Edukacijom do boljeg kvaliteta

Dosadašnji kvalitetan rad Turističke organizacije opštine Odžaci i rezultati koji su postignuti dobrim prilazom u podizanju nivoa turističke ponude, otvorio je prostor  zainteresovanima za bavljenje turizmom. U proteklom periodu od godinu dana, Odžake i odžačku opštinu  obilazi sve veći broj organizovanih grupa iz zemlje i inostranstva, privučeni sada već dobrom turističkom ponudom, za razliku od perioda kada je vladala potpuna nezainteresovanost za slične posete turista.

Lokalna samouprava u Odžacima je definisala prioritete u razvoju turizma na  svojoj teritoriji i raspisala  Javni poziv svim zainteresovanima, da se edukuju u pogledu konkurentnosti turizma.Regionalna razvojna agencija „Bačka“ u saradnji sa opštinom Odžaci, organizuje edukativne radionice na kojima će tema biti podizanje kvaliteta turističke ponude. Manifestacije kao što su „Tamburica fest“, odnosno budući „Sabor tamburaša“ u Deronjama, CACIB  međunarodna izložba pasa, manifestacija „Odžaci na dlanu“, arheološko nalazište „Donja Branjevina“, nemačko-srpska etno kuća u Ratkovu, „Vukov salaš“ u Deronjama, atraktivne vetrenjače takođe u Deronjama, katolička crkva „Sv.Mihael“ u Odžacima, rezervat prirode „Bogojevački rit“ , uglavnom su najposećenije destinacije odžačke ponude. Nedostatak je nerazvijenost smeštajnih kapaciteta pogotovo u domaćoj radinosti. Jedini kategorisani smeštaj je u Bogojevu vlasnika Katalin i Ferenca Šerfezi, koji nudi uredan smeštaj, dobru kuhinju i raspoložene domaćine, a i blizinu reke Dunav, odnosno rezervata prirode „Bogojevački rit“ sa mnogo biljnih i životinjskih vrsta. Edukacijom do boljeg kvaliteta

„Prirodni i stvoreni uslovi za razvoj turizma u odžačkoj opštini su evidentni, a nedostatak smeštajnih kapaciteta je problem koji želimo da rešimo.Najjeftiniji i najatraktivniji je upravo smeštaj u domaćoj radinosti, za koji u odžačkoj opštini postoje veoma dobri uslovi. Upravo ovom edukacijom zainteresovanih, želimo da predočimo  mogućnosti razvijenog seoskog turizma i kako doći do stvaranja uslova u kojima će to biti isplativo.“-rekao nam je Srđan Vezmar, direktor RRA „Bačka“.

U cilju razvijanja privatnog smeštaja i kategorisanja istog, Regionalana razvojna agencija „Bačka“ je pristupila programu edukacije zainteresovanog stanovništva, naročito za period održavanja „Sabora tamburaša“ u Deronjama kada se u ovo selo „sjati“ nekoliko hiljada posetilaca u par dana. Tada se javlja veliki problem sa smeštajem, a sigurno da je najatraktivniji smeštaj u domaćoj radinosti, ali i najjeftiniji. Selo Deronje osim atraktivnog „Sabora tamburaša“ u svojoj ponudi ima izuzetno uređenu galeriju slika i ikona „Rafaila Momčilovića“ sa veoma kvalitetnim sadržajem dela, a takođe i etno kuću koju održava Udruženje žena iz Deronja, koja je uređena na osnovu tradicije  nekadašnjih stanovnika Deronja, Srba i Nemaca.Postoje potencijalni smeštajni kapaciteti u deronjskom ritu u kome se nalazi arheološko nalazište „Donja Branjevina“. Radi se o nekih stotinak aktivnih salaša, od kojih su mnogi autentični. Edukacija se odnosi upravo na vlasnike ovih salaša, kao i na ostale zainteresovane za  dodatni prihod od turističke delatnosti. Obuhvaćeno će biti pre svega podizanje kvaliteta usluga u seoskim domaćinstvima, postavljanje seoskog domaćinstva kao malog preduzeća u turizmu,utvrđivanja pravne regulative vezane za seoski turizam, kao i kreiranje novih usluga i proizvoda namenjenih potencijalnim turistima i naravno ohrabrivanje lokalnog stanovništva za uključivanje u ovu vrstu delatnosti, što je i najteži zadatak. Pravo učešća na edukaciji imaju sva privredna društva, fizička lica, udruženja građana, registrovana poljoprivredna domaćinstva i drugi zainteresovani.

 

 

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002