Osnivačka skupština Unije poslodavaca Odžaci zakazana za 18. decembar

 Opština Odžaci i Unija poslodavaca Vojvodine danas su organizovali sastanak povodom inicijative za osnivanje Unije poslodavaca u Odžacima. Osnivanje udruženja poslodavaca u opštini Odžaci jedan je od ciljeva projekta „Saradnjom partnera do razvijenih opština“, koji realizuje Unija poslodavaca Vojvodine u saradnji sa lokalnom samoupravom i uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

unija poslodavaca 1

Unija poslodavaca Vojvodine osnovana je 2010. godine kao nestranačka i nevladina organizacija zasnovana na dobrovoljnom  članstvu, koja štiti i zastupa interese poslodavaca sa teritorije AP Vojvodine. Kao jedina reprezentativna organizacija koja predstavlja poslodavce Vojvodine, ima blizu 30.000 članova - privrednih društava i preduzetnika. Kroz svoju krovnu organizaciju, Uniju poslodavaca Srbije, Unija poslodavaca Vojvodine ostvaruje zaštitu interesa svojih članova i na nacionalnom nivou.

Jedan od značajnijih ciljeva Unije poslodavaca Vojvodine jeste pomoć poslodavcima prilikom njihovog organizovanja na nivou opština, kao i pomoć u formiranju Socio-ekonomskog saveta na lokalnom nivou.  Ovo savetodavno telo čine predstavnici izvršne vlasti, poslodavaca i sindikata i mesto je u kome se odvija socijalni dijalog, kaže predsednik Unije poslodavaca  Vojvodine Stanko Krstin, koji dodaje da je cilj  Unije poslodavaca da bude  osnovana  u svih 45 opština u Vojvodini.

-         Poslodavcima je jako teško da se izbore za svoje interese i zato je naš zadatak da im ukažemo na potrebu osnivanja Unije poslodavaca na lokalnom nivou, radi zaštite njihovih interesa i unapređenja privrednog ambijenta na lokalu. To je bio cilj i ovog sastanka u Odžacima. Nakon toga treba ostvariti i socijalni dijalog, u kome osim poslodavaca treba da učestvuju i predstavnici vlasti i sindikata, gde će poslodavci moći da kažu koji su njihovi problemi na lokalnom nivou i pokušati da ih reše u razgovoru sa ostalim socijalnim partnerima. To neće uvek biti uspešno, ali će veliki broj problema moći da se reši – rekao je Krstin.

unija poslodavaca 2

Da bi Unija poslodavaca na nivou jedne lokalne samouprave, pa tako i opštine Odžaci postigla reprezentativnost, potrebno je da se u nju udruži minimum 10 odsto poslodavaca koji zapošljavaju najmanje 15 odsto zaposlenih od ukupnog broja u jednoj opštini. Samo tako organizovani poslodavci dobijaju status legitimnog partnera u socijalnom dijalogu, tj. stiču pravo učešća u radu svih tela na nivou opštine koja zahtevaju uključivanje privrede. To su, osim Socio-ekonomskog saveta i Savet za zapošljavanje, Privredni savet, Savet za obrazovanje i slično.

Predsednik Skupštine opštine Odžaci, Miloš Pejčić, kao jedan od predstavnika opštinske vlasti koji je prisustvovao današnjem sastanku, rekao je da je saradnja lokalne samouprave sa Unijom poslodavaca Vojvodine do sada bila izuzetna, posebno kada je u pitanju bila inicijativa za otvaranje carinske ispostave u opštini Odžaci, koju je Unija poslodavaca Vojvodine među prvima podržala.

Pejčić je istakao da lokalna samouprava pozdravlja inicijativu za osnivanje Unije poslodavaca u opštini Odžaci i da je opština spremna da podrži rad tog udruženja tako što bi u tu svrhu opredelila određena sredstva u budžetu za narednu godinu.

Inicijativnom sastanku za osnivanje Unije poslodavaca Odžaci prisustvovalo je oko desetak poslodavaca koji su se dogovorili da osnivačka skupština tog udruženja bude održana 18. decembra u Odžacima. Na toj skupštini bi predstavnici poslodavaca, između ostalog, trebalo da se izjasne i o predloženim kandidatima za predsednika i članove Upravnog odbora Unije poslodavaca Odžaci.

Kandidat za predsednika Unije poslodavaca je Ljiljana Sekulić, dok je za Upravni odbor predloženo šest članova, uz mogućnost da taj broj bude i veći ukoliko tako odluče učesnici osnivačke skupštine.

unija poslodavaca 3unija poslodavaca 4unija poslodavaca 5unija poslodavaca 6unija poslodavaca 7unija poslodavaca 8unija poslodavaca 9unija poslodavaca 10unija poslodavaca 11

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002