Едукацијом до бољег квалитета

Досадашњи квалитетан рад Туристичке организације општине Оџаци и резултати који су постигнути добрим прилазом у подизању нивоа туристичке понуде, отворио је простор  заинтересованима за бављење туризмом. У протеклом периоду од годину дана, Оџаке и оџачку општину  обилази све већи број организованих група из земље и иностранства, привучени сада већ добром туристичком понудом, за разлику од периода када је владала потпуна незаинтересованост за сличне посете туриста.

Локална самоуправа у Оџацима је дефинисала приоритете у развоју туризма на  својој територији и расписала  Јавни позив свим заинтересованима, да се едукују у погледу конкурентности туризма.Регионална развојна агенција „Бачка“ у сарадњи са општином Оџаци, организује едукативне радионице на којима ће тема бити подизање квалитета туристичке понуде. Манифестације као што су „Тамбурица фест“, односно будући „Сабор тамбураша“ у Дероњама, ЦАЦИБ  међународна изложба паса, манифестација „Оџаци на длану“, археолошко налазиште „Доња Брањевина“, немачко-српска етно кућа у Раткову, „Вуков салаш“ у Дероњама, атрактивне ветрењаче такође у Дероњама, католичка црква „Св.Михаел“ у Оџацима, резерват природе „Богојевачки рит“ , углавном су најпосећеније дестинације оџачке понуде. Недостатак је неразвијеност смештајних капацитета поготово у домаћој радиности. Једини категорисани смештај је у Богојеву власника Каталин и Ференца Шерфези, који нуди уредан смештај, добру кухињу и расположене домаћине, а и близину реке Дунав, односно резервата природе „Богојевачки рит“ са много биљних и животињских врста. Едукацијом до бољег квалитета

„Природни и створени услови за развој туризма у оџачкој општини су евидентни, а недостатак смештајних капацитета је проблем који желимо да решимо.Најјефтинији и најатрактивнији је управо смештај у домаћој радиности, за који у оџачкој општини постоје веома добри услови. Управо овом едукацијом заинтересованих, желимо да предочимо  могућности развијеног сеоског туризма и како доћи до стварања услова у којима ће то бити исплативо.“-рекао нам је Срђан Везмар, директор РРА „Бачка“.

У циљу развијања приватног смештаја и категорисања истог, Регионалана развојна агенција „Бачка“ је приступила програму едукације заинтересованог становништва, нарочито за период одржавања „Сабора тамбураша“ у Дероњама када се у ово село „сјати“ неколико хиљада посетилаца у пар дана. Тада се јавља велики проблем са смештајем, а сигурно да је најатрактивнији смештај у домаћој радиности, али и најјефтинији. Село Дероње осим атрактивног „Сабора тамбураша“ у својој понуди има изузетно уређену галерију слика и икона „Рафаила Момчиловића“ са веома квалитетним садржајем дела, а такође и етно кућу коју одржава Удружење жена из Дероња, која је уређена на основу традиције  некадашњих становника Дероња, Срба и Немаца.Постоје потенцијални смештајни капацитети у дероњском риту у коме се налази археолошко налазиште „Доња Брањевина“. Ради се о неких стотинак активних салаша, од којих су многи аутентични. Едукација се односи управо на власнике ових салаша, као и на остале заинтересоване за  додатни приход од туристичке делатности. Обухваћено ће бити пре свега подизање квалитета услуга у сеоским домаћинствима, постављање сеоског домаћинства као малог предузећа у туризму,утврђивања правне регулативе везане за сеоски туризам, као и креирање нових услуга и производа намењених потенцијалним туристима и наравно охрабривање локалног становништва за укључивање у ову врсту делатности, што је и најтежи задатак. Право учешћа на едукацији имају сва привредна друштва, физичка лица, удружења грађана, регистрована пољопривредна домаћинства и други заинтересовани.

 

 

......................................................................

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002