Brisel kao odskočna daska

   Razgovor s povodom: Vasil Nastoski, savetnik predsednice opštine - Rezultati naše posete Briselu biće veoma konkretni, a blagodeti tih rezultata biće brzo vidljive za sve naše građane. Učešće rukovodstva opštine Odžaci u Briselu plaćeno je iz sredstava organizatora skupa u Briselu i naše poreske obveznike, tj. građane Odžaka nije ništa koštalo.

open days 3

Ako se pogleda sastav učesnika manifestacije ,,Otvoreni dani Evropske unije” koja je održana u Briselu, videće se da se radi o samom vrhu političkog establišmenta Evropske unije. Danas veliki broj opština, gradova i regija plaća ogromne novčane iznose za lobiranje kako bi bile što prisutnije u Briselu. U današnjem globalizovanom svetu i vremenu modernih komunikacija, vi jednostavno morate biti konkurentni u odnosu na druge opštine i gradove.
U Lokalnoj samoupravi svakodnevno nastojimo da svima prikažemo koje su to prednosti naše opštine u odnosu na druge lokalne zajednice u Vojvodini, ili zašto neko treba da dođe u Odžake da investira, a ne u Osijek, Pečuj ili Segedin. Bez namere da omalovažim i jednu našu susednu opštinu u Vojvodini, mi moramo da se trudimo da budemo konkuretni na internacionalnom nivou, jer smo samo tako vidljivi potencijalnim investitorima.
Jako je važno što smo zbog novih investicija i zapošljavanja naših sugrađana, bili u prilici da na poziv Evropske unije budemo u Briselu i predstavimo diplomatskom koru, zainteresovanim investitorima, sve prednosti naše opštine. Nama je Brisel pružio šansu i mi ćemo je sigurno iskoristiti jer najveći interes naše opštine jeste nastavak zapošljavanja naših sugrađana, rekao je za ,,Naše novine” savetnik predsednice opštine Vasil Nastoski odgovarajući na pitanje koliko je značajno to što je opština Odžaci uopšte bila u prilici da se predstavi na ,,Otvorenim danima Evropske unije” u Briselu.


Zašto su baš Odžaci dobili šansu da učestvuju na manifestaciji ,,Otvoreni dani Evropske unije”?


Poziv za naš odlazak za Brisel nije slučajno došao. Dobri poznavaoci prilika u oblasti direktnih stranih investicija znaju koliko je važno imati efikasnu opštinsku upravu, opremljenu industrijsku zonu, rukovodioce opštine koji govore strane jezike i znaju da komuniciraju sa razvijenim svetom, da bi u vašu sredinu došla jedna multinacionalna kompanija. Ali, kada se pojavi jedna multinacionalna kompanija, odmah za njom slede i sledeće velike kompanije. Nama je Brisel poslužio kao odskočna daska, da se tako figurativno izrazim, za dolazak novih velikih investicija. I one će doći vrlo brzo, možda i brže nego što bilo ko može da pretpostavi.
Kada su iz Fonda za evropske poslove saznali da će naša opština boraviti u Briselu, ponuđena nam je pomoć Kancelarije u Briselu u tehničkom smislu pri organizaciji samog investicionog foruma. Vlada AP Vojvodine, kao i do sada, nebrojeno puta je iskazala posebnu pažnju za našu opštinu i ja ovim putem koristim priliku da se zahvalim predsedniku Vlade AP Vojvodine dr Bojanu Pajtiću, kao i pokrajinskom sekretaru Branislavu Bugarskom za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu koji su nam pomogli pri organizaciji našeg predstavljanju u Briselu.

Kakve konkretne rezultate očekujete od ove posete i prezentacije koju ste održali u Briselu?


Rezultati naše posete Briselu biće veoma konkretni, a blagodeti tih rezultata biće brzo vidljive za sve naše građane.
Pre svega, obavili smo veoma ozbiljne razgovore sa predstavnicima jedne od najpoznatijih automobilskih industrija u EU, koja inače sarađuje sa ,,Magnom’’, i oni su iskazali veoma jasan interes za dolazak u Odžake. Verujemo da su oni dobro upoznati sa celim procesom dolaska ,,Magne’’ u Odžake i da su na osnovu tog pozitivnog iskustva odlučili da stupe u kontakt sa nama. Govorimo o investiciji od preko 10 miliona evra i blizu 500 novih radnih mesta za naše sugrađane.
Obavljeni su razgovori i u direktoratu za kulturu. Nastavljamo da radimo na unapređenju turizma u našoj opštini i razvoju ,,Tamburice’’ kao brenda opštine i Vojvodine. S tim u vezi, na zahtev naših evropskih partnera, dosavljena im je dopuna projektne dokumentacije za izgradnju Tamburaškog sela u Deronjama. Radi se o projektu vrednom preko 300.000 evra, čijom realizacijom bi selo Deronje dobilo turistički kompleks kakav ne postoji nigde u regionu i zbog kojeg bi  Deronje i cela opština Odžaci živeli od turizma tokom cele godine, a ne samo nekoliko dana pred i nakon Sabora tamburaša. Vodili smo razgovore i o otvaranju međunarodne regionalne muzičke akademije za tamburicu koja bi bila smeštena u Deronjama i na kojoj bi svi zainteresovani mladi talenti izučavali sviranje na ovom instrumentu od majstora tamburaške muzike, naših Deronjčana.
Vama je poznato da mi u opštini vodimo veliku borbu i ulažemo nadljudske napore da rešimo pitanje kvaliteta pijaće vode u opštini. U Briselu smo uspeli da obezbedimo tehničku asistenciju najboljih eksperata i već u narednim mesecima bićemo u prilici da zajedno sa njima konkretno započnemo rešavanje ovog problema. Naša Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj je dobila zadatak da u saradnji sa Direkcijom za izgradnju i partnerima na nivou Pokrajine započne pripremu projekta koji će biti spreman za finansiranje.
Istovremeno, u prilici sam i da vas informišem da smo održali nekoliko sastanaka sa vodećim evropskim organizacijama za zaštitu životne sredine, ali i domaćom naučno - istraživačkom institucijom ,,Centar Tesla’’ koji pripremaju projekat za saniranje divljih deponija i sistemsko rešenje za odnošenje smeća u Odžacima. Za rešavanje ovog pitanja takođe postoje dostupna sredstva u budžetu Evropske unije i, ukoliko pripremimo dobre projekte, možemo iskoristiti ta bespovratna sredstva za sistemsko rešenje ovog problema.

