Dugačak put do oduzete imovine

{jathumbnail off}

Zakon o rehabilitaciji i restituciji bi trebao da ispravi nepravdu prema licima koji su bez presude lišeni života ili im je  oduzeta imovina iz ideoloških ili drugih razloga. Primena Zakona traje gotovo dve godine, ali komisije koje po opštinama prikupljaju zahteve imaju veoma težak posao da provere sve činjenice koje se odnose na utvrđivanje tačnog imovinskog stanja po brojevima parcela u katastrskim evidencijama.

ites

U odžačkoj opštini oformljena je kancelarija za prijem zahteva u cilju primene Zakona o restituciji. Nakon prijema,  vrši  se provera prispelih zahteva i utvrđuje šta je od imovine oduzeto, što komisiji predstavlja veliki problem. Komasacija koja je vršena u peridu 1936.-1945, čini osnovu za podatke, ali tu i počinju problemi pošto se brojevi parcela u okolnim mestima odžačke opštine veoma često ne slažu sa brojevima parcela koje se nalaze u zahtevima.U samoj katastarskoj opštini Odžaci situacija je mnogo bolja zbog urednije evidencije.Podaci iz perioda nakon izvršene kolonizacije i zahtevi sa brojevima parcela iz predhodnog perioda, razlikuju se zbog brojnih cepanja parcela i usitnjavanja poseda.Takođe brojne selidbe katastarske arhive i njihova nesređenost su doprinele  da je rad na obradi zahteva mnogo duži i obimniji.

U odžačkoj opštini je od  druge polovine 2011. godine, kada se počeo primenjivati Zakon o restituciji,  do sada primljeno oko 150 zahteva za povraćaj imovine. Najviše zahteva se odnosi na poljoprivredno zemljište, zatim poslovni prostor i  najmanje zahteva se odnosi na privredne objekte.Zahtevi su podneti za nekadašnje kudeljare u Bačkom Gračacu i Ratkovu koje već dugo ne postoje. Takođe je podneseno i oko dvadeset zahteva potomaka familije Ertl, nekadašnjih vlasnika fabrike kanapa i užarije koji se odnose na imovinu nekadašnjeg giganta u proizvodnji  kudeljnog vlakna, kanapa i užarije, ali i na nekoliko kuća u Odžacima.

Komisija je do sada rešila oko 60 posto zahteva, a većinu nerešenih predmeta čine oni sa nepotpunom dokumentacijom. Za rešene predmete podnosioci su dobili uverenja koje je potrebno da pošalju putem pošte na adresu Direkcije za restituciju da bi došli do oduzete imovine.

 

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002