Direktor Uprave za slobodne zone posetio Odžake

 Direktor Uprave za slobodne zone, Milan Ristić, zajedno sa saradnikom,  boravio je u Odžacima gde je razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave i privrednicima o mogućnosti za formiranje slobodne zone u Odžacima. Inicijativu za formiranje slobodne zone, koju je pokrenula nova lokalna vlast, podržali su privrednici koji posluju na teritoriji opštine. Kao značajan instrument privlačenja investicija, slobodna zona bi trebalo da omogući ekonomski razvoj i smanjenje nezaposlenosti u opštini Odžaci.

sastanak slobodne zone 1

Nakon sastanka koji je održan prošle nedelje u Upravi za slobodne zone u Beogradu na, inicijativu predsednika opštine Dušana Marijana i njegove zamenice Biljane Cekić, današnji sastanak u Odžacima je drugi koji su predstavnici lokalne samouprave imali sa nadležnima iz te Uprave koja se nalazi u sastavu Ministarstva finansija, na temu formiranja slobodne zone u Odžacima.

Lokalna samouprava je za lokaciju potencijalne slobodne zone predložila postojeću industrijsku zonu u kojoj posluju kompanije “Standard gas”, “Hipol”, “Grajner pekedžing” i “Magna siting”, a za koju su zainteresovani još neki investitori. Radi se o zoni površine oko 200 hektara, infrastrukturno opremljenoj, što bi trebalo značajno da umanji potrebna ulaganja u formiranje buduće slobodne zone.

Po rečima direktora Uprave za slobodne zone Milana Ristića, u Srbiji već postoji 13 slobodnih zona, a uskoro će početi sa radom i četrnaesta slobodna zona u Pančevu. Vrlo brzo će se tako ispuniti broj od 14 do 15 slobodnih zona koji bi za Srbiju bio optimalan, rekao je Ristić i podsetio da je jedna od poslednjih slobodnih zona koja je počela sa radom formirana u opštini Apatin.

S obzirom da je Apatin nedavno rešenjem Vlade Srbije dobio slobodnu zonu, a da su Odžaci i Apatin relativno blizu, postoji mogućnost da se Slobodna zona Apatin proširi i na područje Odžaka, istakao je direktor Uprave za slobodne zone.

sastanak slobodne zone 2

- U principu se slobodna zona formira u okviru jedne lokalne samouprave. Može da bude na jednoj, dve ili čak tri lokacije, ali je to jedna lokalna samouprava koja osniva slobodnu zonu, sama ili sa nekom kompanijom. Ovo bi bio prvi slučaj da dve opštine imaju jednu slobodnu zonu, tako da je nama ova priča interesantna, ali je potrebno napraviti ozbiljan elaborat, u ceo postupak ući postepeno i vrlo detaljno i obaviti razgovore sa svim zainteresovanim kompanijama i potencijalnim investitorima – rekao je Ristić.

Za osnivanje jedne slobodne zone potrebno je da postoji opravdanost u smislu veličine investicija koje bi u njoj bile realizovane i obima novog zapošljavanja koji bi se na taj način ostvario, istakao je direktor Uprave za slobodne zone i dodao da je Srbija nastojala da u svojim slobodnim zonama omogući što bolje uslove za poslovanje u odnosu na zemlje u okruženju.

Zamenica predsednika opštine, Biljana Cekić, je naglasila da je rukovodstvo naše opštine odlučno da istraje u ideji osnivanja slobodne zone na teritoriji Odžaka. Istakla je da je to od izuzetnog značaja za privlačenje novih investicija i za privredni oporavak opštine.

- Ukoliko više ne bude subvencija za radna mesta koja je davala SIEPA, slobodne zone će biti jedine koje će moći da daju neke olakšice za rad kompanija. Tako da će svi oni koji imaju slobodnu zonu biti u prednosti u odnosu na druge opštine i gradove – kazao je Ristić, koji je prisutne privrednike na sastanku u Odžacima upoznao sa pogodnostima poslovanja u slobodnim zonama.

One podrazumevaju oslobađanje od pojedinih poreskih opterećenja za direktne strane investicije, PDV-a i određenih taksi lokalnih samouprava, oslobađanje od plaćanja carinskih dažbina, slobodan protok kapitala, profita i dividendi, efikasnu administraciju u slobodnoj zoni, jednostavnu i brzu carinsku proceduru, jer se u svakoj slobodnoj zoni nalazi ispostava Uprave carine, lokalne subvencije kod korišćenja infrastrukture i pružanje seta usluga korisnicima po povlašćenim cenama.

sastanak slobodne zone 3sastanak slobodne zone 4sastanak slobodne zone 6sastanak slobodne zone 5

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002