Carinjenje robe konačno u Odžacima

{jathumbnail off}

Opština Odžaci zajedno sa Unijom poslodavaca Vojvodine, a na inicijativu najvećih odžačkih kompanija “Standard gas”, “Magna Seating”, “Greiner Packaging” i “Hipol”, organizovala je sastanak u Upravi carina, kako bi se predstavila inicijativa za otvaranjem carinske ispostave u Odžacima.

carina

Tokom razgovora, opština Odžaci je zajedno sa poslodavcima, iskazala svoju spremnost na učešće u rešavanju ovog problema i ponudila je besplatan prostor u kojem bi mogla biti Carinska ispostava, a ponuđeno je i plaćanje putnih troškova za zaposlenog službenika.

S obzirom na to da sve više kompanija ima potrebu za mogućnošću 24-voročasovnog carinjenja robe, smatra se da pojednostavljenim procedurama elektronskog poslovanja ovi zahtevi privrede mogu biti u potpunosti zadovoljeni. U skladu sa tendencijom pojednostavljenja procedura i smanjenja troškova, poslodavcima su na raspolaganju sledeće mogućnosti, kako bi se carinjenje efikasnije obavljalo:

1.             ’’In - house’’ – kućno carinjenje

2.             Uvozni i izvozni postupak na osnovu fakture

3.             Generalno obezbeđenje u postupku tranzita

Prema podacima Uprave carina, opština Odžaci je značajan primer uspešnog razvoja privrednog ambijenta i uslova poslovanja. Ovogodišnji izvoz u Odžacima već je premašio celokupnu sumu izvoza iz 2012-te godine, Otvaranje Carinske ispostave u Odžacima veoma bi doprinelo operativnom funkcionisanju svih izvozno orijentisanih privrednih društava, kojih je na teritoriji opštine Odžaci ukupno 36.

uprava-carina-2uprava-carina-3

Prema statističkim podacima, izvoz u januaru 2013. godine u odnosu na januar 2012. godine uvećan je za 325%!  Nastavak tog  investicionog buma u opštini Odžaci koči jedino činjenica da desetine kamiona dnevno voze između Odžaka i Sombora (35 km u jednom pravcu), ili Odžaka i Apatina (45 km u jednom pravcu) u kojima postoje Carinske ispostave, što znači 70-90 km po kamionu po jednom carinjenju, odnosno oko 1000 kilometara dnevno za kamione koji voze carinsku robu za Odžake.

Dogovoreno je da se sledeći sastanak održi u Odžacima. Rukovodstvo Uprave carina istaklo je mogućnost da taj sastanak može biti proširen učešćem eksperata koji bi poslodavcima  govorili o propisima o poreklu robe, CEFTA sporazumu i oplemenjivanju robe, a dogovoren je i obilazak najvećih odžačkih kompanija.




......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002