Ulica kakva dolikuje administrativnom centru opštine

      Priča o neophodnosti rekonstrukcije centra Odžaka stara je koliko i višestranačje na ovim našim prostorima. Po nekom nepisanom pravilu, ona je aktuelizovana u vreme predizbornih kampanja, u toku kojih je realizacija ovog projekta bila jedna od omiljenih tema političkih organizacija. Iako su sve do jedne ukazivale na to da uži centar Odžaka mora da se rekonstruiše kako bi poprimio izgled kakav dolikuje administrativnom centru opštine, sa reči na delo krenulo se pre dvadesetak dana kad su sa radovima otpočeli poslovi na rekonstrukciji Ulice Jurija Gagarina, od  Knez Mihajlove do Železničke.

Istini za volju, pre nego je aktuelna vlast odlučila da uđe u realizaciju ove investicije vredne 18.5 miliona dinara, odlučni da u delo sprovedu projekat rekonstrukcije užeg gradskog jezgra bili su i njihovi prethodnici na čelu lokalne samouprave koji su svojevremeno javnosti prezentovali  idejno rešenje kako bi centar grada trebao izgledati nakon što se svi predviđeni poslovi pretoče u delo.

Tadašnji nosioci vlasti tvrdili su da je rekonstukcija centra Odžaka ,,gotova stvar“, pošto je Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine podržao projekat, opredelivši za njegovu realizaciju oko 50 miliona dinara.

Da li zbog smene vlasti u opštini Odžaci, nedostatka sredstava ili nečeg trećeg, pomenuta sredstva do dana današnjeg nisu „uplaćena“ na račun odžačke lokalne samouprave koja je, nakon što je lokalni parlament doneo odluku, sopstvenim sredstvima krenula u realizaciju prve faze radova u centru Odžaka kojom je predviđena rekonstrukcija Ulice Jurija Gagarina u dužini od 130 metara.

Istakavši za „Naše novine“ da će nakon što se ponovo pusti u funkciju ulica Jurija Gagarina imati istu namenu koju je imala i pre rekonstrukcije, direktor JP ,,Direkcija za izgradnju“ Danilo Krtinić je rekao da će, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, ceo posao na rekonstrukciji jedne od najfrekventnijih odžačkih ulica, firma „Put-Invest“ iz Sremske Kamenice, kojoj su kao najpovoljnijem ponuđaču povereni radovi, okončati pre roka od 60 radnih dana.

danilo-krtinic-direkcija-za-izgradnju-odzaci

Jedna od nepoznanica koja nije bila obuhvaćena projektom su i podzemne instalacije

     Istakavši da niko nije mogao predvideti u kakvom je stanju kanalizaciona mreža, Danilo Krtinić za „Naše novine“ kaže da će fekalna mreža biti zamenjena i da taj posao neće produžiti rok radova.

-Radovi na podzemnim instalacijama obavljaće se paralelno sa onim na „površini“, tako da neće usporiti dinamiku radova – istakao je Krtinić, dodavši da će nakon što se svi poslovi privedu kraju, ulica Jurija Gagarina poprimiti izgled ulica iz većih centara.

      Trotoari sa obe strane ulice popločeni behaton pločama, saobraćajnica sa novom asfaltnom podlogom, parking prostor sa oko 50 mesta, među kojima su i ona za lica sa invalididitetom, zelene površine, ulični mobilijari (postolja za bicikle, kante za smeće, klupe), novi kandelaberi čija pozicija će biti izmenjena u odnosu na prethodne deo su onih sadržaja koji će krasiti ulicu „Jurija Gagarina“ – istakao je Krtinić, dodavši da je definisana i pozicija na kojima će se zasaditi sadnice drveća, ali da još nije određena njihova vrsta.

Nakon što se okončaju radovi u ulici Jurija Gagarina, po rečima sagovornika „Naših novina“ u planu je realizacija i druge faze kojom je predviđena ulica knez Mihajlova, od Jurija Gagarina do Somborske.

Kad će se krenuti u realizaciju ove investicije, po rečima Krtinića, ne zavisi od lokalne samouprave.

      Rekonstrukciju ulice Jurija Gagarina, izgradnju parking prostora ispred vrtića „Bajka“, lokalna samouprava je sama isfinansirala. Da bismo krenuli u drugu fazu radova, biće nam neophodna pomoć Pokrajine. Nisam optimista da će se to desiti pre izbora, pošto aktuelna administracija u AP Vojvodini nije imala sluha prema projektima koji su dolazili iz opštine Odžaci, koja je jedinstvena po tome što bi svaki projekat koji bi Pokrajina podržala sufinansirala sa 50 posto sredstava iz budžeta. Uprkos tome, „pokrajinska vrata“ bila su nam zatvorena – rekao je Krtinić, dodavši da o tome najbolje govori primer izgradnje puta u radnoj zoni, projekta vrednog 76 miliona dinara za koji je lokalnoj samoupravi, od traženih 50 posto,odobreno 3.6 miliona dinara.

Govoreći o projektima čija je realizacija izvesna, direktor JP ,,Direkcija za izgradnju“Danilo Krtinić je naveo izgradnju biciklističke staze prema Karavukovu, presvlačenje asfaltnom podlogom jedne ulice u Bogojevu, Beljaničke u Srpskom Miletiću, kao i izgradnju pešačke staze iz pravca Odžaka prema „Magni“, koja je neophodna zbog najavljenog širenja kapaciteta kanadske firme.

 

 

Izvor: Naše novine

naslovna-ulica-jurija-gagarina-odzaci

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002