Ministar Slovačke vlade u poseti Laliću

 Dušan Čaplović, ministar obrazovanja, nauke i sporta Vlade Reublike Slovačke u pratnji ambasadora Slovačke u Srbiji, Janom Varšom,  kao i predsednicom Nacionalnog Saveta Slovaka, Anom Tomanovom Makanovom, posetili su selo Lalić u odžačkoj opštini. Delegaciju  domaćina predvodio je Nikola Krivokuća, zamenik predsednice opštine Odžaci i predsednik Saveta mesne zajednice Lalić i predsednik SO Odžaci, Miloš Pejčić.

slovaci u poseti lalicu 1-1-1

 Trodnevnu posetu Srbiji visoki gost iz Slovačke, započeo je posetom Laliću, mestu u kome žive predstavnici slovačke nacionalne zajednice  sa ostalim stanovnicima drugih  nacionalnosti. Gosti i domaćini otkrili su spomen ploču na Domu kulture u Laliću, čiju su rekonstrukciju zajedničkim sredstvima finansirali Vlada Slovačke Republike i Vlada AP Vojvodine. Spomen ploča je ispisana na srpskom i slovačkom jeziku.

„ Dobra saradnja sela sa Vladom Slovačke Republike, rezultat je našeg doprinosa obnovi Doma kulture, osnovne škole i slovačke evangelističke crkve u Laliću.Veoma  mi je drago  što će obnovljeni Dom kulture pre svega biti stecište okupljanja mladih koji će nastaviti negovanje kulture i tradicije svojih predaka.“- rekao je ministar Čaplović.

Vlada Republike Slovačke učestvovala je sa 9000 evra u rekonstrukciji Doma kulture, a isti iznos je utrošen za rekonstrukciju krova slovačke evangelističke crkve u selu.

„Mi smo kod Vlade Republike Slovačke ove godine,  konkurisali sa nekoliko projekata kako bismo obezbedili sredstva za udruženja koja deluju u Laliću. U Bratislavi smo imali razgovore sa potpredsednikom Vlade Pavelom Hrušovskim i mislim da ćemo uspeti da do kraja ove ili početkom naredne godine   obezbedimo sredstva  za završetak etno kuće, završetak parka za decu i nastavak radova na Domu kulture -rekao je Nikola Krivokuća.

slovaci u poseti lalicu 1

Nacionalni savet slovačke nacionalne zajednice, po rečima predsednice Ane Tomanove Makanove, iz svog budžeta pomaže i podržava 37 sredina u Vojvodini u kojima žive predstavnici ove nacionalne zajednice u skladu sa svojim mogućnostima.

„Mislim da možemo svi da budemo zadovoljni što su radovi u Laliću uglavnom okončani i što se neki napredak u ulaganjima, izgradnji i adaptaciji vidi.Radimo to zajedničkim sredstvima, pošto je to jedini način i sigurna sam da ćemo iza sebe ostaviti nešto vidljivo. Verujem da ćemo se na ovim prostorima susretati i govoriti o multikulturalnosti Vojvodine, pošto pametno i racionalno planiramo u šta ćemo ulagati.“- istakla je Tomanova Makanova.

U toku posete gosti sa domaćinima su obišli i osnovnu školu „Nestor Žučni“ u kojoj se nastava odvija na srpskom i slovačkom jeziku, zatim slovačku evangelističku crkvu, kao i etno kuću Udruženja žena „Majčino srce“ iz Lalića,  a prisustvovali su i izvođenju predstave  „Tango milijardo“ članova amaterskog pozorišta“ Mihala Benke Uče“ iz Lalića.

slovaci u poseti lalicu 2slovaci u poseti lalicu 3slovaci u poseti lalicu 4slovaci  u poseti lalicu 5slovaci u poseti lalicu 6slovaci u poseti lalicu 7slovaci u poseti lalicu 9slovaci u poseti lalicu 8slovaci u poseti lalicu 10slovaci u poseti lalicu 11

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002