Firma Eko s energo planira izgradnju elektrane na biogas kod Karavukova

 Firma „Eko s energo“ sa sedištem u mestu Gložan, opština Vlasotince, planira da u radnoj zoni kod Karavukova, uz podršku New Adaptix, do kraja godine, odnosno odmah po dobijanju potrebnih dozvola, počne izgradnju dva postrojenja za proizvodnju električne energije iz biogasa.

sastanak 1

Vrednost investicije se procenjuje na oko 20 miliona eura i omogućiće zapošljavanje najmanje 30 radnika.

            Investicija firme „Eko s energo“, pored toga što će doprineti razvoju poljoprivrede u odžačkoj opštini, jer će kao sirovina za dobijanje biogasa biti korišćena zelena masa kukuruza, sirka i drugih biljaka, stvoriće i uslove za novo zapošljavanje.

            Predsednik opštine, Dušan Marijan, je tom prilikom rekao da opština pozdravlja dolazak svakog investitora koji će omogućiti novo zapošljavanje.  Mi ćemo ovoj firmi obezbediti lokaciju i brzo dobijanje dokumentacije, to je ono što je na nama, a dolazak jednog ovakvog investitora koji bi se bavio proizvodnjom “zelene energije” bio bi od velikog značaja za opštinu Odžaci – istakao je predsednik opštine.

Izgradnja dva postrojenja za proizvodnju električne energije iz biogasa, proizvodnog kapaciteta od po 999 kilovata električne energije po času, planirana je na površini od tridesetak hektara u radnoj zoni kod Karavukova. Kada elektrane budu puštene u rad, što se očekuje u drugoj polovini 2016. godine, posao će u svakom postrojenju dobiti 15 stalnih i veći broj sezonskih radnika.

sastanak 2

Kao sporedni proizvod u proizvodnji električne energije dobijaće se organsko đubrivo i toplotna energija, koja će se po rečima investitora Dragana Stojanovića, koristiti za grejanje staklenika čija je izgradnja takođe predviđena ovom investicijom.

- Ulaganje u izgradnju ovih postrojenja na biogas je investicija u vrednosti od 6,5 miliona evra po svakom postrojenju, a zajedno sa izgradnjom plastenika na ukupno pet hektara ukupna vrednost projekta biće oko 20 miliona evra – rekao je Stojanović u čijem vlasništvu se nalazi i “Mlekara Gložane” i hladnjača “Jugo voće”, a preko firme “Eko s energo” ovaj privrednik je ušao i u posao sa proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

Povoljan geografski položaj odžačke opštine kao i veliki potencijal kada se radi o obnovljivim izvorima energije, pre svega biomase, opredelilo je ove investitore da ulažu u našu opštinu. Ovo je drugi projekat korišćenja obnovljivih izvora energije koji bi trebalo da bude realizovan u radnoj zoni kod Karavukova, gde je već deset hektara predviđeno za postavljanje solarnog parka po projektu slovačke firme Green energy. Saglasnost na poslovni plan nedavno je od lokalne samouprave dobio i “Primar tehno” iz Maglića, koji je izrazio nameru da u radnoj zoni u Odžacima izgradi fabriku bioetanola.

sastanak 3sastanak 4sastanak 5sastanak 6sastanak 7

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002