Mapiranje romskih nevladinih organizacija u opštini Odžaci

 U okviru sprovođenja dela aktivnosti na projektu “Tehnička podrška inkluziji Roma”, u Odžacima je održan sastanak predstavnika Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji sa romskim nevladinim organizacijama. Opština Odžaci je jedna od 20 lokalnih samouprava (pilot opština) koje će biti deo ovog projekta, koji za cilj ima unapređenje životnih uslova lokalnih romskih zajednica i doprinos njihovoj integraciji u društvo. Sastanku su, osim koordinatorke Romske kancelarije Jelice Mišković, prisustvovali i predsednik opštine Dušan Marijan i njegova zamenica Biljana Cekić, koje su predstavnici OEBS-a bliže upoznali sa projektom.

romi sastanak 1

Projekat “Tehnička podrška inkluziji Roma” sprovodi Misija OEBS u Srbiji i podrška je politici Vlade Republike Srbije u ostvarenju pete mere (socijalni razvoj) iz nacionalne Strategije unapređenja položaja Roma.

Projekat ima šest komponenti, a današnji sastanak sa predstavnicima romskih nevladinih organizacija (NVO) iz opštine Odžaci organizovan je u okviru sprovođenja treće komponente koja obuhvata saradnju sa organizacijama civilnog društva.

Marina Babović, viša projektna saradnica, ističe da je cilj ovog sastanka i narednih aktivnosti da se utvrdi broj organizacija civilnog društva koje se bave Romima u opštini Odžaci, zatim koje su njihove potrebe i kakva podrška im može biti pružena kroz ovaj projekat, nakon čega će ta podrška biti definisana i preći će se na konkretne aktivnosti.

romi sastanak 3

- Neka preliminarna istraživanja su već sada pokazala da je potrebno raditi na poboljšanju saradnje romskih NVO sa lokalnim samoupravama, u smislu izrade lokalnih akcionih planova (LAP), monitoringa i implementacije i budžetiranja LAP-ova. Želimo više da uključimo zajednicu, odnosno civilni sektor u donošenje odluka koje se tiču njih samih – kaže Babović.

Prema podacima Romske kancelarije, u opštini Odžaci je registrovano šest romskih nevladinih organizacija, a jedna je u procesu registracije. Prvi korak u realizaciji projekta, u oblasti saradnje sa organizacijama civilnog društva, je mapiranje tih NVO.

Po rečima Ivane Koprivice, koju je Misija OEBS angažovala za rad na mapiranju romskih NVO, prvi korak u tom procesu jeste istraživanje, odnosno prepoznavanje svih romskih udruženja građana i onih koja se bave Romima, koja su registrovana i aktivna su na terenu.

- U okviru ovog koraka mi treba da prepoznamo i evidentiramo snage i slabosti romskih NVO, dakle njihove potencijale. Predstavnici svih NVO će popuniti upitnike na osnovu kojih će OEBS-u biti data preporuka šta je to što treba da rade sa romskim udruženjima. Isto tako ono što mi nemamo, a što je neophodno, je da napravimo jedinstvenu bazu podataka i da tu bazu možemo da koristimo i da podstaknemo romske organizacije na umrežavanje, kako međusobno, tako i sa lokalnim samoupravama u kojima rade – kaže Koprivica.

Pilot projekat “Tehnička podrška inkluziji Roma”, koji se sprovodi u koordinaciji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, trajaće dve godine, do juna 2015. Ukupni budžet je 4,8 miliona evra, što je obezbedila EU kroz pretpristupne fondove IPA 2012.

Osim saradnje sa organizacijama civilnog društva, ostale komponente projekta su registrovanje pravno nevidljivih lica, formiranje mobilnih timova u opštinama kao podrška socijalnoj inkluziji Roma, stipendije za romske učenike, stanovanje i zapošljavanje.

romi sastanak 2romi sastanak 4romi sastanak 5romi sastanak 6

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002