Pokrenut novi ciklus kampanje za promociju ulaganja

 Konferencijom „Čekirajte se za bolje poslovanje: Investirajte u Srbiju“, održanom 6. juna 2014. godine na beogradskom aerodromu, obeležen je početak četvrtog ciklusa nacionalne kampanje za promociju ulaganja u Srbiju, koju sprovodi NALED u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Aerodrom „Nikola Tesla“.

sertifikacija 1-1

Reč je o jedinstvenoj kampanji u svetu, u okviru koje su na beogradskom aerodromu predstavljene mogućnosti za ulaganje u najuspešnije lokalne samouprave u našoj zemlji i čine grane privrede. U prethodne tri godine, pred gotovo 10 miliona putnika, predstavljena su 23 grada i opštine i primeri uspešno realizovanih investicija“, izjavio je u uvodnom delu Vladimir Milovanović, član Nadzornog odbora NALED-a i generalni direktor Energoprojekt holdinga.

            U narednih 12 meseci promociju na aerodromu, u vidu bilborda postavljenih na najatraktivnijim pozicijama, imaće nove lokalne samouprave koje su stekle NALED-ov certifikat o povoljnom poslovnom okruženju  - Kovačica, Kula, Nova Varoš, Odžaci, Pirot, Ruma i Smederevo, kao i region Vojvodine koji je, po oceni Financial Times-a, prvi u Evropi po cenovnoj efikasnosti.

            Podrška realizaciji ovogodišnje kampanje obezbeđena je kroz projekat „ Povoljno poslovno okruženje kao pokretač razvoja Vojvodine“ u okviru kojeg NALED i Pokrajinski sekretarijat rade na kreiranju podsticajne poslovne klime i uvođenju standarda kvalitetnog poslovnog ambijenta u vojvođanskim lokalnim samoupravama, uz fokus na ulaganja u poljoprivredu, prehrambenu, automobilsku i farmaceutsku industriju, IT i obnovljive izvore energije.

sertifikat 1

            Na konferenciji na beogradskom aerodromu, kojoj su prisustvovali predstavnici brojnih lokalnih samouprava, privrede i diplomatskog kora, u panel diskusiji na temu kako privući investicije i pokrenuti razvoj, govorili su Jelena Spasić, pomoćnica ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, H.E. Leo D ́Aes, ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji, Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš, Jim Toft Nielsen, direktor kompanije Grundfos Srbija i Dušan Marijan, predsednik opštine Odžaci.

Nije sramota biti mali i siromašan, ali je sramota sedeti skrštenih ruku i ne raditi ništa. Radom se, opet, može mnogo toga postići. Nismo sami u ovome. Reč je o čitavim timovima ljudi iz Republike, Pokrajine i sa lokala, koji su radili na dovođenju investitora. Garnitura ljudi, koja je bila na vlasti na lokalu pre nas, stvorila je ambijent u kojem se investitori osećaju dobro, ali mi i dalje radimo na privlačenju drugih ivestitora koji bi ulagali u našu opštinu. Imamo novih najava. Radimo na stvaranju slobodne carinske zone koja će, takođe, biti atraktivna za nove ulagače. Koristimo, naravno, i sva znanja i iskustva prethodnika i nije nas sramota da učimo. U zadnjih nekoliko godina u našoj opštini zaposleno je na ovaj način oko 700-800 ljudi. „Magna“ ima nameru da proširi proizvodnju tako da ima perspektive u odžačkoj opštini, ali koristim priliku da se zahvalim svima koji su pomogli razvoju opštine i privlačenju investitora – istakao je, u svom govoru,  Dušan Marijan.

            Gradovi i opštine sa certifikatom o povoljnom poslovnom okruženju danas su najuspešniji u Srbiji u privlačenju investicija jer su, ispunjavanjem zadatih standarda, postali spremniji za investicije i nude bolje uslove od ostalih. Imaju sva potrebna planska i strateška dokumenta, Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, Privredi savet, efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, adekvatnu infrastrukturu i transparentnu i stimulativnu poresku i podsticajnu politiku. Ispunjavanjem zadatih standarda ove opštine i gradovi su postali spremniji za investicije i nude bolje uslove od ostalih.

sertifikat 3

 „Kroz nagrade koje smo dobili pokazali smo da možemo da dostignemo najviše standarde, kao i da ih održimo i to je veliko priznanje da radimo kako treba. Početkom 2015. svi gradovi i opštine u Vojvodini imaće strategije razvoja i svi oni sada imaju Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Do sada je Vojvodina privukla 6,5 milijardi evra investicija i otvoreno je više od 66.000 radnih mesta“, rekao je Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

            Program certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem NALED je pokrenuo u saradnji sa resornim ministarstvima, Vladom AP Vojvodine i međunarodnim institucijama USAID i GIZ. Do sada je trećina lokalnih samouprava pristupila programu, a 30 je uspelo da stekne certifikat.

            Uspešnost ovog modela prepoznat je i u Hrvatskoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

sertifikacija 2sertifikat 4sertifikacija 6aerodrom 1predsednik i violetaodzaci baneraerodrom 3aerodrom 4

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002