Proizvodnja energenata u zapadnobačkom okrugu - šansa za investitore u sektoru hemijske industrije

 Sektor hemijske industrije predstavlja jednu od razvojnih šansi zapadnobačkog regiona koji je sa aspekta geografskog položaja, rasporeda naselja i saobraćajne komunikacije konkurentan i u odnosu na najbolje lokacije u Evropi. Na ovu činjenicu ukazuju rezultati studije i investicione strategije zapadnobačkog okruga koje su juče predstavljene na okruglom stolu u Biznis klubu „Slovan“ u Selenči. Pored predstavnika NALED-a i opštine Odžaci, prezentaciji su prisustvovali partneri iz Hrvatske, g. Vlatko Radović ispred Ureda za međunarodnu saradnju (TINTL), opštine Kula kao partnera na projektu, stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, hemijske industrije i predstavnici konsultantske kuće SEEDEV, g.Goran Živkov, g.Tomislav Nikolić i g.Velimir Mitrović koji su radili na izradi predmetnih studija.

sastanak u selenci I-5

Prisutnima su se ispred organizatora obratili g.Miloš Pejčić, predsednik skupštine opštine Odžaci i g.Aleksandar Nikolić, koordinator za LER u NALED-u. G.Pejčić se zahvalio predstavnicima konsultanstke kuće SEEDEV koji su u prethodnih nekoliko meseci, u saradnji sa zaposlenima u kancelariji za LER i drugim odeljenjima, radili na detaljnoj analizi hemijskog sektora i investicionoj strategiji koje treba da pomognu kreatorima politike u definisanju mera koje će imati najveći ekonomski i socijalni efekat za razvoj zapadnobačkog okruga i njegove stanovnike.

Jedna od ključnih mera koja može da se preduzme u periodu od tri godine u smislu privlačenja investicija u energetski zahtevan sektor hemije je podsticanje proizvodnje energenata iz sekundarne agrarne biomase. Ovo je jedina vidljiva strateška  prednost koja se eksplicitno može garantovati budućem investitoru u periodu od više decenija u sektor hemijske industrije zapadnobačkog okruga. Opštine zapadnobačkog okruga u okviru svojih razvojnih planova ili strategija treba da računaju na potencijal sektora hemijske industrije iz sledećih razloga:

  • Budućnost hemijske industrije zasniva se na obnovljivim resursima kada se radi o sirovinama i energiji. Opštine u sastavu zapadnobačkog okruga raspolažu značajnim potencijalom u tom smislu u okviru agrarnog kompleksa. Cene sirovina i energije fosilnog porekla su u stalnom porastu i u okruženju je ubrzan proces zamene istih obnovljivim;
  • Ratarska poljoprivredna proizvodnja bi procenom vrednosti biomase koja nema nutritivne vrednosti, a nastaje u procesu proizvodnje hrane, poboljšala konkurentnost. U razvijenim zemljama je već uspostavljen taj mehanizam;
  • Nije zanemarljiva ni činjenica da se time doprinosi i poboljšanju kvaliteta životne sredine i smanjenju negativnih uticaja na klimatske promene, a to su vrednosti koje nalaze podršku kod međunarodnih finansijskih, političkih i naučnih institucija.

Konkretne mere koje opštine zapadnobačkog okruga u tom smislu mogu odmah preduzeti uz odgovorajuću marketing strategiju su:

  • Obezbeđenje i izdavanje lokacija investitorima za proizvodnju agro peleta i peleta od energetskih biljaka koje se mogu proizvoditi na površinama nepogodnim za poljoprivrenu proizvodnju;
  • Priprema zona za investitore u  sektor hemije (postojeće i nove);
  • Analiza mogućnosti i podsticaj proizvodnje energetskih biljaka;
  • Praćenje trendova u oblasti razvoja hemijske industrije na bazi sirovina koje se produkuju u sektoru poljoprivrede

S druge strane, poljoprivreda takođe predstavlja šansu za nova ulaganja i razvoj zapadnobačkog okruga, s obzirom na mogućnost povezivanja sektora poljoprivrede i hemije. Međutim, za postizanje boljeg standarda građana i ubrzani razvoj neophodno je privlačenje investicija pre svega u prerađivačku industriju. Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda može značajno da se poveća, na nekoliko hiljada američkih dolara po hektaru, jedino ukoliko se povećaju ulaganja u preradne kapacitete.

Današnji skup bio je povod i da se predstavnicima opštine Odžaci uruče certifikati o uspešno završenoj obuci u oblasti privlačenja i upravljanja investicijama, koja je sprovedena u okviru projekta prekogranične saradnje.

certifikati

O projektu

NALED u saradnji sa opštinom Gradište iz Hrvatske sprovodi Projekat prekogranične saradnje za promociju investicija (CBC IP) u trajanju od dve godine (jun 2012. – jun 2014.) čija je ukupna vrednost sa obe strane granice preko pola miliona evra. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a kao partneri na projektu učestvuju opštine Kula i Odžaci sa srpske strane i opština Lovas, grad Ilok i Ured za međunarodnu saradnju (TINTL) sa hrvatske strane. Projekat ima za cilj da poboljša konkurentnost i osigura održivi ekonomski rast pograničnog regiona, da podstakne stvaranje povoljnog ambijenta za investicije i promociju saradnje između hrvatskih i srpskih preduzeća i opština u pograničnom području.

 

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002