Stanovnicima opštine Odžaci na raspolaganju mobilna aplikacija za prijavu komunalnih problema

 Stanovnici opštine Odžaci od sada imaju mogućnost da prijave neki komunalni problem preko svojih “pametnih” mobilnih telefona, korišćenjem jednostavne aplikacije za android telefone koju je razvila domaća firma “Dunav net”.

Aplikacija koja je razvijena za potrebe grada Novog Sada u okviru EU projekta “CLIPS”, opštini Odžaci je besplatno ustupljena na korišćenje, o čemu su danas ugovor potpisali pomoćnik predsednika opštine Milorad Lukić i tehnički koordinator projekta “CLIPS” Roberto Di Bernardo.

Nakon potpisivanja ugovora, Srđan Krčo iz kompanije “Dunav net” održao je kraću prezentaciju o novom servisu za prisutne predstavnike lokalne samouprave i medije.

Krčo je naveo da će građani opštine Odžaci pomoću ove aplikacije od sada moći da na brz i jednostavan način prijave različite komunalne probleme, od rupa na putu, polomljenih znakova, prepunjenih kanti za smeće i dr. Njihove prijave će ići direktno u sistem, a u opštini će postojati osoba koja će da prati te prijave i da ih prosleđuje nadležnim službama.

Aplikacija ima i opciju praćenja statusa prijave u realnom vremenu, tako da će građani u svakom trenutku znati u kojoj je fazi rešavanje problema koji su prijavili.

clips 3

Po rečima pomoćnika predsednika opštine Odžaci Milorada Lukića, jedna od prednosti korišćenja ovakvih aplikacija jeste poboljšanje komunikacije između građana i komunalnih službi, a u cilju bržeg rešavanja različitih komunalnih problema i samim tim unapređenja uslova života građana.

Radi se o savremenom softverskom rešenju zasnovanom na inovativnom pristupu pružanja javnih usluga kroz računarstvo u oblaku. Aplikacija se može besplatno i jednostavno preuzeti u onlajn prodavnici “Google play”, preko banera “Moji Odžaci” koji se nalazi na sajtu opštine Odžaci.

Projekat “CLIPS” (Cloud approach for Innovation in Public Services) finansiran je kroz Program Evropske komisije za inovativnost i konkurentnost privrede (CIP), a sprovodi se u nekoliko evropskih gradova iz više država, među kojima je i Novi Sad.

Novi Sad je jedan od četiri grada u kojima je “CLIPS” projekat pokrenut kao tridesetomesečni pilot projekat u cilju unapređenja usluga koje gradske uprave pružaju građanima, korišćenjem savremene tehnologije instalacije odnosno izmeštanja javnih servisa u “cloud” (oblak).

7

Izvor: Radio Odžaci

 

 

 

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002