Uspešno završen projekat Ekumenske humanitarne organizacije i opštine Odžaci

 U Bogojevu je danas održana završna konferencija povodom projekta Romskog resursnog centra Ekumenske humanitarne organizacije (EHO RRC) “Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stanovanja Roma i Romkinja u opštini Odžaci, AP Vojvodini, R. Srbiji”, koji je zasnovan na petnaestogodišnjem iskustvu EHO RRC u radu sa ranjivim grupama, a realizovan je u saradnji sa opštinom Odžaci, Vladom Vojvodine i Republikom Srbijom.

bogojevo romi 1

Radi poboljšanja uslova stanovanja u romskim naseljima u Republici Srbiji, EHO RRC je razvio jedinstveni model rada sa pripadnicima romske nacionalne zajednice – “Održiva obnova romskih naselja samogradnjom”. Ovaj model rada podrazumeva sveobuhvatni pristup u rešavanju postojećih problema i participativne metode rada. Najveći značaj u celom projektu imaju predstavnici romske nacionalne zajednice, koji svojim aktivnim učešćem doprinose održivosti celog procesa.

Zamenik direktora i programski koordinator Ekumenske humanitarne organizacije Robert Bu pozdravljajući prisutne rekao je:

- Proteklih dvanaest meseci sarađivali smo sa porodicama iz naselja Bogojevo, Ratkovo, Odžaci i u prošlogodišnjem projektu u Deronjama. Pozdravljam vas ispred Ekumenske organizacije i želim da vas ohrabrim da nastavite, koliko je to u vašoj mogućnosti, sa procesom poboljšanja uslova stanovanja. Mi smo kao organizacija sa vama uradili dosta toga i samo zahvaljujući vama danas imate opremljena kupatila i popravljene delove kuća. Želim da se zahvalim svim porodicama koje su učestvovale u ovom projektu i da izrazim svoje zadovoljstvo zbog vašeg aktivnog učešća, jer bez aktivne zajednice jedan ovakav projekat ne može biti uspešan. Nama je izuzetno drago da smo imali jako dobru saradnju sa opštinom Odžaci u protekle dve godine i nadam se da će se ta saradnja nastaviti i u narednom periodu.

bogojevo romi 2

Projekat “Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stanovanja Roma i Romkinja u u opštini Odžaci, AP Vojvodini, R. Srbiji” realizovan je u periodu od 1. januara 2012. do decembra 2013. u Odžacima i naseljima Deronje, Ratkovo i Bogojevo. Do decembra 2013. godine Romi i Romkinje su u saradnji sa EHO RRC ozidali septičke jame, izgrađena su kupatila, popravljeni su oštećeni delovi kuća, sprovedene su velike rekonstrukcije kuća i izgrađena je jedna mala kuća-jezgro i na taj način poboljšani su uslovi stanovanja za 96 najugroženijih porodica. Sva kupatila su potpuno opremljena i u funkciji.

Pored projektnih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje uslova stanovanja Roma, EHO RRC je organizovao i rad sa decom i mladima u oblasti obrazovanja, kao i rad sa stanovnicima naselja u oblasti zdravstvenog prosvećivanja i održavanja životnog okruženja. Kroz organizovane terenske posete pravnika EHO RRC, stanovnici naselja su bili u mogućnosti da regulišu zakonom zagarantovana prava. Takođe, stanovnici naselja su učestvovali u programu radnog osposobljavanja, zapošljavanja i samozapošljavanja.

Za realizaciju projekta u opštini Odžaci, EHO RRC je obezbedio 17.042.330 dinara. Opština Odžaci je obezbedila finansijska sredstva u iznosu od 11.993.695 dinara i na taj način direktno podržala realizaciju projekta. Takođe, Romi i Romkinje su uložili svoja sredstva u projekat (u polovnom građevinskom materijalu, transportu i radnoj snazi) u visini od oko 9.220.800 dinara.

Celokupan projekat, uključujući i aktivnosti u opštini Odžaci, dobio je podršku švajcarske organizacije HEKS-EPER, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, švajcarske Federalne kancelarije za migracije, Norveške crkvene pomoći i Ministarstva inostranih poslova Norveške.

Završnoj konferenciji prisustvovao je i Dragoljub Acković, zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, koji je ovom prilikom prisutnima čestitao Svetski dan ljudskih prava i izrazio želju da se Dekada Roma produži bar do 2020. godine, jer je to veoma značajno kako bi se nastavili svi projekti na poboljšanju uslova života Roma. Na kraju, po prvi put su dodeljene zahvalnice onima koji su učestvovali u ovom projektu.

bogojevo romi 3bogojevo romi 4bogojevo romi 5bogojevo romi 6bogojevo romi 7bogojevo romi 8

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002