bački okrug i opštinu  Odžaci.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002