Ambasadorka Australije u poseti Odžacima

 Ambasadorka Australije u Beogradu Džulija Fini razgovarala je u utorak, 24. juna,  u Odžacima sa predsednikom opštine Dušanom Marijanom i njegovim saradnicima, a zatim je obišla i prostorije Udruženja građana “Lenka”, čije se članice bave izradom rukotvorina tradicionalnim tehnikama. Delegaciji, koju je predvodila NJ. E. Džulija Fini, a u kojoj su bile Violeta Jovanović, izvršni director NALED-a i predstavnice “Etno mreže”, prikazana je prezentacija o istorijatu odžačke opštine, koju su pripremile opštinska Turistička organizacija i Narodna biblioteka “Branko Radičević”.

ambasadorka 1

Džulija Patriša Fini, koja je na dužnost u Beogradu stupila početkom ove godine, poručila je u Odžacima da joj je vrlo važno da dok je ambasador u Srbiji poseti što veći broj regiona, da upozna što više ljudi i da vidi kakva je situacija u lokalnim zajednicama.

- Očigledno je da imate veoma impresivnu istoriju i veoma sam srećna što sam delić toga mogla danas da čujem. Vi znate da je Australija mlada zemlja i zbog toga mi još više poštujemo bogatstvo istorije na Balkanu. Srbija svakako ima i mnogo netaknutih potencijala i ja bih volela da Australija pomogne u otkrivanju ili prosto podršci tim potencijalima, kako bismo na temelju dobrih međuljudskih odnosa koji postoje između naše dve zemlje mogli dalje da sarađujemo i da produbljujemo tu saradnju. Svakako, naša današnja poseta je deo saradnje koju imamo sa NALED-om i “Etno mrežom”, a koja je usmerena na osnaživanje žena i očuvanje tradicionalnih veština – kazala je ambasadorka Australije.

Posetu ambasadorke Fini Odžacima organizovali su “Etno mreža” i NALED, kao nastavak institucionalne podrške Ambasade Australije naporima “Etno mreže” na očuvanju narodne tradicije, konkretno Staparskog ćilima kao autentičnog lokalnog proizvoda koji može biti temelj za brendiranje i promociju kulturnih, privrednih i investicionih potencijala zapadno-bačkog regiona. Tom prilikom ambasadorka Australije, zajedno sa članovima svoje porodice,  je posetila  Udruženje “Lenka” iz Odžaka i tom prilikom se upoznala sa tradicionalnim tehnikama koje u svom radu koriste članice ovog odžačkog udruženja i  nastoje da očuvaju tehniku izrade spicifičnog Staparskog ćilima, koji je uz Pirotski, napoznatiji autohtoni srpski ćilim.

ambasadorka 7

Po rečima Violete Jovanović, izvršne direktorke NALED-a, cilj ove posete je da se kroz priču o Staparskom ćilimu skrene pažnja javnosti na opštinu Odžaci i na ceo region i da se ubuduće mnogi turistički sadržaji i programi baziraju upravo na ovoj priči. Ujedno, to je i jako dobra prilika za međuopštinsku saradnju Odžaka i Sombora u domenu kreativne industrije, za koju postoje značajna donatorska sredstva u fondovima Evropske unije, napominje ona.

- Želimo da uz podršku diplomatske zajednice u našoj zemlji, pre svega ambasadorke Australije koja je vrlo naklonjena ovoj priči, ponovo promovišemo priču o Staparskom ćilimu i povežemo Odžake i Sombor sa Pirotom koji je mnogo uradio na zaštiti i očuvanju Pirotskog ćilima. Nadamo se da u narednim godinama Staparski ćilim može ponovo da bude revitalizovan, u smislu da se ponovo proizvodi ili da se barem motiv sa tog ćilima koristi za brending ove cele regije – kaže Jovanovićeva.

Ambasadorka Fini je nakon posete Odžacima u Staparu obišla “Staparsku sobu”, a zatim je sa predstavnicima gradske uprave u Somboru razgovarala o kulturi kao pokretaču lokalnog razvoja i mogućnostima za saradnju Sombora i Pirota na promociji tradicionalnog nasleđa.

ambasadorka 2ambasadorka 3ambasadorka 4ambasadorka 5ambasadorka 6ambasadorka 8ambasadorka 9ambasadorka 10ambasadorka 11ambasadorka 12

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002