Konkurs za sufinansiranje projekata/programa u oblasti javnog informisanja u Srbiji

konkurs-opstina-lat

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata/programa iz oblasti javnog informisanja u Srbiji u 2014. godini.

 Konkursi se odnose na sufinansiranje projekata/programa:

  1. Oblasti javnog informisanja;
  2. Oblasti javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina;
  3. Oblasti javnog informisanja pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona;
  4. Oblasti inofrmisanja osoba sa invaliditetom;
  5. Elektronskih javnih glasila sa sedištem na Kosovu i Metohiji.

Predmet konkursa: sufinansiranje proizvodnje i/ili distribucije programskih sadržaja javnih glasila u Republici Srbiji i zemljama u regionu, značajnih za ostvarivanje javnog interesa.

Ciljevi konkursa: podrška ostvarivanju prava građana na javno informisanje; razvoj medijskog pluralizma; podsticaj medijskog stvaralaštva u oblasti kulture, nauke i obrazovanja; podrška ostvarivanju prava nacionalnih manjina na informisanje na sopstvenom jeziku, podsticaj medijskog stvaralaštva u svim oblastima javnog života nacionalnih manjina; podrška ostvarivanju prava na informisanje osoba sa invaliditetom i podsticaj medijskog stvaralaštva ove kategorije lica; očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta i jezika na teritoriji Kosova i Metohije, kao i pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona (Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sloveniji).

Osnovni kriterijumi za ocenjivanje projekata/programa:

  1. Značaj projekta za ostvarivanje prava na javno informisanje
  2. Doprinos raznolikosti medijskih sadržaja i pluralizmu ideja i vrednosti
  3. Validna argumentacija projekta
  4. Adekvatna specifikacija budžeta usklađena i obrazložena sa stanovišta planiranih projektih aktivnosti.

Posebni kriterijumi za ocenjivanje projekata/programa

  1. Na Konkursu za sufinansiranje projekata/programa iz oblasti javnog informisanja: - unapređenje medijskog stvaralaštva u oblasti kulture, nauke i obrazovanja; - informisanje i unapređenje položaja i ravnopravnosti svih segmenata društva (informisanje i edukacija dece i mladih, ekonomski i socijalno ugroženih društvenih grupa, rodna ravnopravnost, itd.); - aktuelnost teme (evropske integracije, zaštita životne sredine, slobodno vreme, borba protiv korupcije, borba protiv psihoaktivnih supstanci i alkoholizma, borba protiv govora mržnje, problemi nerazvijenih opština, itd.); - doprinos razvoju istraživačkog novinarstva; - očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta i jezika; - stvaranje uslova za radno angažovanje i visokoobrazovanih novinara i drugih medijskih stručnjaka; - unapređenje proizvodnje i objavljivanja opštih informativnih specijalizovanih medijskih sadržaja od značaja za život i rad građana u lokalnim i regionalnim zajednicima; - održivost projekta.
  2. Na Konkursu za sufinansiranje projekata/programa iz oblasti javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina: - originalnost i značaj projekta za unapređenje prava na informisanje i jezičkog i kulturnog identiteta pripadnika nacionalnih manjina; - unapređenje medijskog stvaralaštva u oblasti kulture, nauke i obrazovanja; - informisanje i edukacija dece i mladih; - jačanje stručnih kapaciteta u oblasti informisanja nacionalnih manjina; dostupnost većem broju korisnika; programi multi i interkulturalnog sadržaja sa ciljem razvijanja kulture dijaloga, boljeg upoznavanja i razumevanja između različitih zajednica; - održivost projekta.
  3. Na Konkursu za sufinanisranje projekata/programa iz oblasti javnog informisanja pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona: - značaj projekta za unaređenje informisanja na srpskom jeziku; - doprinos očuvanju i razvoju srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta i jezika; - stvaranje uslova za radno angažovanje visokoobrazovanih novinara i drugih medijskih stručnjaka; - održivost projekta.
  4. Na Konkursu za sufinansiranje projekata/programa iz oblasti informisanja osoba sa invaliditetom: - značaj projekta za razvoj inkluzivnog društva; - značaj projekta za informisanje osoba sa invaliditetom; - kvalitet, originalnost, aktuelnost i dostupnost većem broju korisnika; - održivost projekta.
  5. Na Konkursu za sufinansiranje projekata/programa elektronskih javnih glasila sa sedištem na Kosovu i Metohiji: - značaj projekta za unapređenje informisanja na srpskom jeziku; - doprinos očuvanju i razvoju srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta i jezika; - informisanje i unapređenje položaja i ravnopravnost svih segmenata društva (informisanje i edukacija dece i mladih, ekonomski i socijalno ugroženih društvenih grupa, i sl.); - aktuelnost teme; - stvaranje uslova za radno angažovanje visokoobrazovanih novinara i drugih medijskih stručnjaka; - održivost projekta.

Maksimalan iznos traženih sredstava može biti:

-          1.000.000,00 dinara na Konkursu za sufinansiranje projekata/programa iz oblasti javnog informisanja;

-          1.000.000,00 dinara na Konkursu za sufinansiranje projekata/programa na jezicima nacionalnih manjina;

-          1.000.000,00 dinara na Konkursu za sufinansiranje projekata/programa iz oblasti javnog informisanja pripadnika srpskog naroda i zemljama regiona;

-          700.000,00 dinara na Konkursu za sufinansiranje projekata/programa iz oblasti informisanja osoba sa invaliditetom;

-          700.000,00 dinara na Konkursu za sufinansiranje projekata/programa elektronskih medija registrovanih na Kosovu i Metohiji.

Rok za predaju dokumentacije: 21. januar 2014. godine.

izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002