Direkcija kreće sa programom dugoročnih poljoprivrednih kredita

 “Direkcija za poljoprivredu i ruralni razvoj Odžaci” do sada je u saradnji sa poslovnim bankama poljoprivrednicima iz opštine Odžaci odobrila više od 80 kratkoročnih kredita, za koje se zahtevi mogu podnositi do kraja novembra, kaže v.d. direktor tog javnog preduzeća Danilo Šćepanović i najavljuje da će “Direkcija” za nekoliko dana krenuti i sa programom dugoročnih poljoprivrednih kredita.

danilo scepanovic 002

Šćepanović je precizirao da je 75 kratkoročnih kredita za koje “Direkcija” subvencioniše kamatu odobreno registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u saradnji sa “OTP bankom”, odnosno šest kredita u saradnji sa “Bankom Inteza”. On je podsetio da se radi o vrlo povoljnim kreditima koji su namenjeni za nabavku obrtnih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji, gde je kamatna stopa sedam, odnosno osam odsto na godišnjem nivou u zavisnosti od banke.

- Do sada odobreni krediti uglavnom se kreću od 120.000 do 200.000 dinara, što je maksimalan iznos koji može biti odobren jednom korisniku. Rok za podnošenje zahteva za ove kredite bio je 1. oktobar. Međutim, zbog velikog interesovanja poljoprivrednika i na zahtev njihovog Udruženja, taj rok je produžen do 1. decembra – kaže Šćepanović.

Po njegovim rečima, u petak je potpisan ugovor sa “OTP bankom” i o realizaciji programa dugoročnih poljoprivrednih kredita, za koje će poljoprivrednici moći podnositi zahteve nakon što iza nedelje bude objavljen javni poziv.

- Cilj je da poljoprivrednicima iz opštine Odžaci omogućimo najpovoljnije dugoročne poljoprivredne kredite za nabavku mehanizacije, sistema za navodnjavanje, plastenika, staklenika, matičnog stada, matičnog jata, za izgradnju farmi i slične namene – kaže Šćepanović i dodaje da će nakon što bude potpisan ugovor sa Garancijskim fondom AP Vojvodine, u ovaj program biti uključene još četiri banke.

Oživljavanje stočarstva kroz formiranje opštinskih rezervi u živoj stoci

V.d. direktor “Direkcije za poljoprivredu i ruralni razvoj” napominje i da je to javno preduzeće ušlo u proceduru formiranja opštinskih robnih rezervi. Opštinsko veće opštine Odžaci usvojilo je takav predlog, koji je još pre nekoliko meseci upućen na saglasnost Republičkoj direkciji za robne rezerve. U toku ove nedelje je stigao pozitivan odgovor te institucije, pa će se nakon odluke koju treba da usvoji Skupština opštine, krenuti u formiranje opštinskih rezervi u živoj stoci, kaže Šćepanović. On objašnjava i zašto je značajno da opština Odžaci dobije svoje robne rezerve:

- Prvo, zato što trebamo biti spremni u slučaju da na tržištu bude nekih nestašica ili vanrednih okolnosti, a drugo zbog razvoja stočarstva u opštini Odžaci. Formiranje robnih rezervi u živoj stoci jedan je od načina da se pomogne poljoprivrednicima da obnove svoja stada i tako da oživimo tu granu poljoprivrede. Robne rezerve će funkcionisati tako što će “Direkcija” davati stoku bez ikakve naknade registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave stočarstvom, a ona će biti dužna da po isteku ugovorenog roka vrate taj broj stoke koji su dobila puta dva.

Jedna od ideja je i da JP “Direkcija za poljoprivredu i ruralni razvoj” u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu organizuje proizvodnju povrća u plastenicima i podizanje zasada voća, u kojima bi sezonski bili angažovani radnici sa evidencije nezaposlenih. Kroz ovaj vid socijalnog preduzetništva moguće je rešiti problem onih kategorija nezaposlenih lica koja najteže dolaze do posla, ističe Šćepanović.

- Naša namera je da u programu korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta za 2014. godinu opredelimo 100 hektara koji će u tu svrhu biti dati na korišćenje “Direkciji”. Na toj površini biće podignuti plastenici i staklenici, kao i zasadi voća, gde bi se minimalno koristio mašinski rad, upravo kako bi bio angažovan što veći broj nezaposlenih lica, koji bi tako došli do zaposlenja i do zarade, a “Direkcija” bi kroz ovu delatnost ostvarivala sopstveni prihod – navodi Šćepanović.

Direkcija je postala partner poljoprivrednicima

Ocenjujući dosadašnji rad “Direkcije za poljoprivredu i ruralni razvoj” (godinu dana rada biće 1. marta naredne godine), Danilo Šćepanović je istakao da je to javno preduzeće osnovano kako bi bilo servis poljoprivrednika. Dodao je da je u proteklom periodu ostvaren partnerski odnos sa poljoprivrednicima iz opštine Odžaci i sa njihovim Udruženjem, sa kojim je uspostavljena dobra saradnja.

- Omogućili smo poljoprivrednicima kredite onda kada je država prestala da ih daje i zasigurno mogu reći da je opština Odžaci rekorder među lokalnim samoupravama u Srbiji po broju podeljenih kratkoročnih poljoprivrednih kredita. Takođe, poljoprivrednici mogu očekivati i pravedniju podelu državne zemlje, što će takođe biti jedan od najznačajnijih rezultata osnivanja “Direkcije” – kaže Šćepanović i ističe da rezultati rada uvek mogu biti bolji.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002