Seminar za kvalitetniji život roma

{jathumbnail off}

Kancelarija za Rome opštinske uprave Odžaci je organizovala dvodnevni seminar za mlade Rome, koji je realizovala konsultantska kuća „Litera".

seminar-romi

Seminar je održan u prostorijama Sportsko poslovnog centra u Odžacima. Sredstva za održavanje seminara izdvojila je opština Odžaci u okviru realizacije Lokalnog akcionog plana za Rome. Seminar je pratilo dvadesetak mladih Roma, na teme kojima se sprovode mere i aktivnosti u unapređenju kvaliteta života romske populacije na teritoriji opštine Odžaci.Predavači na seminaru su bile Bogdanka Tasev Perinović, članica NVO „Centar za proizvodnju znanja i veština" iz Novog Sada i Dragana Rajić iz iste organizacije.

Seminar za kvalitetniji život roma Seminar za kvalitetniji život roma

Prvog dana seminara obrađivane su teme iz oblasti podrške romskih nevladinih organizacija, a oblast pisanja projekata i prikupljanja sredstava, posebno je obrađena.
„Smatrali smo da je veoma bitno da edukujemo predstavnike romske zajednice iz odžačke opštine koji završavaju srednje škole, one koji su na višim školama ili su ih završili, kako bi se angažovali oko lokalnih inicijativa, pisanja predloga projekata, osmišljavanja ideja o tome šta je zajednici potrebno, kako da se realizuju i da ih dodatno edukujemo šta znače projekti i kako se oni pišu. Cilj je da ti mladi ljudi sutra podrže koordinatore Romske kancelarije u njihovim naporima da prikupe sredstva od lokalne samouprave, pokrajinskih i državni institucija ili od inostranih donatora."-rekla nam je Bogdanka Tasev Perinović.

Seminar za kvalitetniji život roma Seminar za kvalitetniji život roma

Drugog dana seminara organizovane su radionice čija je ciljna grupa bila mlade Romkinje, devojke srednjoškolskog uzrasta ili mlade majke, a tema je bila reproduktivno zdravlje i planiranje porodice.
„Romkinje često veoma rano stupaju u brak, imaje veliki broj dece i vrlo često ne donose same odluku o tome.Često nisu upoznate i nisu informisane o korišćenju kontraceptivnih sredstava.Zbog toga smo organizovali obuku informativnog tipa da bi upoznali mlade devojke, kako sa kontraceptivnim sredstvima, tako i sa njihovim pravom da same odlučuju kada će se udati i za koga, kako planirati porodicu i kakve sve to odgovornosti nosi."-dodala je predavač Bogdanka Tasev Perinović.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002