Predsednik opštine Dušan Marijan primio delegaciju učesnika festivala Dunav dance

 

predsednik-opstine-folklorasi-009   Odžačka publika sa oduševljenjem je sinoć pozdravila učesnike Prvog Internacionalnog festivala folklora Dunavskog regiona – Dunav dance, održanog na platou Sportsko-poslovnog centra. Preko 200 učesnika iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Srbije predstavilo je bogatu riznicu kulturne baštine svojih zemalja. Organizator manfestacije je renomirano Akademsko kulturno-umetničko društvo Sonja Marinković iz Novog Sada, a domaćini su bili Turistička organizacija opštine Odžaci i novoformirani KUD Nova mladost iz Odžaka.

Bio je ovo drugi festivalski dan međunarodne manifestacije koju je u Odžacima svečano otvorio Marko Drobac, direktor Turističke organizacije opštine Odžaci. On je poželeo toplu dobrodošlicu društvima sa bogatom tradicijom i dobrom reputacijom: Akademskom kulturno-umetničkom društvu Mirče Acev iz Skoplja, Folklornom ansamblu Varna iz istoimenog mesta u Bugarskoj, Hrvatskom kulturno-umetničkom društvu Osijek 1862 iz Osijeka, KUD-u Zahumlje iz Nikšića i AKUD-u Sonja Marinković iz Novog Sada.

Ujedno se zahvalio učesnicima programa iz odžačke opštine: Kulturno-umetničkom društvu Staniša Stošić iz Karavukova, Nikola Tesla iz Bačkog Brestovca i Ratko Pavlović Ćićko iz Ratkova, kao i udruženjima žena Koštana iz Karavukova, Zlatne niti iz Deronja, Aktivu žena iz Srpskog Miletića, Udruženju građana Lenka i Etno-Srbalibo iz Bačkog Brestovca.

Na glavnoj bini u centru Odžaka program je trajao dva i po sata, a publika je imala priliku da oseti duh Balkana i uživa u plesovima različitog karaktera i stila, u neverovatnim izvođačkim veštinama folkloraša i njihovom raskošnom talentu. Svaki nastup je imao svoju etnografsku boju, ritam, melodiju i bogatu izvornu nošnju, a kolo sa svih strana Dunava okupilo je mlade ljude oko zajedničke ideje širenja kulture i umetnosti na kreativan način.

- Publika je imala priliku da vidi jedan reprezentativan program. Nadam se da su posetioci uživali, kao što su pokazali aplauzima, tako da je ovo bilo jedno predivno veče koje će se dugo pamtiti. Verujem da će se ovi susreti ponavljati iz godine u godinu i postati tradicija, i da će Odžaci biti prepoznatljivi na mapi folklornih manifestacija – istakao je Vojislav Vuković, v.d. direktor novosadskog akademskog društva.

Vuković je dodao da je ovaj festival samo prvi korak u pravcu dugoročne saradnje odžačke opštine i grada Novog Sada, kao i lokalnog KUD-a i AKUD-a Sonja Marinković.

- Impresije sa festivala su mnogo lepe, a Odžaci su na sve nas iz ansambla ostavili fenomenalan utisak. Organizacija festivala je na nivou, smeštaj je dobar i mogu reći da je ovo jedan od lepših festivala koje sam ja posetio u Evropi. A obišao sam dosta zemalja, jer smo jedno najstarije kulturno-umetničko društvo na Balkanu koje od 1898. godine kontinuirano postoji i radi – rekao je Marko Đokić, koreograf iz Nikšića koji će gostovanje u Odžacima sigurno pamtiti i po prvom susretu sa rođacima iz Crne Gore i po lepom druženju sa domaćinima.

Tokom jučerašnjeg dana delegacije učesnika Festivala primio je predsednik opštine Odžaci Dušan Marijan, a boravak gostiju iz zemalja dunavskog regiona iskorićen je i za turističku, kulturnu i istorijsku promociju opštine.

Pored celovečernjeg programa, ljubitelji folklora su juče imali priliku da uživaju u defileu učesnika ulicama Odžaka, a svi zajedno u raznovrsnoj gastronomskoj ponudi nacionalnih specijaliteta bačke ravnice.

- Ovde u Odžacima publika nas je sjajno primila. Naši domaćini su se stvarno potrudili i to zdušno, sa ljubavlju, srcem i voljom rade. Radost ovog svega jeste u tome što svi zajedno propagiramo ono što mi ustvari jesmo. Dakle tradicijska kultura, folklor, glazbena umjetnost u okviru folklora, pjesma, igra i naravno nošnje, kostimografija i sve. Baštinimo ono što mi ustvari jesmo, što su naši stari i prastari postavili kao svoje navike i običaje svojom pričom – izjavio je za Radio Odžake Tihomir Slivka, sekretar i producent kulturno-umetničkog društva iz Osijeka i poželeo organizatorima da Festival Dunav dance dugo traje.

Internacionalni festival folklora počeo je u nedelju veče u Novom Sadu i organizovan je u okviru manifestacije Dani kulture na univerzitetu u Novom Sadu – KULTUS 05, i sigurno će doprineti Novom Sadu na njegovom putu za titulu Evropske prestonice kulture za koju se kandiduje za 2021. godinu.

 

 

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002