Predsednik opštine Dušan Marijan: Ne odustajemo od politike štednje

      Kada ste na čelu opštine koja nije zadužena, koja svoje obaveze na vreme sanira i kada u lokalnoj "kasi" ostane sredstava zahvaljujući kojima možete planirati sprovođenje neke od investicija u delo, onda sa punim pravom za 2015. godinu možete reći da je bila godina u kojoj je napravljen evidentan iskorak. Očekujem da taj iskorak u 2016. godini bude još veći i značajniji- istakao je predsednik opštine Odžaci Dušan Marijan, koji je u novogodišnjem intervjuu za "Naše novine" najavio nastavak mera štednje i nova ulaganja u industrijsku zonu i infrastrukturno opremanje po svim naseljenim mestima u opštini.

Istakavši da je budžet za 2016. godinu restriktivni i razvojni, Marijan kaže da će lokalna samouprava istrajati u politici štednje i ulaganja budžetskog novca samo tamo gde je potrebno.

Mnogima se neće svideti to što ste rekli.

      Svestan sam toga. Već je bilo pritužbi, međutim, svestan sam i toga da bez štednje i restrikcija budžetskih sredstava, izdvajanja, nema daljeg razvoja opštine. U lokalnoj samoupravi zacrtali smo smernice od kojih nećemo odstupiti. Da nismo pažljivo odmeravali u šta ćemo tošiti sredstva iz budžeta, danas bismo bili u krugu prezaduženih lokalnih samouprava.

     Verujem da će mere štednje biti stimulativne za budžetske korisnike. Na kraju krajeva, u tome ne vidim ništa loše. Od onih koji se nalaze na čelu javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština očekujem da budu aktivniji i preduzimljiviji, pošto na ta mesta nisu birani da bi bili na teretu budžeta.

Na čemu se neće štedeti?

      Restriktivni,kao ni do sada, nećemo biti prema zdravstvu, socijalnim davanjima, deci. Ulagaćemo u dalje osavremenjivanje zone, infrastrukturu.

        Jednom rečju, neće trpeti građani. Navešću Vam primer Doma zdravlja za koji smo od kako smo preuzeli rukovođenje opštinom opredelili oko 100 miliona dinara. Na taj način pomogli smo da se reše nagomilanih dugovanja i da danas na specijallizaciji imamo 10 lekara. Reč je o značajnijim sredstvima , zahvaljujući kojima smo mogli u delo sprovesti neku finansijski zahtevniju investiciju, međutim da to nismo uradili, danas bi naši građani zbog zdravstvenih usluga morali putovati u druge centre.

Spomenuli ste ulaganja u industrijsku zonu?

     Radna zona u Odžacima koja će uskoro biti slobodna carinska zona je na listi prioriteta lokalne samouprave. U cilju njenog daljeg osavremenjivanja, u planu je izgradnja puta, pešačke staze, dovedena su dva kabla visokog napona. Cilj nam je da stvorimo takve uslove u radnoj zoni koji će privući potencijalne investitore.

Da li je realno da se Odžacima desi još jedna "Magna"?

    Iako su firme koje zapošljavaju toliko radnika retkost, ne treba isključiti ni tu mogućnost. Sa svoje strane lokalna samouprava čini sve da se stvore uslovi da se to desi. Osim daljeg opremanja radne zone u cilju privlačenja potencijalnih investitora, cenu građevinskog zemljišta spustili smo na taj nivo da je ona među najnižim u Pokrajini. Ono na čemu moramo više raditi je promocija industrijske zone i svega onog što opština Odžaci može ponuditi onima koji se odluče da na njenoj teritoriji otvore proizvodni pogon.

Iz Opštinskog odbora Demokratske stranke tvrde da aktuelna vlast nema pravo da se hvali radnom zonom i firmama poput "Magne", "Standard gasa" ...

    Niti sam kritikovao ove investicije, niti se njima hvalim. Čak naprotiv uvek sam isticao njihov značaj. To što je "Magna" u Odžake došla u vreme dok je na čelu opštine bila koalicija čiji je stožer bio Opštinski odbor Demokratske stranke je sporedna stvar. Suština je da ova svetski poznata kompanija dobro radi, da zapošljva ljude i da ima nameru da se proširi.

    Za takvu firmu nije bitno ko je na čelu opštine, pošto oni nezavisno od lokalne samouprave vode svoju poslovnu politiku. Istine radi, presudnu ulogu da kanadska kompanija dođe u Srbiju odigrala je republička Vlada koja je izdvojila značajna sredstva za otvaranje radnih mesta.

Nedavno je objavljen podatak po kom je opština Odžaci sredina sa najmanjim brojem zaposlenih u Zapadno-bačkom okrugu.

     To je svakako nešto što ohrabruje. Verujem da ćemo uspeti održati tu lidersku poziciju i u narednim godinama, pošto su izvesna nova radna mesta u "Magni".

     Nažalost, uprkos smanjenju broja nezaposlenih, suočavamo se sa sve većim odlivom stanovništva i nedostatkom kadrova. Da bi smo zadržali mlade ljude , planiramo niž konkretnih akcija. Prva je osnivanje fonda za stipendiranje studenata deficitarnih struka. Koje su razmere problema, najbolje govori podatak da smo raspisali konkurs za dodelu 14 stipendija, a da se na njega prijavilo 10 akademaca.

Koliko ima istine u tvrdnjama demokrata da je aktuelna vlast pribegla nekontrolisanom zapošljavanju u opštinskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama čiji je opština osnivač?

     Prema zvaničnim podatcima koji su objavljeni u Službenom glasniku, opština Odžaci nema viška zaposlenih. Tu vest objavili ste i vi u prošlom broju "Naših novina" i ova je najbolji demanti tih tvrdnji. Da li će viška zaposlenih biti u narednim krugovima koje će republička Vlada sprovoditi u ovom momentu, ne znam. Ako ih bude postupaćemo onako, kako zakon propisuje.

    Tvrdnje o nekontrolisanom zapošljavanju o trošku budžeta dolaze od onih koji su uveli tu praksu, zato je svaki komentar suvišan.

Šta predsednik opštine Dušan Marijan želi građanima u 2016. godini?

    Pre svega, puno zdravlja i sreće. Apelujem na njihovo strpljenje i veru na ono što u lokalnoj samoupravi radimo u korist dobrobiti opštine i svakog pojedinca. Sa svoje strane obećavam da nećemo prokockati njihovo poverenje. Kao u 2015., i u 2016. godini ćemo se domaćinski odnositi prema svakom dinaru. Sredstva ćemo ulagati u nove infrastrukturne projekte i u rešavanje onih problema koji su decenijama bili "gurani pod tepih".

 

Izvor: Naše novine

......................................................................
izbori latinica
konkursi latinica
informator o radu latinica
kontakt centar latinica
informacije ojz latinica
euprava latinica
osobe sa invaliditetom latinicaobjedinjena procedura latinica
odluke latinica
budyet latinica

kap ulag baner

Baner-Odzaci-905x202

rfv

deca baner lat

zel savet lat

Моји Оџаци

Logo ROMACTED JP

SPG 002