Slobodan Teofanov u Odžacima predstavio programe i aktivnosti Sekretarijata za poljoprivredu

Vest preuzeta sa sajta Informativnog centra Odžaci

teofanov u poseti odzacima

Pomoćnik u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu Slobodan Teofanov danas je sa saradnicima posetio Odžake gde je predstavnicima lokalne samouprave predstavio programe i aktivnosti koje taj Sekretarijat realizuje u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Jedna od tema ovih razgovora bio je dogovor o saradnji Opštine Odžaci i Sekretarijata u oblasti sprovođenja poljoprivredne politike.

Istakavši da je jako bitno to što je lokalna samouprava u Odžacima osnovala poseban fond za pomoć poljoprivrednicima, Slobodan Teofanov je podsetio da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu daje bespovratna sredstva za sisteme za navodnjavanje, za nabavku plastenika, za mala ruralna domaćinstva koja žele da se bave preradom mesa, mleka, voća i povrća, odnosno za adaptaciju objekata i nabavku opreme za mini hladnjače, mini mlekare, mini mesare i sl.

 

- Za ove namene Sekretarijat odobrava bespovratno 50 posto sredstava. S obzirom da poljoprivrednici nemaju uvek mogućnosti da investiraju u proizvodnju, dobrodošla je podrška lokalne samouprave koja ima fond iz koga može da kreditira poljoprivrednike, da oni dobiju kredit, a da im mi onda refundiramo polovinu sredstava koja su uložili u nabavku opreme – kazao je Teofanov.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu je naveo i da se u okviru posebnog programa Sekretarijata u oblasti šumarstva dodeljuju besplatne sadnice za pošumljavanje državnog zemljišta, a da je ista mogućnost ponuđena i pravnim i fizičkim licima koja žele da na svojim parcelama podignu šume.

- Pored besplatnih sadnica, Sekretarijat dodeljuje i bespovratna sredstva za održavanje tih šuma u periodu od pet godina. Ja se nadam da ćemo ovu aktivnost sprovesti u narednom periodu i u opštini Odžaci, koja je programom korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta predvidela i slobodne površine koje će se pošumljavati – rekao je Slobodan Teofanov.

Predsednica opštine Izabela Šerić je ovom prilikom izjavila da je lokalna samouprava zadovoljna planiranim aktivnostima i programima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i ocenila da su oni vrlo prilagodljivi i vrlo fleksibilni, u smislu da odgovaraju potrebama poljoprivrednika iz odžačke opštine.

Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo su nakon sastanka sa čelnicima lokalne samouprave razgovarali i sa jednim brojem poljoprivrednika koje su upoznali sa programima podsticaja i aktivnostima koje će Sekretarijat imati u narednom periodu.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ima politiku da svake godine izdvaja sredstva za uređenja kanala, i to najčešće po principu da na svaki dinar koji daje Sekretarijat, jedan dinar izdvaja lokalna samouprava i jedan dinar “Vode Vojvodine”. Godišnje mi tako uložimo milijardu dinara u Pokrajini za uređenje kanala. To su ozbiljna ulaganja koja do sada nismo imali i mi očekujemo da u naredne četiri godine očistimo i izmuljamo 40-50 odsto kanala koji će biti spremni za navodnjavanje – kaže Teofanov.

Na osnovu nedavno potpisanih ugovora, u uređenje kanalske mreže i odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u šest mesnih zajednica na teritoriji odžačke opštine, lokalna samouprava, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i JVP “Vode Vojvodine” uložiće ukupno oko 61,3 miliona dinara.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002