Opština Odžaci dobila savetnika za prava pacijenata

 Zakon o pravima pacijenata koji je stupio na snagu 30. maja, obavezao je sve lokalne samouprave da od 1. decembra ove godine organizuju zaštitu prava pacijenata određivanjem savetnika za prava pacijenata i obrazovanjem Saveta za zdravlje. Shodno tome, i u Odžacima je sa radom počeo savetnik za prava pacijenata, a kako je zakon predvideo da to mora biti diplomirani pravnik sa najmanje tri godine radnog iskustva u organima državne uprave i položenim stručnim ispitom, taj posao će u Opštinskoj upravi Odžaci obavljati Slobodan Svilenković.

opstina ulaz1

Savetnik će pružati informacije i savete o pravima pacijenata i štititi njihova prava po prigovorima u ostvarivanju zdravstene zaštite. Njegova nadležnost se odnosi na sve građane, osigurane i neosigurane, koji se leče u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

Određivanjem savetnika za prava pacijenata pri Opštinskoj upravi, prestala je nadležnost zaštitnika prava pacijenata u Domu zdravlja Odžaci.

- Na taj način će se obezbediti objektivnije postupanje po prigovorima koje građani podnesu vezano za ostvarivanje prava iz zdravstvene zaštite, samim tim što savetnik za prava pacijenata neće raditi pri zdravstvenoj ustanovi već pri lokalnoj samoupravi, odnosno Opštinskoj upravi. Savetnik će tako objektivnije moći da sagleda prigovore pacijenata, a biće u obavezi da po njima postupi najkasnije u roku od pet dana i da o tome obaveštava direktora Doma zdravlja. Takođe, obaveza savetnika za prava pacijenata je i da dostavlja redovne periodične izveštaje Savetu za zdravlje – kaže Svilenković.

U opštinskom Savetu za zdravlje, inače, nalaziće se predstavnici lokalne samouprave, Doma zdravlja Odžaci, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i udruženja građana.

Ministarstvo zdravlja je organizovalo i sprovelo obuku za savetnike za prava pacijenata iz svih opština i gradova u Srbiji. Edukativni seminari su organizovani po regionima, a savetnik za prava pacijenata opštine Odžaci je prisustvovao dvodnevnoj obuci koja je održana u Subotici 28. i 29. novembra.

Sve zdravstvene ustanove su u obavezi da informišu svoje pacijente i istaknu obaveštenja sa kontakt podacima savetnika za prava pacijenata, a ovakva obaveštenja biće istaknuta na vidnom mestu i u svim ambulantama Doma zdravlja Odžaci. Građani će se savetniku za prava pacijenata, za podnošenje prigovora i za sve informacije moći obratiti lično, putem telefona, pismeno ili elektronskom poštom.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002