JAVNI POZIV ZA REALIZACIJU PROGRAMA STRUČNE PRAKSE U 2017. GODINI

 

I  OPIS PROGRAMA I VISINA SREDSTAVA
 
Program stručne prakse namenjen je nezaposlenim licima koja se prvi put stručno osposobljavaju za zanimanja za koja su stekla određenu vrstu i stepen stručne spreme ili koja su se stručno osposobljavala kraće od vremena potrebnog za polaganje stručnog ispita, a radi osposobljavanja za samostalan rad i polaganje stručnog ispita, u skladu sa zakonom, bez zasnivanja radnog odnosa.
 
Program stručne prakse traje u skladu sa zakonom, a najduže 12 meseci, odnosno u skladu sa aktom o organizaciji i sistematizaciji poslova kod poslodavca, i to:
• do 6 meseci za lica sa srednjim obrazovanjem, 
• do 9 meseci za lica sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem,
• do 12 meseci za lica sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem.
Lice koje se stručno osposobljavalo kraće od vremena potrebnog za polaganje stručnog ispita u program se uključuje za preostali period potreban za sticanje uslova za polaganje stručnog ispita.
 
Tokom trajanja stručne prakse opština Odžaci preuzima obavezu da:
• angažovanim licima na ime novčane pomoći isplaćuje sredstva u ukupnom mesečnom iznosu od:
- 16.000,00 dinara za lica sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem,
- 14.000,00 dinara za lica sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem,
- 12.000,00 dinara za lica sa srednjim obrazovanjem. 
• vrši obračun i uplatu poreza i doprinosa, u skladu sa zakonom.
 
II  USLOVI UČEŠĆA 
 
Uslovi:
Pravo učešća na Javnom pozivu ima poslodavac pod uslovom:
• da pripada javnom sektoru;
• da uredno izmiruje obaveze po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zaposlenih;
• da je zakonom ili aktom o organizaciji i sistematizaciji poslova kod poslodavca kao uslov za rad na konkretnim poslovima propisana obaveza obavljanja pripravničkog staža, odnosno polaganje stručnog ispita;
• da je izmirio ranije ugovorne obaveze prema Opštini, osim za obaveze čija je realizacija u toku;
• da ima najmanje jedno zaposleno lice;
• da ima kadrovske i druge kapacitete za stručno osposobljavanje lica, odnosno ima zaposlenog ili ugovorom angažovanog mentora koji, ukoliko pozitivnim propisima nije drugačije određeno, ispunjava sledeće uslove:
- ima odgovarajuću struku, najmanje je istog nivoa obrazovanja kao i lice koje se osposobljava,
- ima najmanje 12 meseci radnog iskustva u struci,
• da osposobljava nezaposleno lice koje se vodi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, ima srednje, više ili visoko trogodišnje obrazovanje ili najmanje četvorogodišnje visoko obrazovanje, nema radnog iskustva u struci ili nema dovoljno radnog iskustva za sticanje uslova za polaganje stručnog ispita.
Poslodavac koji ima do 5 zaposlenih ima pravo da u program uključi jedno nezaposleno lice, a poslodavac koji ima od 6 do 14 zaposlenih ima pravo da u program uključi najviše dva nezaposlena lica, a poslodavac koji ima 15 i više zaposlenih ima pravo da u program stručne prakse uključi nezaposlene čiji broj ne može biti veći od 20% ukupnog broja zaposlenih. 
III  PODNOŠENjE ZAHTEVA
Dokumentacija:
• zahtev za učešće u programu, na propisanom obrascu;
• fotokopija rešenja nadležnog organa o upisu u registar, ukoliko podnosilac zahteva nije registrovan u APR;
• obaveštenje Poreske uprave o podnetoj pojedinačnoj poreskoj prijavi PPP PD  u mesecu koji prethodi mesecu u kome je podnet zahtev;
• izvod iz elektronske baze podataka Poreske uprave (EBP-PURS), overen od strane poslodavca, za prijavu podnetu u mesecu koji prethodi mesecu u kome je podnet zahtev;
• izvod iz banke o plaćenom porezu i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, za prijavu podnetu u mesecu koji prethodi mesecu u kome je podnet zahtev;
• izvod iz zakona gde je kao uslov za rad na određenim poslovima propisana obaveza obavljanja pripravničkog staža, odnosno polaganja stručnog ispita;
• dokaz o kadrovskim kapacitetima za stručno osposobljavanje lica i to:
- dokaz o zaposlenju ili angažovanju mentora kod podnosioca zahteva (fotokopija radne knjižice, ugovor o radu ili angažovanju, potvrda poslodavca i sl.),
- dokaz o kvalifikacijama mentora (diploma, uverenje, licenca i sl.),
- dokaz o radnom iskustvu mentora u struci (ugovor o radu, potvrda poslodavca o radnom iskustvu i sl.),
- dokaz o dužini radnog iskustva mentora u osposobljavanju lica (odluka, rešenje, potvrda i sl.),
- radna biografija mentora.
 
