Nacionalna veletržnica – šansa za odžačku poljoprivredu

Odžački zemljoradnici i predstavnici lokalne samouprave, posetili su Veletržnicu Beograd, u kojoj su obišli izgradnju nove hale Nacionalne veletržnice, u kojoj će opština Odžaci imati svojih 250 kvadrata prodajnog prostora, a koja će biti puštena u rad početkom iduće godine.

veletrznica-9

U razgovoru sa direktorom Veletržnice Draganom Pušarom, poljoprivrednici su imali priliku da postave sva pitanja u vezi sa tim šta oni kao pojednici, a šta opština, dobijaju dokapitalizacijom Veletržnice za koju će Odžaci izdvojiti 150 hiljada evra.

Ono što sve uzgajivače voća i povrća najviše muči jesu nelojalna konkurencija, nakupci i cene koje na kraju donesu gubitak umesto profita. Upravo sistem Veletržnice, omogućava zemljoradnicima da svoje proizvode direktno sa odžačkih polja, bez posrednika, plasiraju na tržište, a da međusobno dogovaraju uslove prizvodnje i prodaje.
Odžaci imaju preko dve hiljade malih gazdinstava koje su veličine od pola jutra do 3 hektara, a na njima se, u najvećem broju, uzgajaju ratarske kulture. Opština Odžaci, putem učešća u projektu Veletržnice, želi da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da pređu na povrtarstvo, voćarstvo i proizvodnju cveća. Preorjentacija poljoprivredne proizvodnje povećala bi broj radnika, a oranizovana prodaja klasifikovane robe na Veletržnici donela bi profit malim proizvođačima, smatra predsednik Skupštine opštine Odžaci Miloš Pejčić.

veletrznica-2

„Opština, dokapitalizacijom Veletržnice, želi da postigne tri vrste efikasnosti. Prva je kratkoročna, da svi proizvođači voća i povrća, čim se završi hala, počnu sa prodajom. Druga je srednjeročna. Da svi proizvođači voća i povrća uvećavaju svoje plantaže, kako bi imali veći kvantitet i kvalitet robe i samim tim veći profit. A na duge staze, ono što sledi tek za nekoliko godina, jeste sistemski prelazak sa ratarske na povrtarsku i voćarsku proizvodnju" – objašnjava Miloš Pejčić, koji je predvodio posetu odžačke delegacije.
U pravo iz razloga što su zemljoradnici u našoj zemlji neretko bili obmanuti u raznim projektima koji su im nuđeni, direktor Veletržnice Dragan Pušara je odovorio na sva pitanja odžačkih poljoprivrednika i objasnio im da će u celom poslu oni biti kreatori uslova poslovanja, a da opština u sistemu ima zadatak samo da nadgleda da li se poštuju dogorena pravila.
„Ceo lanac proizvodnje od Odžaka do Beogradskog tržišta, pre svega zahteva dokapitalizaciju što je već u toku. Drugo je organizacija DOO preduzeća ili Zadruge u opštini, kao i izgradnja pratećih kapaciteta koji treba da prime i skladište robu koja, sa duge strane, mora da ima kvalitet i kvantitet. Bitno je ljude edukovati, dati im uputstva kako da postanu konkurentni, u smislu udruživanja, kalibrisanja, pakovanja... Odnosno, na najbolji mogući način iskoristiti ono što ljudi već imaju, a to je dobar proizvod." – poručuje direktor Dragan Pušara.

veletrznica-7

Odmah po formiranju preduzeća ili zadruge na teritoriji opštine, uslediće i izgradnja logističkog centra iz kojeg će se prikupljena roba direktno upućivati na rafove Nacionalne veletržnice.
Koncept Veletržnice, prema rečima direktora, je takav da državni kapital u preduzeću nema interes za profitom nego za očuvanjem stabilnosti poslovanja. Sistem je tako napravljen da se poljoprivrednici sami organizuju uz podršku lokalne samouprave, od planiranja proizvodnje do odluke kome će se i pod kojim uslovima, proizvod prodati. „To je sistem u kojem država, kada da novac, ne okreće leđa poloprivrednicima već ostaje sagovornik u celom poslu", objasnio je direktor Pušara.

Inače, zemljoradnici su, osim Veletržnice, obišli hladnjače u Starom Slankamenu i plantaže jabuka na kojima su primenjene najsavremenije agro-tehničke mere. S obzirom na to da su „ULO hladnjače" deo onoga što bi u budućnosti trebalo da se uradi i u Odžacima, odnosno, da su one preko potrebne kako bi se roba sačuvala i prodvala i van sezone kakada je dobit daleko veća, iskustvo kolega iz Srema biće dragoceno odžačkim poljoprivrednicima kada i oni budu došli do te faze projekta.
Međutim, ono što je u startu prednost, jeste to što će odžački poljoprivrednici odmah imati nastup na beogradskoj Veletržnici, jer je opština Odžaci jedna od prvih koja učestvuje u dokapitalizaciji, dok će ostali će morati da čekaju u redu. Treba napomenuti i to da će sledeći krug dokapitalizacije biti skuplji nego prvi u kom je učestovala opština Odžaci.

veletrznica-3

A protivnicima dokapitalizacije Veletržnice, i učešća odžačkih zemljoradnika u njenom poslovanju, takođe treba reći da opština Odžaci ni jedan jedini dinar nije dala Veletržnici, nego će to učiniti tek kada sve bude izgrađeno, to jest po sistemu „Ključ u ruke".

 

Nacionalna veletržnica – šansa za odžačku poljoprivreduNacionalna veletržnica – šansa za odžačku poljoprivreduNacionalna veletržnica – šansa za odžačku poljoprivreduNacionalna veletržnica – šansa za odžačku poljoprivreduNacionalna veletržnica – šansa za odžačku poljoprivredu

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002