Podrška Evropske unije za nova radna mesta

 U Baču zvanično promovisan projekat u okviru koga će biti otvoren Centar za sušenje voća i povrća.

bac 1

Otvarajuća konferencija projekta „Povezivanje opština i okruga u dunavskom regionu sa zajedničkim ciljem socio-ekonomskog razvoja“, koji opština Bač realizuje u okviru programa socio-ekonomskog razvoja regiona u Srbiji, predstavila je način realizacije programa. Finansijeri programa su Austrijska razvojna agencija i Evropska unija, a u realizaciji projekta će partnerski  učestvovati Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, opština Odžaci, „Poslovni klub“ iz Bačke Palanke, Udruženje žena „Kolevka Bačke“ iz Bača i nevladina organizacija „Siguran život“ iz Opova.

Projekat će trajati 18 meseci, a ukupna vrednost je 144 hiljade evra, od čega vrednost donacije iznosi 125 hiljada evra, a ostatak je obezbeđen od ostalih partnera u projektu. Osnovna aktivnost u realizaciji projekta  je otvaranje Centra za sušenje voća i povrća koji će biti otvoren u prostoru Udruženja žena u Baču, a uz stručnu pomoć Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada. U okviru projekta će biti organizovana obuka nezaposlenih žena za rad  na poslovima proizvodnje sušenog voća i povrća. Ciljna grupa u realizaciji projekta su nezaposlene žene  iz opština Bač, Bačka Palanka, kao i početnici  u poslu oko prerade hrane i zanatstvu iz opština Bač, Bačka Palanka, Odžaci i Opovo. Kao krajnji korisnici projekta su udruženja žena, udruženja preduzetnika, mala i srednja preduzeća iz ovih opština.

bac 2

Načelnica Opštinske uprave opštine Odžaci, Elena Turanski, je istakla da je važno da se unapređuje žensko preduzetništvo i zapošljavanje žena  i izrazila očekivanja da će projekat doprineti ostvarivanju tog cilja. Takođe, g-đa Turanski je pohvalila rad Udruženja građana „Lenka“ iz Odžaka koje će na projektu obučavati žene iz partnerskih opština u izradi rukotvorina od pustovane vune.

„Smatramo da je sušenje  voća i povrća, veoma značajan vid prerade u kojoj će mladi stručnjaci koristiti stečena znanja, a nezaposlene žene putem obuke steći potrebna znanja u ovom poslu. Sušenje voća i povrća, kao i drugih biljaka, kao što su lekovite biljke, značajno doprinosi uspehu ovog projekta, pošto ovi proizvodi nalaze veoma lako put do tržišta.“- rekao je prof. dr Mirko Babić  redovni profesor  Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada.

Menadžerka projekta je Marina Balaban iz Bača uz stručnu  pomoć profesora dr Mirka Babića.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002