PU “Poletarac” najbolji primer uspešnog sprovođenja procesa inkluzije u Srbiji

 Predškolsu ustanovu „Poletarac“ u Odžacima juče je posetio tim Nevladine organizacije Pomoć porodici iz Beograda i televizijska ekipa kultne emisije Evronet, sa željom da se u ovoj emisiji, koja se emituje na nacionalnoj televiziji, odžačka vaspitno-obrazovna ustanova istakne kao primer dobre prakse u Srbiji u procesu socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju.

vrtic 1

Kroz niz do sada sprovedenih aktivnosti na projektu Opština Odžaci  i PU „Poletarac“ su najbolji primer u Srbiji gde je inkluzija zaživela  na delu, a kao produkt dobre međusektorske saradnje je  i angažovanje stručnog saradnika logopeda koji je pre nekoliko meseci počeo da radi sa decom, kaže magistar Stevan Nestorov,potpredsednik jedne od najstarijih nevladinih humanitarnih organizacija u Srbiji. 

- Današnja poseta PU „Poletarac“ je jedan u nizu naših susreta , ali ovoga puta smo želeli da kroz emisiju Evronet široj javnosti istaknemo Odžake kao najbolji primer naše prakse u Srbiji , da istaknemo jednu lokalnu zajednicu i PU „Poletarc“ koji su dokaz da kada postoji dogovor na lokalnom nivou i ljudski dogovor , onda sve lakše ide. Iz te međusektorske saradnje sa Odžacima kroz ovaj projekat je proistekla inicijativa da se tim predškolske ustanove obogati sa stručnim saradnikom logopedom, što je opštinsko rukovodstvo prepoznalo i ovogodišnjim budžetom predvidelo sredstva za te namene – naglašava Nestorov.

- Veliko mi je zadovoljstvo što smo zahvaljujući NVO Pomoć porodici baš mi izabrani kao primer dobre prakse , što je neko prepoznao naš trud , rad i istrajnost u tome da se inkluzija zaista sprovede na najbolji mogući način . Imajući u vidu činjenicu da je socijalna inkluzija dugotrajan i mukotrpan proces, i da kao takav zahteva dosta strpljenja i vremena, ja mislim da je naša ustanova na dobrom putu da taj proces zaista bude onakav kakav i treba da bude u sistemu obrazovanja. Potvrda toga je i učešće u emisiji Evronet koje će biti dobra promocija, kako same NVO Pomoć porodici tako i naše ustanove i celokupne lokalne zajednice. Nadam se da će se i druge sredine ugledati na nas i naći recept za rešavanje određenih problema- kaže direktorica PU „Poletara“c Jelena Selak.

U nastavku saradnje NVO Pomoć porodici iz Beograda  i PU „Poletarac“ planiraju zajednički projekat sa kojim će se konkurisati na Stručnim susretima vaspitača Vojvodine i Srbije. Radi se o projektu vezanom za ediciju slikovnica Naš novi prijatelj koje opisuju decu sa različitim smetnjama u razvoj, pa je jučerašnji susret u Odžacima iskorišćen i za razgovor na tu temu.

vrtic 2vrtic 3vrtic 4vrtic 5

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002