Investicija Standard gasa u Odžacima sigurnim korakom

 Kompanija „Standard gas“ približava se završetku prve faze investicije u novu fabriku, čija je ukupna vrednost  oko šest miliona evra.

novoizgradjene hale Standard gasa 1

   

 Vodeća kompanija u Srbiji u oblasti proizvodnje tečnog naftnog gasa, pažljivo isplaniranim i sigurnim korakom realizuje investiciju u  potpuno novu fabriku čije se  hale već vide. U predhodnom periodu o investiciji smo mogli razgovarati bez jasne slike gde se nalazi, gde će se i šta graditi, pošto smo samo uočili stotine kilometara prokopanih kanala u koje su ukopani cevovodi za potrebe buduće proizvodnje.Ovih dana su „iznikle“  buduće proizvodne hale u koje će biti smeštena oprema čija je nabavka već odavno izvršena, a uskoro će uslediti i montaža. Po rečima Milana Mašića,  generalnog direktora „Standard gasa“, realizovano je 80 posto investicije u novi proizvodni pogon, a nabavka opreme je potpuno izvršena .

                             

„ Očekujemo da još u toku ove godine radovi budu završeni i da krene proizvodnja u novom pogonu. Nabavljena oprema za završetak prve faze , za koju je potrebno petnaestak dana da se montira, stiže najkasnije do 20. decembra, tako da je realno da pogon krene pre kraja godine. Ako nas vreme posluži, verujem da će to biti i ranije.“-rekao nam je Mašić.

Najveći radovi za završetak ovog dela investicije će biti na realizaciji vodozahvata na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, koji je neophodan za potrebe proizvodnje. Vodozahvat koji će crpiti tehničku vodu  iz kanala za potrebe tehnološkog procesa, biće i koristan u smislu očuvanja životne sredine, pošto iz kanala koristi vodu koja je po kategorizaciji voda četvrte kategorije, a nakon korišćenja, vratiće se u kanal prečišćena, kao voda druge kategorije. Ova investicija „Standard gas“ koštala je oko 500 hiljada evra. Istovremeno sa ulaganjima na „novom placu“, izvršena je nabavka i 5 novih rezervoara za skladištenje gasa, čime se pojačavaju skladišni kapaciteti, što sa postojećim čini za sada ukupno 8-9 000 kubika skladišnog prostora . Stabilna nabavka sirovine za proizvodnju, osnova je za planiranje proširenja kapaciteta. Nabavka sirovine je obezbeđena u narednih pet godina, po rečima Mašića, što  znači i povećanje kapaciteta proizvodnje na oko deset hiljada tona.

„Želja nam je da proizvodnja u starom delu ostane na ovom nivou, ne želimo da je gasimo, bila bi šteta i zbog toga verujemo da ćemo sa našim partnerima iz HIPOLA i dalje dobro sarađivati, pošto se ovaj deo proizvodnje fizički nalazi u HIPOLU. Sa ovim proizvodnim kapacitetima i skladišnim prostorom, bićemo sigurno najveći regionalni proizvođači u ovoj sferi proizvodnje, računajući kompletan Balkan u koji naravno ubrajam sve zemlje eks Jugoslavije, kao i Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku.“- istakao je Mašić.

novoizgradjene hale Standard gasa 2

Za početak proizvodnje u novoj fabrici predviđen je isti proizvod kao i u dosadašnjem pogonu, a sada je već izvršeno 70 posto pripreme za drugu i treću fazu nove proizvodnje. Za ostale faze investicije obezbeđena je oprema, izvršeni građevinski radovi, tačnije po Mašićevim rečima, kompletni radovi na drugoj fazi će biti završeni u junu mesecu naredne godine, a očekuje se da do kraja 2015. godine i treća faza investicije u novu fabriku bude završena, što će značiti povećanje proizvodnje za još 5000 tona.Planirano je da u trećoj fazi bude proizvedeno nekih sedam proizvoda za koje je već sada obezbeđeno tržište. Kupci su renomirane evropske kompanije.

„Kada završimo i treću fazu, tada će veoma malo naše proizvodnje biti plasirano na domaćem tržištu. Najveći deo oko 90 posto će biti namenjeno izvozu, a ostatak će biti plasiran  domaćoj industriji.  U ovom trenutku je odnos 70 prema 30 u korist domaćeg tržišta. Mogu sa sigurnošću da kažem da sličnih pogona gotovo da i nema u ovom delu Evrope, a u Nemačkoj i Holandiji ima veoma malo sličnih pogona.Logistiku, energetiku i sve ostalo sačinili smo za period  u kome ćemo krenuti sa realizacijom treće faze fabrike, kada će kapaciteti biti 7-8 puta veći od dosadašnjih. Već sada u montaži energetskih kapaciteta vodimo računa o uštedi energije, a u toj fazi će utrošak energije biti za oko 30 posto manji od sadašnjeg utroška.“- dodao je Mašić.

Novi proizvodi koji se očekuju nakon završetka planiranog, zasnivaju se na preradi lakog primarnog benzina iz koga se izdvajaju dve vrste pentana, od kojih  je jedna vrsta sirovina za dobijanje izolacionih materijala, a druga koja služi u farmaceutskoj industriji.

Trenutno u kompaniji „Standard gas“ se na obuci nalazi dvadesetak radnika, za koje je Mašić rekao da je veoma zadovoljan, a ovih dana je angažovano nekoliko iskusnih stručnih radnika i uz dosadašnje radnike i stručna lica broj zaposlenih u odžačkom pogonu je oko četrdeset, a prema planu poslovodstva, ukupan broj zaposlenih će biti preko stotinu. Po rečima direktora Mašića, uskoro će biti organizovana obuka još jednog broja mladih radnika za potrebe proizvodnje.

                                                     

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002