Počinje realizacija Lokalnog akcionog plana zapošljavanja opštine Odžaci

 Počela je realizacija Lokalnog akcionog plana zapošljavanja opštine Odžaci za 2014. godinu, akta kojim se utvrđuju prioriteti i mere za unapređenje zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti na teritoriji naše opštine.

stara zgrada opstine

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja (LAPZ) predviđene su sledeće mere:

- Podsticanje zapošljavanja mladih putem finansiranja zapošljavanja i stručnog osposobljavanja pripravnika za samostalan rad u struci,

- Organizovanje javnih radova od interesa za Opštinu radi zapošljavanja teže zapošljivih kategorija nezaposlenih lica,

- Novo zapošljavanje kroz davanje subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta,

- Stručna praksa - radi sticanja praktičnih znanja i veština za samostalan rad u struci bez zasnivanja radnog odnosa,

- Obuka na zahtev poslodavca.

U ovoj godini za realizaciju mera i programa aktivne politike zapošljavanja izdvojeno je ukupno 18 miliona dinara.

Opština je, ove godine, za zapošljavanje i stručno osposobljavanje  pripravnika izdvojila 2.000.000,00 dinara.

Za realizaciju programa stručne prakse, koji je namenjen  nezaposlenim licima koja se prvi put stručno osposobljavaju za zanimanja za koja su stekla određenu vrstu i stepen stručne spreme, izdvojena su sredstva u iznosu od 4.000.000,00 dinara.

Programom obuke na zahtev poslodavca omogućiće se sticanje znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova na konkretnom radnom mestu, ukoliko na evidenciji nezaposlenih NSZ nema lica sa potrebnim znanjima i veštinama. Za realizaciju ove mere opredeljena su sredstva u iznosu od 2.000.000,00 dinara.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova će sufinansirati gore navedene mere i programe aktivne politike zapošljavanja sa 3.800.000,00 dinara.

Imajući u vidu veliki broj nezaposlenih lica koja spadaju u kategoriju teže zapošljivih lica izražena je potreba za organizovanjem javnih radova. Njihovom realizacijom bi se zaposlio veći broj lica iz teže zapošljivih kategorij, a u cilju rešavanja socijalno-humanitarnih i infrastrukturnih potreba građana. Za  javne radove predviđena su sredstva u iznosu od 7.000.000,00 dinara. Nadležnom Ministarstvu je podnet zahtev za sufinansiranje ove mere.

Mera novog zapošljavanja, putem davanja subvencija za otvaranje novih radnih mesta, uticaće na smanjenje broja  nezaposlenih i  motivisaće poslodavce da zaposle nove radnike.Za sprovođenje ove mere predviđeno je 3.000.000,00 dinara.Ovo je mera koju opština Odžaci samostalno realizuje. Predsednik opštine je raspisao Javni poziv poslodavcima za dodelu subvencije za otvaranje novih radnih mesta u 2014. godini. Subvencija se odobrava poslodavcima koji otvaraju nova radna mesta, radi zapošljavanja nezaposlenih lica, sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, u trajanju od najmanje12 meseci, sa punim radnim vremenom. Subvencija za otvaranje novih radnih mesta se odobravaju poslodavcima u jednokratnom iznosu od 200.000,00 dinara, po novootvorenom radnom mestu. Javni poziv je objavljen  na zvaničnim internet prezentacijama Nacionalne službe za zapošljavanje i opštine Odžaci, oglasnim tablama NSZ i Opštinske uprave opštine Odžaci.

Realizacijom mera i  programa iz  LAPZ lokalna samouprava će uticati  na rast zapošljavanja i održivo povećanje zaposlenosti, povećanje ponude i potražnje radne snage kao  i na ulaganja u ljudski kapital putem dodatnih obuka i obrazovanja.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002