Opština Odžaci uvodi najnižu taksu za unapređenje i zaštitu životne sredine u Srbiji

Imajući razumevanja za izuzetno težak položaj u kojem se nalazi Hipol AD u restrukturiranju zbog visokih troškova proizvodnje i na visinu investicije koju realizuje Standard Gas, Opština Odžaci je predložila da se taksa umanji za deset puta tj. da se sa 0,4% smanji na 0,04% od prihoda.

sastanak 1-2

Uvođenjem najniže takse u Republici Srbiji, opština Odžaci još jednom je pokazala da su joj razvoj privrede i građani opštine Odžaci bitniji od svih dnevno političkih dešavanja. Imajući razumevanja za izuzetno težak položaj u kojem se nalazi Hipol AD u restrukturiranju zbog visokih troškova proizvodnje i na visinu investicije koju realizuje Standard Gas, Opština Odžaci je predložila da se taksa umanji za deset puta tj. da se sa 0,4% smanji na 0,04% od prihoda. Uvođenjem najniže takse u Republici Srbiji, opština Odžaci još jednom je pokazala da su joj razvoj privrede i građani opštine Odžaci bitniji od svih dnevno političkih dešavanja.

Povodom Odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine opštine Odžaci, koja je usvojena na 52. Skupštinskom zasedanju, u ponedeljak, 23. septembra, u prostorijama opštine Odžaci je održan sastanak predstavnika lokalne samouprave sa predstavnicima kompanija, Standard gas i Hipol a.d. u restrukturiranju.

Iako je Odluku o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine, Vlada RS donela još 2009. godine, opština do sada nije donela lokalnu uredbu i na taj način nije prihodovala određeni deo sredstava koja joj po Uredbi pripadaju. Osnovni razlog bio je da se privredi omogući bolje poslovanje. S obzirom na to da je Vlada Republike Srbije donela niz nepopularnih mera kojima je opština Odžaci u 2013. izgubila osnovne prihode od lokalnih komunalnih taksi u iznosu od 14 miliona dinara i prihode od poreza na lični dohodak u iznosu od 70 miliona dinara, i s obzirom na to da je Vlada donela odluku da se naknada za gradsko građevinsko zemljište od 2014. godine ne oporezuje, opština Odžaci odlučila se na uvođenje ove takse kako bi unapredila zaštitu životne sredine i pre svega potpomogla bolje funkcionisanje komunalnih delatnosti. Ministarstvo zaštite životne sredine, na čelu sa ministarkom, g-đom Zoranom Mihajlović, dalo je saglasnost na  Odluku Skupštine opštine Odžaci da se uvede taksa od 0,4% od ostvarenog prihoda na godišnjem nivou.

sastanak 2-1

Predstavnici Standard gasa su istakli da  predloženi namet predstavlja veliko opterećenje za Standard gas ali i za druge kompanije i da privreda neće moći da izdrži sve namete koji joj se nameću. Standard gas je spreman da podrži predlog predsednika Skupštine o upućivanju inicijative nadležnom Ministarstvu i predlaže da se određeni namet ne ubira od ostvarenog prihoda već od profita.   Predstavnici Hipol AD u restrukturiranju takođe su saglasni da se inicijativa treba uputiti.            

Za te izmene, nadležno je Ministarstvo energetike i zaštite životne sredine i predstavnici opštine Odžaci, Standard Gas i Hipol AD u restrukturiranju u narednom periodu poslaće zajedničku inicijativu Ministarstvu energetike i zaštite životne sredine kako bi se taksa za unapređenje i zaštitu životne sredine naplaćivala od profita a ne od prihoda kako je propisalo Ministarstvo, što je apsurd.

sastanak 3-1

Predstavnici opštine Odžaci izrazili su veliko nezadovoljstvo zbog zloupotrebe dopisa koji je poslala kompanija Standard Gas opštini Odžaci, povodom zakazivanja sastanka, jer su predstavnici Srpske napredne stranke obmanuli javnost objavljivanjem dopisa. U opštini Odžaci smatraju da je nedopustivo i neprofesionalno da pojedini predstavnici SNS-a, koji na Skupštinskom zasedanju nisu ni reč rekli o ovoj taksi, koriste poluinformacije u dnevno političke svrhe. Predstavnici opštine Odžaci su najavili da će istražiti motive i aktere ove obmane i da se ubuduće slični prestupi neće tolerisati.

Za istrajnost u toj nameri dobili su podršku predstavnika kompanije Standard Gas koja je i poslala dopis i koja ne želi da se njeni zvanični dokumenti zloupotrebljavaju.

sastanak 4-1

Imajući razumevanja za izuzetno težak položaj u kojem se nalazi Hipol AD u restrukturiranju zbog visokih troškova proizvodnje i na visinu investicije koju realizuje Standard Gas, Opština Odžaci predlaže  da se taksa umanji za deset puta tj. da se sa 0,4% smanji na 0,04% od prihoda.

To je najniža taksa u Republici Srbiji a kao primer drugih lok. samouprava su Leskovac, Šabac 0,4%, Pančevo 0,3%, Kula 0,2%, Užice 0,05%. Na ovaj način, opština Odžaci još jednom je pokazala da su joj razvoj privrede i građani opštine Odžaci bitniji od svih dnevno političkih dešavanja.

U razgovoru sa predstavnicima kompanija i izradi takvog predloga učesetvovali su predsednik Skupštine opštine Odžaci Miloš Pejčić,  načelnica Opštinske uprave Elena Turanski, pomoćnik predsednice Opštine Vasil Nastoski, zamenik predsednice Opštine Nikola Krivokuća, rukovodilac Odeljenja za urbanizam, stambeno-komunalne, imovinsko pravne poslove i zaštitu životne sredine Zoran Božičić, rukovodilac Odeljenja lokalne poreske administracije Milica Barać,  izvršioci na poslovima zaštite životne sredine Petar Škundrić i Ognjen Đurasinović, kao i Jasna Brkljač, Đorđe Stojković i Marko Perišić, zaposleni u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj.  

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002