Čišćenje kanala za odvodnjavanje

 

U Odžacima su u toku radovi na uređenju kanalske mreže.

ciscenje-kanala

Prema ranije potpisanom ugovoru između JP „Vojvodina vode", Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine i opštine Odžaci, u toku su radovi na čišćenju i izmuljivanju kanalske mreže u atarima.

Uređenjem kanalske mreže će biti poboljšano odvodnjavanje okolnog poljoprivrednog zemljišta. Radove izvodi VD „Dunav" iz Bačke Palanke, a vrednost radova je dva miliona dinara, rok za završetak radova je 15. Septembar. Poseban problem u odžačkom ataru predstavlja kanal A-1 na dužini oko jednog kilometra, koji se bezuspešno izmuljava već duži vremenski period. U ovaj kanal su se ulivale otpadne vode nekoliko odžačkih firmi, pre svih ITES Lola Ribar, mlekara ODŽAČANKA i konfekcija STIL, međutim od kako ove firme praktično ne postoje, pojavio se problem koji se ne rešava već nekoliko godina. Postrojenje za odvođenje vode niko ne održava, a otpadne vode koje raznim putevima dolaze u ovaj kanal, onemogućavaju normalan protok atmosferskoj vodi u atarske kanale.U dužem vremenskom periodu niko praktično nije vodio računa o ovom problemu, tako da se potrošilo mnogo novca u čišćenju kanala, a osnovni problem nije otklonjen. Ovom prilikom takođe se ne sanira izvor problema. Atarski kanali su zarasli raznim rastinjem, tako da čišćenje kanala nije ni malo lak posao.
U kanalima je analizom utvrđeno povećano prisustvo određenih teških metala, tako da se izmuljena zemlja iz kanala ne može ostavljati na obodima kanala, već se mora odvoziti kamionima sa nepropusnim kadama na odžačku deponiju. Predviđeno je da se iskopa i izmulji oko 1700 kubnih metara materijala na ovoj deonici.
Planirano je da se izvrši čišćenje i izmuljivanje kanala na kompletnoj kanalskoj mreži u odžačkoj opštini.

 

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002