Opština Odžaci zadržava pravo da traži i druge dokaze relevantne za odlučivanje o podnetom zahtevu.
 
Način podnošenja zahteva
Zahtev se podnosi opštini Odžaci neposredno ili putem pošte, na propisanom obrascu. Zahtev se može dobiti na Pisarnici Opštinske uprave opštine Odžaci ili preuzeti sa zvanične internet prezentacije  opštine Odžaci www.odzaci.rs ili  Nacionalne službe  za zapošljavanje www.nsz.gov.rs.
IV  DONOŠENjE ODLUKE
 
Odluku o izboru poslodavca kome se odobravaju sredstava za stručno osposobljavanje nezaposlenih lica  donosi Predsednik opštine, na predlog Komisije  za  sprovođenje mera i programa LAPZ 2017, u roku od 30 dana od dana isteka Javnog poziva. Prednost pri odlučivanju imaće poslodavci koji su se izjasnili da će po završetku stručnog osposobljavanja ista lica zaposliti na neodređeno vreme.
Odluka o sprovođenju programa donosi se na osnovu provere i bodovanja podnetog zahteva za učešće u programu.
 
 
 
Provera podnetih zahteva 
Opština proverava usklađenost podnetog zahteva i priložene dokumentacije sa uslovima iz Javnog poziva. U cilju provere ispunjenosti uslova iz Javnog poziva po podnetom zahtevu, Opština zadržava pravo da izvrši službeni obilazak poslodavca.
 
Bodovanje podnetih zahteva
Prilikom bodovanja uzimaju se u obzir sledeći kriterijumi: kadrovski kapaciteti, dužina obavljanja delatnosti i prethodno korišćena sredstva Opštine.
 
V   ZAKLjUČIVANjE UGOVORA
 
Opština Odžaci i poslodavac u roku do 30 dana od dana donošenja odluke o sprovođenju programa stručne prakse zaključuju ugovor, kojim uređuju međusobna prava i obaveze.
U cilju zaključivanja ovog ugovora, poslodavac je u obavezi da Opštini dostavi potpisan ugovor o stručnom osposobljavanju sa nezaposlenim licem na stručnoj praksi.
Nakon zaključivanja ugovora sa poslodavcem opština Odžaci i lice na stručnoj praksi zaključuju ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze.
Datum početka sprovođenja programa stručne prakse mora biti posle datuma donošenja odluke o sprovođenju programa stručne prakse.
Dokumentacija za zaključivanje ugovora sa licem na stručnoj praksi: 
- fotokopija/očitana lična karta, 
- fotokopija kartice tekućeg računa.
 
VI  OBAVEZE IZ UGOVORA
 
Poslodavac je u obavezi da:
• stručno osposobljava nezaposleno lice u dužini trajanja ugovorne obaveze;
• nezaposleno lice osposobi za samostalan rad u struci, u skladu sa zakonom, odnosno aktom o organizaciji i sistematizaciji  poslova;
• dostavlja Opštini izveštaje o prisutnosti lica na stručnoj praksi, u skladu sa ugovorom;
• dostavi Opštini izveštaj o obavljenoj stručnoj praksi, u skladu sa ugovorom;
• izda potvrdu o obavljenoj stručnoj praksi, odnosno položenom stručnom ispitu;
• organizuje nezaposlenom polaganje stručnog ispita, odnosno obezbedi dokaze o osposobljavanju neophodne za polaganje ispita pred nadležnim organom;
• omogući Opštini kontrolu realizacije ugovornih obaveza i
• obavesti Opštinu o svim promenama koje su od značaja za realizaciju ugovora u roku od 8 dana od dana nastanka promene.
U slučaju prekida stručnog osposobljavanja nezaposlenog lica poslodavac može, u roku od 30 dana od dana prekida stručnog osposobljavanja, da izvrši zamenu drugim nezaposlenim licem koje ispunjava potrebne uslove, za preostalo vreme definisano ugovorom.
VII  OSTALE INFORMACIJE
Javni poziv je otvoren 8 (osam) dana od dana objavljivanja  na   zvaničnim internet prezentacijama opštine Odžaci i Nacionalne službe  za zapošljavanje, oglasnim tablama opštine Odžaci i NSZ  ili do utroška sredstava predviđenih za ove namene.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti u  opštini Odžaci.
Nepotpuna dokumentacija neće se uzimati u razmatranje.
 
 
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002