Povezivanje opštine Odžaci i opštine Cerkvenjak u Sloveniji

slovenija 1

Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković boravila je sa svojim saradnicima u Sloveniji, gde su potpisani sporazumi o saradnji nekoliko srpskih i slovenačkih opština. Vasiljković je 28. avgusta potpisala Povelju o saradnji sa predsednikom (županom) opštine Cerkvenjak, Marjanom Žmavcom.

O boravku predstavnika srpskih opština u Sloveniji izvestile su “Štajerske novice” iz Maribora.

Zahvaljujući Božidaru Driniću iz Zrenjanina i Radu Bakračeviću iz Maribora povezano je 12 srpskih i 12 slovenačkih opština. Prihvatajući inicijativu o uspostavljanju privrednih veza koje su pokrenule agencije “Agrar press” iz Zrenjanina i “Štajerske novice” iz Maribora, “Listine o nameri saradnje” potpisali su 28. avgusta predstavnici još četiri lokalne samouprave Slovenije i Srbije.

Zajedničko opredeljenje Vlada Republike Srbije i Republike Slovenije, da se na osnovu jedinstvenih odluka pokrenu aktivnosti ka tešnjem povezivanju privrednih subjekata dve zemlje, na najupečatljiviji način potvrdili su župani i predsednici opština iz nekoliko lokalnih samouprava Slovenije i Srbije.

Povelje o namerama uspostavljanja privredne saradnje potpisali su 28. avgusta 2018. godine u opštini Veržej predsednik opštine Veržej, Slavko Petovar i zamenica predsednika opštine Sečanj, Ljiljana Kitić. Istog dana su Povelju o saradnji potpisali Marjan Žmavc, predsednik slovenačke opštine Cerkvenjak i Latinka Vasiljković, predsednica opštine Odžaci.

Ovo je nastavak izuzetno uspešne aktivnosti na uspostavljanju kontakata dva naroda koji su prepoznali širok spektar zajedničkih mogućnosti u ostvarivanju privrednih rezultata.

Slične povelje do sada su, za poslednje dve godine, u organizaciji magazina “Agrar” iz Zrenjanina i revije “Štajerske novice” iz Maribora potpisale opštine Nova Crnja i Radenci, Novi Kneževac i Beltinci, Čoka i Črenšovci, Irig i Ormož, Kovin i Cankova, Petrovac na Mlavi i Puconci, Vrbas i Moravske Toplice, kao i Bečej i Murska Sobota, dok su predsednici opština Srbobran i Grad takođe svojim potpisima pokrenuli saradnju.

Potpisivanjem Povelje o saradnji predstavnici srpskih i slovenačkih opština se dobrovoljno i u duhu sveopšte saradnje obavezuju na neposredno i dugoročno povezivanje, proširenje i unapređenje saradnje u oblasti privrede i ekonomskog razvoja, poljoprivrede, trgovine i turizma, kulture, prosvete i sporta, te razmenu iskustava u radu sa drugim oblastima koje bi bile od zajedničkog interesa.

Svečanost su uveličali i gosti slovenačkih opština kao i delegacije vojvođanskih lokalnih samouprava grada Sombora i opštine Nova Crnja koje su prve uspostavile saradnju na ovim osnovama sa poznatim slovenačkim turističkim krajem Radenci u kojem se puni poznata mineralna voda “Radenska” pod zaštitnim znakom “Tri srca”.

Delegacija opštine Odžaci boravila je od 27. do 30. avgusta u Sloveniji na poziv prvog čoveka opštine Cerkvenjak, Marjana Žmavca. U delegaciji su pored predsednice opštine Latinke Vasiljković, bili i pomoćnici predsednice opštine Andrija Hajdu i Milorad Stanišić, kao i predstavnici zemljoradničkih zadruga i poljoprivrednici iz opštine Odžaci.

Tokom trodnevne posete, prisustvovali su stručnim savetovanjima i obišli nekoliko značajnih privrednih subjekata u Sloveniji, kao i 56. Međunarodni sajam poljoprivrede u Gornjoj Radgoni i Privrednu komoru Murska Sobota gde ih je dočekao direktor Robert Grah.

Opština Cerkvenjak se nalazi u slovenačkom delu Štajerske i jedna je od opština Podravske regije. Područje opštine pripada oblasti središnjih Slovenskih Gorica, kraju poznatom po vinogradarstvu i proizvodnji vina.

 

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002