MUZEJSKA JEDINICA U NOVIM PROSTORIJAMA

otvaranje-muzejske-jedinice-1

Nakon petnaestak godina „beskućništva“, Muzejska jedinica u Odžacima koja se nalazi u sastavu Narodne biblioteke „Branko Radičević“, konačno se uselila u nove prostorije.Radni i izložbeni prostor Muzejske jedinice se nalazi u Odžacima u Knez Mihajlovoj ulici broj 41.Nove prostorije se prostiru na 270 m2, a preuređenje prostorija traje oko 5-6 godina,  vrednost  dosadašnjih radova je 2,6 miliona dinara.

 

Ova veoma značajna institucija kulture poseduje bogatu zbirku predmeta, nastalih otkrivanjem arheoloških nalazišta u Odžacima i okolini, a najznačajniji predmeti su pronađeni na nalazištu „Donja Branjevina“ kod  Deronja, od kojih je najpoznatija „Crvenokosa boginja“. Arheološka zbirka  u Odžacima je nastala pre oko 40 godina, a  ustanovio  je pionir arheoloških iskopavanja na teritoriji opštine Odžaci, sada već pokojni Sergej Karmanski, u sastav biblioteke „Branko Radičević“ u Odžacima svrstana je 1990. godine.Dugi vremenski period zbirka je unapređivana i dopunjavana pod  rukovodstvom Olge Andraši, višim kustosom. Bez prostorije u kojoj se nalazila od svog osnivanja , ostala je sredinom devedesetih godina, a stanovnici Odžaka i odžačke opštine, ostali su bez mogućnosti da pogledaju  veoma značajne eksponate koji datiraju od pre gotovo 8000 godina.

studenti-iz-zagreba-003

Stevan Miler Nove prostorije Muzejske jedinice na svečani način otvorila je Izabela Šerić, predsednica opštine Odžaci.

„Upornim i predanim radom direktorice biblioteke „Branko Radičević“, Biljanom Zlatković sa saradnicima, realizovana je ideja da Muzejska jedinica  dobije svoje prostorije.Konačno će svi zainteresovani iz Odžaka i okoline, kao i već brojni turisti koji posećuju Odžake, dobiti priliku da se upoznaju sa svim ovim značajnim eksponatima koji krase vitrine Muzejske jedinice, pošto je do sada sve to bilo praktično skriveno od njihovih očiju.“- rekla je Izabela Šerić.

Bogato kulturno i istorijsko nasleđe Odžaka i okoline u novim i uslovnim prostorijama biće ponovo dostupno posetiocima.

„Zahvaljujući razumevanju i zalaganju lokalne samuoprave, adaptirane su prostorije u jednoj od  najpoznatijih kuća iz perioda od pre Drgugog svetskog rata. Nismo još uspeli da završimo  novoizgrađene prostorije depoa izgrađene u tri nivoa i da zaokružimo celinu, ali u narednom periodu nam ostaje da većim zalaganjem i ovaj deo završimo. Fasada zgrade je  autentična, odnosno uredili smo je prema nekadašnjem izgledu.“- rekla nam je Biljana Zlatković, direktorica biblioteke u čijem sastavu se nalazi i Muzejska jedinica.

Uređenjem i lokaliteta „Donja Branjevina“, arheološkog nalazišta koje je poznato u svetu, zaokružena je celina kojom će istorijsko nasleđe odžačke opštine biti bliže njenim stanovnicima i budućim turističkim posetama.

  

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002