Podnošenje izbornih lista do 30. novembra u ponoć

 S obzirom da su lokalni izbori u opštini Odžaci zakazani za 15. decembar, političke stranke, koalicije i grupe građana imaju rok da najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, odnosno do 30. novembra u ponoć dostave predloge izbornih lista sa imenima kandidata za odbornike.

elena turanski 002

Sekretar Izborne komisije opštine Odžaci, Elena Turanski ističe da je potrebno da predlagači dostave i najmanje 30 overenih potpisa podrške građana za svakog kandidata koji je predložen za odbornika. Dodaje da zakon predviđa da na svakoj izbornoj listi mora biti najmanje jedna trećina kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira.

- Kako se u našem slučaju bira 27 odbornika, na svakoj listi mora biti najmanje devet kandidata za odbornike. Zakon o lokalnim izborima takođe predviđa da najmanje svaki treći kandidat mora biti lice manje zastupljenog pola, a to su uglavnom žene – kaže Turanski.

Po njenim rečima, Izborna komisija kada zaprimi izbornu listu ima rok od 24 sata da proglasi tu izbornu listu, ukoliko utvrdi da su za to ispunjeni svi uslovi.

- Ako lista sadrži neke nedostatke, onda se zaključkom Izborne komisije nalaže podnosiocu da te nedostatke otkloni u roku od 48 sati, nakon čega se lista proglašava – objašnjava Turanski i dodaje da svaki predlagač čija izborna lista bude proglašena stiče pravo da ima svog predstavnika u proširenom sastavu Izborne komisije, koja sprovodi lokalne izbore.

Sekretar Izborne komisije opštine Odžaci podseća i da građani do 30. novembra, kada se zaključuje birački spisak, mogu da provere da li su upisani u isti i da traže upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku biračkog spiska. Građani ovaj zahtev mogu podneti službi matičara u Odžacima, koja je nadležna za poslove vođenja biračkog spiska.

- Ministarstvo pravde zaključuje birački spisak 30. novembra. Nakon toga, zahtevi za promene u biračkom spisku se podnose Opštinskoj upravi, ali se te promene odrađuju preko Ministarstva. Bitno je napomenuti da 72 sata pre održavanja izbora nisu moguće nikakve promene u biračkom spisku – kaže Turanski.

Opštinska izborna komisija je odmah po raspisivanju izbora za odbornike Skupštine opštine Odžaci donela rešenje o određivanju biračkih mesta. Decembarski izbori biće organizovani na 27 biračkih mesta, koja će se sva nalaziti u prostorijama škola. Sedam biračkih mesta biće otvoreno u Odžacima, u Karavukovu četiri, Bačkom Brestovcu, Srpskom Miletiću i Ratkovu po tri biračka mesta, Bačkom Gračacu, Bogojevu i Deronjama po dva, dok će u Laliću glasanje biti organizovano na jednom biračkom mestu.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002