Pomoć privrednicima kroz umanjenje naknade

 Lokalna samouprava u Odžacima će u cilju pomoći privredi Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine uputiti inicijativu za izmenu Uredbe o utvrđivanju naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, sa predlogom da se iznos ove takse na godišnjem nivou za privredne subjekte utvrđuje u određenom procentu od ostvarenog profita, a ne od prihoda preduzeća, kako je sada predviđeno. To je na konferenciji za novinare rekao predsednik Skupštine opštine Miloš Pejčić, koji je najavio i izmenu postojeće opštinske Odluke o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

milos pejcic

Odbornicima lokalnog parlamenta biće upućen predlog da se iznos ove naknade za privredne subjekte umanji za deset puta, odnosno da se umesto 0,4 odsto od godišnjeg prihoda naknada za zaštitu životne sredine za tu kategoriju obveznika naplaćuje po stopi od 0,04 odsto.

Predsednik Skupštine je podsetio da je Odluka o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine opštine Odžaci usvojena na sednici lokalnog parlamenta 26. avgusta ove godine, ali da se ona neće primenjivati u delu koji se odnosi na privredne subjekte sve dok odbornici Skupštine opštine ne usvoje predloženo umanjenje naknada.

Pejčić je rekao da je konferenciju zakazao kako bi odgovorio na netačna tumačenja ove odluke u javnosti i medijima, pri tome citirajući izjavu koju je generalni direktor “Hipola” Pavel Petrović dao dnevnom listu “Blic”. U toj izjavi Petrović, između ostalog, navodi da visokim troškovima proizvodnje koje ima njegova firma u velikoj meri doprinosi i ova taksa.

- Odgovorno tvrdim da mi do sada nismo naplatili ni jedan jedini dinar od “Hipola” po osnovu ove naknade. Nismo naplatili iz jednostavnog razloga što smo dogovorili sa predstavnicima “Standard gasa”, “Hipola” i “Grajner pekedžinga” da dok se postojeća odluka ne izmeni, po tom osnovu od privrede nećemo prihodovati ni jedan jedini dinar – kazao je Pejčić.

Na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine i Uredbe Vlade Srbije o kriterijumima za utvrđivanje ove naknade iz 2009. godine, lokalne samouprave su dobile zakonsko ovlašćenje da svojim odlukama propišu obavezu njenog plaćanja. Opština Odžaci nije do ove godine naplaćivala ovu naknadu iako je imala mogućnost za to, rekao je Pejčić, napomenuvši da će stopa po kojoj će naknada za zaštitu životne sredine biti naplaćivana od preduzeća u opštini Odžaci biti najniža u Srbiji.

- Mi smo ovu taksu morali da uvedemo u 2013. iz razloga što se eko-taksa koja se naplaćivala prilikom registracije automobila više ne naplaćuje, i po tom osnovu su prihodi opštine umanjeni za dva miliona dinara. Takođe, zbog umanjena prihoda lokalne samouprave po osnovu poreza na dohodak, u ovoj godini smo izgubili 70 miliona dinara – rekao je predsednik SO Odžaci i dodao – da će opština, kada odbornici donesu odluku o umanjenju naknade, resornom ministarstvu uputiti inicijativu da se ispravi apsurd da se naknada za zaštitu životne sredine od privrednih subjekata naplaćuje iz ostvarenog prihoda. Predlog će biti da se ova naknada naplaćuje iz profita, a visinu će odrediti samo Ministarstvo energetike.

Po osnovu naplate naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine od građana i privrede u Fond za zaštitu životne sredine opštine Odžaci na godišnjem nivou sliće se oko sedam miliona dinara. Ova sredstva će se namenski koristiti za unapređenje zaštite životne sredine, za kupovinu kanti za smeće, nabavku vozila za odvoz smeća, suzbijanje ambrozije i sl.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002