Primena odredbi Arhuske konvencije cilj ekologa

 Okrugli sto u Odžacima, u organizaciji Ekološkog pokreta Odžaka i partnerske organizacije u projektu „Točak“ iz Odžaka, okupio je eminentne predstavnike Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Stalne konferencije gradova i opština, Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, predstavnike opštinske uprave Odžaci, Turističke organizacije Odžaci, kao i ekoloških udruženja iz Vrbasa, Vršca, Bečeja, Bačke Palanke i Beograda. Tema ovog stručnog skupa  bila je  „Aktivnosti na ostvarivanju prava Arhuske konvencije“.Zakon o potvrđivanju Arhuske konvencije u Srbiji koji je donet 2009. godine i njegova primena u Srbiji, po ocenam na skupu, jedna je od ključnih predpostavki demokratizacije društva i važan uslov za pristupanje EU. Istovremeno ovaj propis bi trebalo da obezbedi nesmetan pristup informacijama o stanju životne sredine svim zainteresovanim građanima, kao i učešće građana u donošenju odluka o životnoj sredini i pravo na pravnu zaštitu.

detalj sa strucnog skupa u Odzacima

Osnivanjem Arhus centara u Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu kao institucije, postignut je jedan od osnovnih zadataka na sprovođenju Arhuske konvencije, a dalji cilj je osnivanje Saveta za zaštitu životne sredine pri lokalnim samoupravama, što bi dovelo do sprovođenja Arhuske konvencije na lokalnom nivou.

„To je pravi izazov i prava mera stvari da se osnuje jedno telo koje ima stručni sastav i vrlo konsultativni karakter u oblasti zaštite životne sredine. Nadam se da će sve više opština doneti ovakve propise, odnosno usvojiti modele koje je ponudio OEBS, a koji su preko Stalne konferencije gradova i opština dostupni svim gradovima i opštinama. Podržavamo osnivanje „Zelenih saveta“ koji mogu kasnije da poseduju i tzv. Zelenu stolicu u Skupštinama opština, kako bi cela priča vezana za informacije za učešće javnosti i pravnu pomoć, dobila pravu meru stvari.“- rekla je Ljubinka Kaluđerović, sekretarka odbora za zaštitu životne sredine Stalne konferencije gradova i opština.

Skupština opštine Odžaci je donela Odluku o pravu na dostupnost informacijama i po rečima Ivice Ćirića, predsednika Ekološkog pokreta domaćina iz Odžaka, očekuje se da će lokalni parlament na dnevni red uskoro postaviti i taču o osnivanju Zelenog saveta, koja je već duže vreme odlagana i stavljana na doradu.Na taj način opština Odžaci bila bi među prvima u Vojvodini koja je usvojila ove dve odredbe Arhuske konvencije.

Projekat u okviru koga je održan ovaj stručni skup, finansirao je Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a podržala ga je i opština Odžaci.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002