Pandorina kutija je otvorena!

{jathumbnail off}

Razgovor s povodom: Predsednica opštine Izabela Šerić

predsednica-opstine-izabela-seric

Kao presednica Opštine, bukvalno od prvog dana suočila sam se sa pritužbama građana Karavukova i njihovim molbama da se problem, čijih razmera ni sama nisam bila svesna pre uvida u dokumetaciju, što pre reši.

-Konačan sud o tome da li postoje bilo kakve šanse da se fabrika vode u Karavukovu privede nameni daće stručnjaci iz Pokrajine. Iako se one mere u promilima, bilo bi neozbiljno sa naše strane, shodno uloženom novcu, da krenemo u novu investiciju dok se ne iscrpe sve mogućnosti. U Lokalnoj samoupravi svesni smo ozbiljnosti problema sa kojim se građani Karavukova suočavaju, međutim, niti mogu, niti hoću da im obećam da će problem vodosnabdevanja preko noći biti rešen. Napravljeni su ozbiljni propusti i pred nama je vreme u kom će se morati dati mnogi odgovori. Svakako, najvažniji je onaj zašto, i pored milionskih ulaganja, Karvukovo nema vodu za piće, a neretko ni onu tehničku - rekla je za ,,Naše novine’’ predsednica Opštine Izabela Šerić.

Imate li u Lokalnoj samoupravi rezervni plan ukoliko struka kaže da je fabrika vode neupotrebljiva?

-Nakon svih saznanja do kojih smo došli, to je i najizvesniji epilog ove priče. Da će do tako nečeg doći, u Mesnoj zajednici su bili upozoreni nakon izrade Pilot projekta i alarmantnih izveštaja o neispravnosti vode koji su stizali iz Novog Sada sa Instituta za zdravlje. Umesto da poslušaju savete stručnjaka, u MZ su tvrdoglavo istrajavali na izgradnji fabrike i danas za posledicu imamo nestašicu vode u najmnogoljudnijem selu odžačke opštine. Svesni ozbiljnosti situacije, u Lokalnoj samoupravi intenzivno radimo na iznalaženju rešenja, a jedno od njih je i ono koje se odnosi na proširenje kapaciteta odžačkog vodovoda iz kog bi se građani Karavukova snabdevali vodom.

Na današnji dan navršava se 8 godina od kako je fabrika vode u Karavukovu puštena u pogon. Čudi da se lampica na uzbunu nije ranije upalila.

-Ne znam zašto se ranije nije reagovalo. Kao presednica Opštine, bukvalno od prvog dana suočila sam se sa pritužbama građana Karavukova i njihovim molbama da se problem, čijih razmera ni sama nisam bila svesna pre uvida u dokumetaciju, što pre reši. Pandorina kutija je otvorena i već sad je izvesno da se novac iz budžeta Republike, Pokrajine, Lokalne samouprave trošio na sve, samo ne za ono za što je bio namenjen. Radi se o 50 miliona dinara, od čega je 22 miliona za rešavanje vodosnabdevanja Karavukova opredeljeno opštinskim budžetom.

Optužuju vas da ste na silu uzeli dokumentaciju iz Mesne zajednice Karavukovo.

-Te optužbe su smešne, pošto kao presednica Opštine imam pravo da imam uvid gde i u koje namene se troši budžetski novac, ponavljam radi se o 50 miliona dinara. Inače, to uporno insistiranje i odlaganje iz Karavukova da mi se  dostavi dokumentacija naveli su me na pomisao da sve što je rađeno oko fabrike vode nisu čista posla. Ko je kriv za to, neka utvrde sudski organi, o imenima niti sam govorila, niti ću govoriti dok ceo slučaj ne dobije epilog pred sudom. Ono što čudi, ako se sve radilo u skladu sa zakonom, otkud toliki otpor da mi se kao presednici opštine dostavi dokumentacija, pa se čak ide i do toga da se radnica MZ koja mi je tu dokumentaciju dostavila nagovara da me krivično goni jer sam joj navodno dokumentaciju uz pretnje otela.

Neki su skloni da kažu da je provera rada MZ Karavukovo politički motivisana.

-Pretpostavljam da na taj način razmišljaju oni kojima nije u interesu da se ceo slučaj ispita do kraja. Niti je provera onog što se dešavalo oko fabrike vode u Karavukovu politička priča, niti će upliva politike biti kad na red dođu ostale Mesne zajednice, preduzeća i ustanove čiji je osnivač Opština Odžaci. Na mnoge probleme, pa i na ovaj u Karavukovu, pažnju su mi skrenuli sami građani i sa svoje strane im obećavam da će jedan po jedan biti ispitivan i rešavan.

U.M.

 

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002