Kada govorimo o prezentaciju koju je delegacija opštine Odžaci pripremila za ovu manifestaciju, na čemu je bio akcenat? Čime smo se mi tamo predstavili?


Akcenat je bio na opremljenoj industrijskoj zoni, stručnoj i konkuretnoj radnoj snazi, povoljnom geografskom položaju i planovima budućeg razvoja opštine, koji su takođe izuzetno važni i moraju da budu usaglašeni sa potencijalnim dolaskom novih investitora. Kada to kažem, mislim između ostalog na izgradnju novih saobraćajnica i intermodalnog robno - transportnog centra u Bogojevu.

Kapital ne poznaje državne granice i kada želite da privučete investitore, vama nisu konkurencija samo lokalne samouprave iz Srbije, nego i iz zemalja okruženja, pa i šire. Koje komparativne prednosti ima Opština Odžaci, a na koje ste, siguran sam, Vi ukazali tokom foruma koji je održan u Briselu? 


Naša Opština ima nekoliko komparativnih prednosti. Nalazi se na Koridoru 7, tj. reci Dunav i u Bogojevu direktno izlazi na Dunav, a uz to tamo se nalazi i luka koja može da opsluži sve potrebe privrede. Imamo dobru povezanost opštine sa Evropom putem železničke infrastrukture i u neposrednoj blizini međunarodni aerodrom u Osijeku, ali i vojni aerodrom u Somboru koji, uz manje investicije, može vrlo brzo da bude pretvoren u aerodrom za kargo saobraćaj, tj. prevoz robe.
Druga, svakako najznačajnija prednost, jeste menadžment opštine Odžaci. Ma koliko bili osporavani od strane opozicije, menadžment naše opštine je mlad, modernih shvatanja, obrazovan, služi se stranim jezicima i razumeju kako danas funkcioniše svet i međunarodni kapital i sigurno na najprofesionalniji i najkulturniji način predstavljaju naše sugrađane i opštinu u zemlji i inostranstvu. Verujem da se u novim generacijama koje odrastaju u našoj opštini nalaze brojni mladi talenti koji će sutra, ako im stvorimo uslove za napredovanje i ako ih zadržimo u Odžacima, nastaviti stopama sadašnjeg mladog i uspešnog tima opštine. Verujem da će opština nastaviti da i dalje podržava razvoj ljudskih potencijala, kao što to čini i sada.

Koliko je građane opštine Odžaci koštalo ovo učešće delegacije opštine Odžaci na manifestaciji Dani otvorenih vrata i Vaša poseta Briselu?


Učešće rukovodstva opštine Odžaci u Briselu plaćeno je iz sredstava organizatora skupa u Briselu i naše poreske obveznike, tj. građane Odžaka nije ništa koštalo.
Ali hajde jednom da sagledamo stvari iz drugog ugla. Hajde da postavimo pitanje koliki je benefit za sve naše građane od našeg odlaska u Brisel. Naš put u Brisel je bio sa ciljem stvaranja uslova za dolazak novih investicija, za otvaranje novih radnih mesta, za povećanje kvaliteta vode, uklanjanje divljih deponija, promociju turizma. Znate, možete vi da budete i veoma štedljivi da nigde ne putujete, ne koristite telefon, internet i da nemate ni jedan jedini dinar putnih troškova, ali da li smatrate da ćete tako moći da od jedne male opštine uspete da napravite razvijenu opštinu i zaposlite ljude?
Stvar je u prioritetima i viziji vođenja opštine. Možda bi se neko prethodno rukovodstvo opredelilo da umesto izgradnje industrijske zone novac investira u javne kuhinje, da dele pakete socijalne pomoći,  ali mi smatramo da je bolje da ljude naučimo da pecaju, nego da im damo ribu. Zato sve što radimo, radimo sa ciljem investiranja u budućnost naše opštine i u tome, kao što vidite, imamo i uspeha i podršku velikog broja stanovnika opštine.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002