Magna Siting, zalog za odžačku budućnost

 

Svečanim presecanjem vrpce, ambasador Kanade Roman Vaščuk,  izvršni potpredsednik kompanije Magna siting za Evropu Bernard Nigermajer, predsednica opštine Odžaci Izabela Šerić, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, zajedno su otvorili fabrika Magna siting u Odžacima.otvaranje magne 1

Kanadsko-češka kompanija, koja je lider u proizvodnji presvlaka za automobilska sedišta, u Odžake će investirati 5,5 miliona evra, a u fabrici je sada zaposleno oko 300 radnika. Magna Siting je proizvodna jedinica kompanije Magna internešnel koja je vodeći svetski snabdevač automobilske industrije sa 314 proizvodnih jedinica i 89 centara za razvoj proizvoda, inženjering i prodaju u 29 zemalja, sa ukupno 123.000 zaposlenih.

Fabrika Magna Siting je prvi novoizgrađeni proizvodni pogon u Odžacima u poslednjih 30 godina. Zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave i Vlade AP Vojvodine, izgrađena je industrijska zona na 22 hektara, potpuno infrastrukturno opremljena, a fabrika Magna Siting je prva grinfild investicija realizovana na toj lokaciji.

Po rečima predsednice opštine Izabele Šerić, odžačka lokalna samouprava je dolaskom ovog investitora dobila na svom imidžu. Ona je istakla da je zahvaljući novim radnim mestima koja su otvorena u fabrici “Magna Siting”, ali i kod drugih velikih investitora, “Standard gasa” i “Grajner Pekedžinga”, ostvareno smanjenje broja nezaposlenih, a opština Odžaci se iz grupe nerazvijenih svrstala u grupu razvijenih lokalnih samouprava.

“Do pre samo tri godine na ovom mestu je bila prazna poljana. Uz pomoć Vlade AP Vojvodine, od koje smo imali podršku i razumevanje u svakom smislu, izgradili smo industrijsku zonu i potpuno je infrastrukturno opremili, a dolaskom Magne smo opravdali to ulaganje. U pogonu Magne sada radi oko 300 naših sugrađana i time je svoju egzistenciju obezbedilo 300 porodica”  – kazala je Šerićeva.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da se otvara jedna od najmodernijih i najbolje opremljenijih fabrika u Vojvodini. On je podsetio da su razgovori sa kompanijom Magna Siting  započeli 2007. godine, zahvaljujući saradnji AP Vojvodine i pokrajine Štajerske, da bi se ova investicija realizovala nakon šest godina dogovaranja i pregovaranja i naveo da su dve pokrajine upravo danas potpisale novi sporazum o saradnji na privlačenju stranih investicija.

“Nije slučajno što se ova fabrika nalazi u Odžacima, jer smo mi naše partnere u prethodnim godinama molili da dođu u ovu opštinu u kojoj tri decenije nije bilo nijedne nove fabrike. Zajedno sa lokalnom samoupravom smo izgradili infrastrukturu u ovoj radnoj zoni koja je omogućila otvaranje Magne, republička Vlada je dala subvencije i mi zahvaljujući tome možemo da kažemo da su danas Vojvodina i Srbija dale snažan signal i drugim investitorima, da smo mi poželjno investiciono područje, u koje vredi ulagati i u kome se može postići profit” – zaključio je Pajtić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je na svečanom otvaranju fabrike u Odžacima istakao da je za Vladu Srbije zapošljavanje, svako novo radno mesto i svaki novi radnik najvažniji, najveći i najbolji rezultat i cilj. Dodao je da svi mogu biti ponosni na to što će 450 ljudi do sredine naredne godine raditi u ovoj fabrici.

 “Vlada Srbije će, onoliko koliko može, od poreskih obveznika uzimati da pomaže razvoj ovakvih projekata. To smo činili, to ćemo i činiti, na teritoriji Vojvodine zajedno sa Vladom AP Vojvodine i lokalnim samouprava i nikada nećemo praviti pitanje ko je u kojoj opštini na vlasti. Naš posao je da pomognemo svim građanima Srbije” – rekao je Vučić i poručio da je Srbija sa Magnom  bolja i drugačija zemlja nego bez nje.

Ambasador Kanade Roman Vaščuk je istakao da je Srbija postala 29 zemlja na strateškoj mapi kompanije Magna i da Srbija koja se modernizuje i napreduje nakon ove investicije stoji sada i u strateškim planovima i drugih kanadskih firmi.

“Magna Siting je inovativni lider u razvoju i proizvodnji visokokvalitetnih, kompletnih rešenja za sedišta i sedišne mehanizme za globalnu automobilsku industriju. Fabrika u Odžacima je prvo postrojenje te kompanije u Srbiji, proizvodnog prostora 4.300 metara kvadratnih. U njoj će se proizvoditi delovi za sedišta za vozila “Smart”, “Reno” i “Ford”, a komponentama iz Odžaka će se snabdevati Magnine fabrike u Nemačkoj i Španiji, od naredne godine i u Velikoj Britaniji i Češkoj, gde će biti uklapane u sedišta Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa lokalnim i regionalnim liderima u otvaranju novih radnih mesta i mogućnosti za Odžake i susedne opštine, kao i da obezbeđujemo podršku za rast naših globalnih klijenata”, istakao je izvršni potpredsednik kompanije Magna siting za Evropu Bernhard Nigermajer.

“Magna” u Odžacima trenutno zapošljava 300 radnika, a investicionim planom je planirano zapošljavanje oko 450 radnika. Zbog planiranog proširenja proizvodnje ova kompanija je u novootvorenoj radnoj zoni u Odžacima rezervisala i susednu parcelu. Svi zaposleni u pogonu “Magne” u Srbiji završili su specijalnu obuku, u cilju obezbeđivanja fleksibilnosti i efikasnosti proizvodnje. Ova obuka predstavlja dodatnu investiciju Magne kao pomoć razvoju lokalne radne snage i prilagođavanju jedinstvenom automobilskom proizvodnom okruženju.

otvaranje magne  12otvaranje magne 2otvaranje magne 3otvaranje magne 4otvaranje magne 5otvaranje magne 6otvaranje magne 7otvaranje magne 8

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002