Opštini Odžaci dodeljeno priznanje Vicešampion lokalnog razvoja

 Na svečanosti koja je održana u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) proglasila je “Šampione lokalnog razvoja” – deset najboljih praksi u radu lokalne samouprave, i dodelila priznanje “Reformator godine” istaknutim pojedincima iz redova državne uprave, koji su u direktnoj saradnji sa NALED-om unapredili privredni ambijent u Srbiji. Među dobitnicima priznanja, na konkursu koji su sproveli NALED i Radio televizija Srbije (RTS), nalazi se i opština Odžaci koja je izabrana za “Vicešampiona lokalnog razvoja”, u kategoriji Reforma administracije, za rešenje “Modernizacijom administracije do investicija”, odnosno za osavremenjavanje rada opštinske administracije kroz obuke i novu organizaciju.

vicesampion 1

Svečanosti u Beogradu prisustvovali su predsednik Skupštine opštine Miloš Pejčić i pomoćnik predsednice opštine Vasil Nastoski. Na ceremoniji dodele priznanja opština Odžaci je predstavljena kao “mala opština koja je uspela da privuče investicije vredne 20 miliona evra” i kao opština u kojoj su investicije realizovale kompanije “Magna siting”, “Grajner pekedžing” i “Standard gas”.

- Ova nagrada je potvrda onog što je urađeno na osavremenjavanju rada opštinske administracije kako bi ona mogla odgovoriti potrebama investitora, potvrda da je lokalna samouprava u Odžacima u proteklom periodu radila dobro i motiv i podstrek da se u narednom periodu radi još bolje – rekao je predsednik Skupštine Miloš Pejčić koji je primio priznanje za vicešampiona lokalnog razvoja u ime opštine Odžaci.

Cilj konkursa “Šampioni lokalnog razvoja”, koji su po prvi put ove godine sproveli NALED i RTS, bio je promovisanje primera najbolje prakse u radu lokalnih samouprava na koje druge opštine i gradovi u Srbiji mogu da se ugledaju. Opštine i gradovi nadmetali su se u pet takmičarskih kategorija: promocija investicija, reforma administracije, servis građana, podrška privredi i javno-privatno partnerstvo.

Na konkurs je stigla 31 prijava. Izabrano je deset opština i gradova – pet šampiona i pet vicešampiona u svakoj od kategorija, koji su reformama lokalne administracije i primerom novih modela i pristupa u radu, značajno unapredili kvalitet života u lokalnoj zajednici i nivo usluga prema građanima, privukli nove investicije, uspostavili partnerski odnos i saradnju sa postojećom privredom, podstakli preduzetništvo i razvoj lokalne ekonomije.

vicesampion 3

U kategoriji u kojoj je opština Odžaci izabrana za vicešampiona, za “Šampiona lokalnog razvoja” proglašen je grad Niš. Ovo priznanje u ostalim kategorijama poneli su Beočin, Novi Sad, Vršac i Zvezdara.

Vicešampionska mesta su osim Odžacima pripala i Smederevu, Kruševcu, Staroj Pazovi i Knjaževcu.

O deset najboljih opština biće snimljeni TV prilozi i emitovani na programima RTS-a. Specijalno priznanje za doprinos lokalnom ekonomskom razvoju kroz očuvanje kulturnog nasleđa dodeljeno je Loznici.

Ministar privrede Saša Radulović i v.d. direktora Poreske uprave Srbije Ivan Simič dobitnici su priznanja “Reformator godine” za 2013. koju dodeljuje Upravni odbor NALED-a. Njima su nagrade takođe uručene na  svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci.

Kako stoji u obrazloženju, ministar Radulović je najviše doprineo popravljanju poslovnog ambijenta u Srbiji u ovoj godini, između ostalog i zato što je zaslužan za pokretanje inicijative za izmenu četiri sistemska zakona koji bi trebalo da olakšaju uslove poslovanja. Ivanu Simiču je priznanje dodeljeno, između ostalog, zato što je pokrenuo vitalne projekte i inicijative kako bi obezbedio lakši administrativni postupak prijave poreza, vidljivost u radu Poreske uprave i ambijent za dalje reforme poreskog sistema.

Ceremoniji dodele priznanja lokalnim i državnim liderima i svečanom koktelu kojim je NALED obeležio kraj 2013. godine prisustvovali su odabrani predstavnici državnih i međunarodnih institucija, privrede, lokalnih samouprava i medija.

vicesampion 2vicesampion 4vicesampion 5vicesampion 6vicesampion 7vicesampion 8vicesampion 9vicesampion 10vicesampion 11vicesampion 12vicesampion 13vicesampion 14vicesampion 15

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002