VASIN: REVITALIZACIJA PRUGE NOVI SAD – BOGOJEVO – SOMBOR KROZ JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO

Vest preuzeta sa Informativnog centra Odžaci

železnica elaborat br. 1

Prva od tri planirane prezentacije “Elaborata o realizaciji pilot projekta prenošenja prava AP Vojvodini na upravljanje železničkom infrastrukturom i organizacije prevoza na pruzi Novi Sad-Bogojevo-Sombor”, održana je danas u Odžacima u prisustvu pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslava Vasina.

Ovaj elaborat uradili su stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Saobraćajnog fakulteta u Beogradu uz finansijsku podršku Vlade Vojvodine i on predstavlja operativni nastavak dokumenta “Elaborat modela železničkog sistema u AP Vojvodini”, koji je urađen 2011. godine i usvojen je na javnoj raspravi u Skupštini AP Vojvodine. Takođe, ovaj dokument je sastavni deo programa pokrajinske vlade za poboljšanje stanja u oblasti privrede, preduzetništva i zanatstva u AP Vojvodini.

 

   železnica elaborat br. 2       železnica elaborat br. 3

U Elaboratu su dati podaci o obimu prevoza putnika i robe i prognoza obima prevoza do 2020. godine na pomenutoj pruzi, definisan je pravni okvir i modeli institucionalnog organizovanja posebnog društva za upravljanje železničkom infrastrukturom i organizaciju prevoza, a data je i procena neophodnih investicija u železničku infrastrukturu i u prevozna sredstva

Po rečima jednog od autora Elaborata, doc. dr Gordana Stojića sa Fakulteta tehničkih nauka, u ovom dokumentu je po prvi put u Srbiji data procena visine sredstava za naknadu troškova javnog prevoza putnika železnicom

Elaborat je imao za cilj da pokaže da li mogu regionalne i lokalne pruge u Vojvodini da budu prenete na upravljanje lokalnim i pokrajinskim institucijama i da li te pruge u suštini mogu da egzistiraju same, bez velikih zahvata u budžetima lokalnih i pokrajinskih institucija. Ovaj dokument to jeste pokazao, i pored početnih malo većih investicionih ulaganja u infrastrukturu i prevozna sredstva. Elaborat je pokazao i da ove pruge, ukoliko se dovedu u jedno potrebno stanje, mogu odgovoriti zahtevima privrede i stanovništva za prevoz železnicom – rekao je Stojić.

   železnica elaborat br. 4      železnica elaborat br. 5

Vojvođanski sekretar za privredu Miroslav Vasin je na predstavljanju Elaborata kazao da je pokrajinska vlada preduzela niz kapitalnih aktivnosti usmerenih ka revitalizaciji železničkog saobraćaja, u okviru svog strateškog cilja da se veći značaj da rečnom i železničkom saobraćaju, kao ekonomičnijim i ekološki prihvatljivijim vidovima transporta u odnosu na drumski saobraćaj.

Istakavši da u Vojvodini ima 1.735 kilometara pruga, što čini oko 40 odsto železničke mreže Srbije, Vasin je rekao da je pruga Novi Sad-Bogojevo-Sombor jedna od najznačajnijih na teritoriji Pokrajine.

Resorni pokrajinski sekretar je podsetio da je novousvojeni Zakon o železnici predvideo mogućnost da u pojedinim slučajevima, kada ne postoji ekonomski interes “Železnica Srbije”, i lokalne samouprave i autonomne pokrajine mogu osnivati svoja preduzeća i upravljati prugama na svojoj teritoriji. To daje pravo Vojvodini i lokalnim samoupravama da traže preuzimanje nadležnosti nad određenim prugama, kako bi sopstvenim sredstvima, u saradnji sa nadležnim republičkim institucijama, unapredile saobraćaj na njima, dodao je on.

  železnica elaborat br. 6    železnica elaborat br. 7

- Mi smo želeli da kroz ovaj pilot-projekat, prikazom mogućih radova i aktivnosti na revitalizaciji ove pruge, pokažemo da postoji ekonomska opravdanost za prenošenje prava upravljanja nad prugom Novi Sad-Bogojevo-Sombor na AP Vojvodinu i zainteresovane lokalne samouprave i punu opravdanost javno-privatnog partnerstva kao modela za obezbeđenje sredstava za revitalizaciju ove pruge. Nadam se i siguran sam da će postojanje ovog Elaborata ubrzati donošenje odluke o učešću zainteresovanih kompanija, lokalnih samouprava i Pokrajine u revitalizaciji pruge na ovoj relaciji, upravo kroz javno-privatno partnerstvo – kazao je Vasin

Za opštinu Odžaci, koja je bila domaćin ovog kao i nekoliko prethodnih skupova posvećenih revitalizaciji železničkog saobraćaja u ovom delu Bačke, po rečima predsednice opštine Izabele Šerić, od velike je važnosti da se pruga prema Novom Sadu i Somboru, kao i kolosek u industrijskoj zoni revitalizuje. Ona je podsetila da su kompanije poput “Luke Bogojevo”, “Hipola” i “Standard gasa” već preduzele određene korake u tom pravcu i da su u tom smislu već uložile određena sredstva.

- Revitalizacija ove pruge je od velike važnosti za privredu naše opštine, jer bi ona omogućila bolje poslovanje kompanijama koje su oslonjene na železnicu, a privukla bi i nove investitore koji bi zbog povoljnije cene koristili prednosti železničkog saobraćaja. Nadam se da će u budućnosti biti više razumevanja nadležnih, ali i zakonskih mogućnosti, da lokalne samouprave i pokrajina predlažu rešenja i odlučuju o tome šta je njihov interes u železničkom saobraćaju – kazala je Šerićeva.

   železnica elaborat br. 8      železnica elaborat br. 9

U diskusiji nakon prezentacije Elaborata o upravljanju železničkom infrastrukturom i organizaciji saobraćaja na pruzi Novi Sad-Bogojevo-Sombor, učestvovali su, između ostalih, Milan Vučinić iz Pokrajinskog saveta za železnički saobraćaj, prof. dr Slavko Vesković sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Ratko Filipović iz Privredne komore Vojvodine i prof. dr Ilija Tanackov, član Skupštine “Železnica Srbije”.

Ova prezentacija će nakon Odžaka biti održana u Novom Sadu i Somboru, a svi zainteresovani Elaborat mogu preuzeti sa sajta Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002