Za unapređenje privrednog ambijenta neophodna saradnja privrednika i lokalne samouprave

 “Unapređenje privrednog ambijenta u opštini Odžaci” – tema je seminara koji je u petak održan u Biznis klubu “Slovan” u Selenči u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i opštine Odžaci. Seminar, kome su osim predstavnika NALED-a i lokalne samouprave prisustvovali i lokalni privrednici, organizovan je u okviru “Projekta prekogranične saradnje za promociju investicija” (EU CBC IP) koji finansira EU kroz program prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, gde je opština Odžaci jedan od partnera.

seminar selenca 1

Prisutnima su se na početku seminara u ime organizatora obratili Miloš Pejčić, predsednik Skupštine opštine Odžaci i Aleksandar Nikolić, koordinator za lokalni ekonomski razvoj u NALED-u. Oni su rekli da je dobra komunikacija privrednika sa lokalnom samoupravom jedan od preduslova za unapređenje privrednog ambijenta na lokalu.

Predstavnik NALED-a je istakao da je većina prisutnih privrednika iznela mišljenje da u principu imaju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i da je u tom smislu značajno otvaranje Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Odžacima, kojoj se privrednici koji već posluju u opštini mogu obratiti za rešavanje nekih konkretnih problema i koja će pružati sve potrebne informacije i svim potencijalnim investitorima.

Seminar je imao za cilj da se kroz otvoreni dijalog i diskusiju sa privrednicima koji posluju na lokalu, dođe do konkretnih predloga koji će doprineti unapređenju usluga koje lokalnoj privredi pruža opštinska administracija.

Po rečima Andree Vugrinović iz konsultanske kuće “Superna” iz Hrvatske, koja je bila moderator na ovom skupu, privrednici su uglavnom ukazali na probleme koji nisu u nadležnosti lokalne samouprave, a vezani su za državnu upravu, carinu i sl. To su problemi koji bi se mogli izbeći, ali samo ukoliko lokalna samouprava podrži njihovo rešavanje, kaže Vugrinović i dodaje da je ključno da opština oseti da njeni privrednici imaju probleme i da bi negde trebalo za njih lobirati i nešto preduzeti da se stvari promene.

- Drugo je pitanje da li privrednici to dovoljno glasno kažu lokalnoj samoupravi i u svakom trenutku kada je to potrebno. U opštini Odžaci sada postoje udruženja poslodavaca i poljoprivrednika i nadam se da će kroz njih privrednici imati više mogućnosti da lokalnoj samoupravi kažu svoje mišljenje, ukažu na probleme i ponude predloge za unapređenje privrednog ambijenta – ističe Vugrinović.

seminar selenca 3

Predstavnici lokalne privrede koji su učestvovali u radu seminara ukazali su i na neravnopravan položaj domaćih i stranih investitora i istakli da bi lokalna samouprava zajedno sa njima trebalo aktivnije da inicira rešavanje problema i izmenu propisa koji nisu u njenoj nadležnosti, a koji su ograničavajući za poslovanje. Primer za to je inicijativa koju je opština Odžaci zajedno sa izvozno orijentisanim preduzećima sa svoje teritorije uputila Upravi carina za otvaranje carinske ispostave u Odžacima.

Takođe, ukazano je i na probleme koje treba da rešava lokalna samouprava, pre svega u oblasti saobraćajne i druge komunalne infrastrukture.

- Na ovom seminaru smo čuli i neke konkretne predloge od privrednika, kao što je predlog za uređenje industrijske zone kod bivše fabrike “ITES Lola Ribar”, gde je potrebno urediti saobraćajnu signalizaciju, rešiti probleme oko snabdevanja električnom energijom i slično i s obzirom da je danas ovde bio prisutan i predstavnik lokalne samouprave, verujem da će se u budućnosti raditi na rešavanju tih i takvih problema – kaže Aleksandar Nikolić iz NALED-a.

Jedna od tema ovog seminara bilo je i javno-privatno partnerstvo kao model finansiranja infrastrukturnih projekata, posebno u oblasti saobraćaja. Istaknuto je da, s obzirom da troškovi transporta značajno utiču na poslovanje, nijedan investitor neće doći bez razvijene saobraćajne infrastrukture i mogućnosti da kombinuje više vidova transporta.

Velika preduzeća u opštini Odžaci koja su orijentisana na železnicu već su pokazala spremnost da učestvuju u finansiranju obnove železničke infrastrukture upravo kroz javno-privatno partnerstvo.

seminar selenca 2

Kao dobar primer kako se javni i privatni interes mogu udružiti i kako od toga obe strane mogu imati koristi istaknuta je “Luka Bogojevo”, koja se nalazi u većinskom privatnom vlasništvu, a gde je država manjinski vlasnik.

Kroz “Projekat prekogranične saradnje za promociju investicija” i izradu sektorskih studija i investicione strategije, radi se na identifikaciji razvojnih potencijala opštine Odžaci. U njima je “Luka Bogojevo” prepoznata kao velika razvojna šansa, koja može biti i razlog dolaska nekih novih investitora. Zato se u lokalnoj samoupravi već uveliko razmišlja o javno-privatnom partnerstvu kao modelu za finansiranje izgradnje budućeg logističkog centra koji je planiran u blizini “Luke Bogojevo”.

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002